Aν δεν υπήρχε η ∆ΕΗ, ο νοµός Κοζάνης θα ήταν περιοχή για πυρηνικές δοκιµές». H φράση αυτή, που ανήκει σε έναν ταξιτζή από την Κοζάνη, αποτυπώνει σε µεγάλο βαθµό την εικόνα που σχηµάτισαν τα «Π» στο οδοιπορικό που πραγµατοποίησαν στην περιοχή όπου χτυπά η… καρδιά της ∆ηµόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισµού.
Το θέµα της ιδιωτικοποίησής της έχει έρθει και πάλι στην επικαιρότητα, ένα ζήτηµα που, πέρα από τις πολιτικές και οικονοµικές συνέπειες, έχει και σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο, όπως φάνηκε από την αγωνία των εργαζοµένων σε αυτή και των κατοίκων της Κοζάνης και της Πτολεµαΐδας που µίλησαν στα «Π».
Βασικό πρόταγµα των κατοίκων αποτελεί η όποια κυβερνητική λύση δοθεί στο θέµα της ∆ΕΗ να περιέχει τη διασφάλιση των οικονοµικοκοινωνικών κεκτηµένων στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί από αυτούς αναφέρονται, µάλιστα, σε µια πρόσφατη µελέτη του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) στη ∆υτική Μακεδονία, που έδειξε ότι το 25% του ΑΕΠ της συγκεκριµένης περιφέρειας προέρχεται από τον χώρο της ενέργειας, αναδεικνύοντας τον δεσπόζοντα ρόλο που διαδραµατίζει η δηµόσια επιχείρηση στις οικονοµικές δραστηριότητες της περιοχής.
Σύµφωνα µε την ίδια µελέτη, λόγω των οικονοµικών δραστηριοτήτων που ανέπτυξε η ∆ΕΗ τα προηγούµενα χρόνια στη συγκεκριµένη περιοχή, ανέβασε πλασµατικά το ΑΕΠ της ∆υτικής Μακεδονίας, κατατάσσοντάς τη στις σχετικά πλουσιότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό, όµως, είχε ως συνέπεια να υπάρχει µειωµένη χρηµατοδότηση σε σειρά ευρωπαϊκών πακέτων που είχαν σχέση µε την ανάπτυξη. Παράλληλα, η δηµιουργία της ∆ΕΗ οδήγησε στη «βίαιη» µείωση της γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας των κατοίκων της, µετατρέποντάς τους σε βιοµηχα νικούς εργάτες, την ώρα που η ανεργία στη ∆υτική Μακεδονία αγγίζει το 35%, ποσοστό που την κάνει… πρωταθλήτρια στην Ελλάδα σε αυτό τον τοµέα.
Πρώτος σταθµός µας ήταν το λιγνιτωρυχείο της Μαυροπηγής Πτολεµαΐδας, όπου οι εργαζόµενοι κάνουν µια ιδιαίτερα βαριά δουλειά. Χαρακτηριστική εί ναι η κουβέντα που είχαµε µε τον µη χανοτεχνίτη στο συγκεκριµένο ορυχείο κ. Μπάµπη.
«Η επικινδυνότητα δεν είναι απλώς µε γάλη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Πέρυσι πήγα να κάνω κάποιες εξετάσεις. ∆εν έχω καπνίσει ποτέ στη ζωή µου. Ο γιατρός µε ρώτησε: “Πόσα χρόνια καπνίζεις; Τα πνευµόνια σου είναι κατάµαυρα”. Κάποια στιγµή παλαιότερα είχαν έρθει από την Αθήνα να κάνουν κα ταµέτρηση των σωµατιδίων µε κάποιο µηχάνηµα. Πριν προλάβουν να κατέβουν από το αµάξι που τους µετέφερε, ο χειριστής του µηχανήµατος τους λέει: “Μπείτε µέσα και φεύγουµε”».
