Την 03-04-2017 και ώρα 15:35 ενημερώθηκε ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης, με θέση εργασίας την Πτολεμαΐδα, από κυνηγό – μέλος του Κ.Σ. Εορδαίας ότι γνωστός του, κατά τον περίπατο που έκανε με τον σκύλο του σε δασική περιοχή της Τ.Κ. Βλάστης του Δήμου Εορδαίας, ο σκύλος του θανατώθηκε μετά από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος. Το δόλωμα είχαν τοποθετήσει άγνωστοι πάνω σε δασικό δρόμο. Αμέσως ο Θηροφύλακας επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του άτυχου σκύλου και κατόπιν συναντήθηκε μαζί του και αφού του έκανε γνωστό το σημείο, παραδίδοντας του και δείγμα από ζωικό λίπος που είχε καταναλώσει ο σκύλος του, μετέβει στην αναφερόμενη περιοχή ενημερώνοντας ταυτόχρονα για το συμβάν και το οικείο Δασαρχείο Κοζάνης.
Διενεργήθηκε έρευνα στην ευρύτερη περιοχή όμως εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν (βροχόπτωση) δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τυχών κι άλλων δηλητηριασμένων δολωμάτων. Για το συμβάν ενημερώθηκε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Εορδαίας και αποφασίσθηκε την επομένη 04-04-2017 να συνεχισθεί η έρευνα με την συνδρομή του θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Εορδαίας και να επιτηρηθεί η περιοχή. Έτσι την Τρίτη το πρωί πραγματοποιήθηκε εκ νέου έρευνα από τον θηροφύλακα του Κ.Σ. Εορδαίας χωρίς αποτέλεσμα και επιτηρήθηκε η περιοχή για την αποτροπή νέου κρούσματος δηλητηρίασης ζώων. Ταυτόχρονα ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της περιοχής πήγε στο Δασονομείο Πτολεμαΐδας όπου ανέφερε για το περιστατικό και τις ενέργειες που έγιναν από τη θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων. παραδίδοντας το δείγμα του ζωικού λίπους για τις περαιτέρω ενέργειες της Δασικής Υπηρεσίας. Κατά τις απογευματινές ώρες της 04-04-2017 κλιμάκιο Ομοσπονδιακών Θηροφυλάκων μετέβη και πάλι στην περιοχή όπου μετά από εντατική πολύωρη έρευνα εντόπισε στη δασική θέση «ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ» εντός των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «ΛΑΜΠΑΝΙΤΣΑΣ», μια νεκρή προβατίνα στην οποία άγνωστοι είχαν τοποθετήσει ισχυρή δόση δηλητηρίου το οποίο είχε έντονη οσμή. Το ζώο είχε σφαχθεί πρόσφατα προφανώς για να χρησιμοποιηθεί ως δηλητηριασμένο δόλωμα.
Ενημερώθηκε άμεσα η τοπική κτηνιατρική και δασική υπηρεσία και στην συνέχεια το ζώο μεταφέρθηκε, αφού πάρθηκαν όλα τα μέτρα βιοασφάλειας. Έγινε λήψη από τους Θηροφύλακες εμποτισμένου βιολογικού υλικού από το νεκρό ζώο για να δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την ταυτοποίηση του δηλητηρίου που χρησιμοποιήθηκε.
Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάθε ύποπτο περιστατικό να ειδοποιούν άμεσα τη Δασική Υπηρεσία. Σύμφωνα με
Σχετικό:
1) Διαχείριση ευρεθέντων δηλητηριασμένων δολωμάτων με γεωργικά φάρμακα (Έγγραφο Οδηγιών Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – 1303-2014)
Διαχείριση δηλητηριασμένων δολωμάτων
2) Έγγραφο Αριθ. πρωτ: 2967/33905/13-3-2014 που ορίζει ότι Η αναφορά περιστατικών δηλητηρίασης οικόσιτων και άγριων ζώων που υποπίπτουν στην
αντίληψη κάθε ενδιαφερόμενου πρέπει να γίνεται στις κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές αρχές ή στα
δασαρχεία.
Γεωργικά Φάρμακα για χρήση ως δηλητηριαμένα δολώματα
Πηγή http://www.hunters.gr/
Στη Βλάστη υπάρχει κάποιος κακοήθης ο οποίος εδω και χρονια “μοιραζει” φόλες και σκοτωνει σκυλια. Δεν ειναι νεα μοδα…