Αυτές οι λίγες λέξεις του συγκεκριµένου εργάτη των ορυχείων σκιαγραφούν σε µεγάλο βαθµό τη δύσκολη και επώδυνη εργασία που καλούνται καθηµερινά να φέρουν εις πέρας. 2η ΣΤΑΣΗ. Επόµενος σταθµός µας ήταν η πόλη της Πτολεµαΐδας, που έχει ταυτιστεί στο µυαλό του Ελληνα πολίτη µε τα εργοστάσια της ∆ΕΗ. «Η περιοχή αυτή είναι συνδεδεµένη µε τη ∆ΕΗ.
Θεωρεί ότι είναι δική της επιχείρηση και όχι των εκάστοτε διοικούντων. Για αυτό και πιστεύω ότι θα αγωνιστεί όλη η περιοχή, σύσσωµη, συνδικάτα, Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο βαθµών, αλλά και όλοι οι άλλοι θεσµικοί εκπρόσωποί µας, για να αποτρέψουµε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία µπορεί να φέρει τεράστια προβλήµατα, όχι µόνο στην περιοχή, αλλά και στη χώρα», δηλώνει ο δήµαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαµανίδης, στα «Π» για το ενδεχόµενο ιδιωτικοποίησης της δηµόσιας εταιρείας. Ο ίδιος, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόµενο των κινητοποιήσεων, στην περίπτωση που προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΗ, υπογραµµίζει ότι «ως δήµος θα συµµετέχου µε σε όλες τις µορφές αγώνα που θα αποφασιστούν».
Τον… κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η ιδιωτικοποίηση της ∆ΕΗ στην τοπική κοινωνία κρούει µιλώντας στα «Π» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτο λεµαΐδας, Αν. Τσιλφίδης, δηλώνοντας ότι «η ∆ΕΗ δεν αφορά µόνο τους εργαζοµένους της εταιρείας.Αφορά όλο τον κόσµο. Οι ιδιώτες περιµένουν να πάρουν τα έτοιµα τζάµπα. Ο σηµερινός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει “έγκληµα” την πώληση της ∆ΕΗ. Είναι ένα εθνικό ζήτηµα, που πληρώθηκε από τον ελλη νικό λαό και δεν µπορεί σε καµία περίπτωση να το ξεπουλά καµία κυβέρνηση. Τελικά, πε ριµέναµε αριστερή κυβέρνηση για να γίνει η πώληση της ∆ΕΗ. Αν πουληθεί η ∆ΕΗ, η περιοχή µας θα πάει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Τα εισοδήµατα θα µειωθούν πάρα πολύ». Την αγωνία του για το µέλλον της ∆ΕΗ εξέφρασε και ο πρόεδρος των συνταξιούχων υπαλλήλων της ∆ΕΗ Πτολεµαΐδας, Κώστας Ανδρεάδης, υπογραµµίζοντας ότι «πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν να πουλήσουν τη ∆ΕΗ, καµία όµως δεν το κατάφερε. Η πώληση της ∆ΕΗ σηµαίνει ότι “κλείνει” η Ελλάδα, “κλείνει” ο νοµός Κοζάνης. Σηµαίνει ότι θα απολυθεί ο κόσµος που εργάζεται σήµερα, οι µισθοί θα πέσουν στο 1/4 και δεν θα µπορέσει η κοινωνία της Πτολεµαΐδας και του νοµού Κοζάνης να ζήσει».
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/odiporiko-stin-kozani-kima-antidraseon-stin-polisi-tis-dei
Ενω τωρα που υπαρχει η δεη ζουμε στον παραδεισο με τα δαση μας το πρασινο μας την καθαρη ατμοσφαιρα κτλ κτλ.
Ότι να νε είσαι
Πω πω μεγαλε με αποστομωσες μπραβο!!!!
Δηλαδή απραδεχόμαστε-κατά τον ταξιτζή-ότι θα είμασταν ανίκανοι να έχουμε ένα παραγωγικό αγροτικό, μεταποιητικό τόπο και χαιρόμαστε που επί 40 χρόνια αναπνέουμε τέφρα με ανταποδοτικό τα πλούσια νοικοκυριά και τις οικονομίες που επενδύθηκαν οπουδήποτε αλλού εκτός περιοχής. Μπράβο μας, αυτό ακριβώς σκαιγραφει το μέλλον μας.
οι ταξιτζίδες είναι οι μόνοι που τα ξέρουν όλα, ταξιτζής είσαι για να τον αμφισβητήσεις??