Σταθερά στα 40-45 εκατ. ευρώ οι οφειλές της ΔΕΗ στους εργολάβους της Δυτικής Μακεδονίας

6 Απριλίου 2017
08:22

Στα 40-45 εκατ. ευρώ διατηρούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τους εργολάβους των ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή όσο περίπου ήταν και πριν από δύο-τρεις μήνες, έχοντας ωστόσο υποχωρήσει από τα παλαιότερα επίπεδα των 85-90 εκατ ευρώ, δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα έπαψε να υφίσταται. Το μεγάλο ερώτημα για τους εργολάβους της περιοχής και τους εργαζόμενους που απασχολούν στις εταιρείες τους, είναι κατά πόσο η ΔΕΗ θα συνεχίσει να βρίσκει χρήματα για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών της, αφού η στενότητά της είναι δεδομένη. Στην περιορισμένη ρευστότητα θα πρέπει να προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι προ κρίσης η ΔΕΗ είχε συμβολαιοποίησει κάποια έργα, τα οποία πλέον η επιχείρηση αναγκάζεται να μειώνει, ενώ ταυτόχρονα προβαίνει σε αλλαγές των όρων και του χρονοδιαγράμματος, περιορίζοντας έτσι τη ροή των εργασιών.

 Δεν έχουν πάντως περάσει παρά μερικές ημέρες από τότε που ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, Τάσος Τσιλφίδης είχε υποστηρίξει ότι τουλάχιστον πέντε εργολαβικές εταιρείες χωματουργικών εργασιών στα ορυχεία της ΔΕΗ ανέστειλαν την δραστηριότητα τους λόγω οικονομικών προβλημάτων, αφού η επιχείρηση δεν τους καταβάλλει τα οφειλόμενα, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για 5 μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο ο αριθμός απασχολουμένων σε κάθε εργολαβία ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 200 άτομα, τα οποία διεκπεραιώνουν το 60% του έργου της εξόρυξης του λιγνίτη και το υπόλοιπο 40% οι μόνιμοι υπάλληλοι της ΔΕΗ. Ο Τσιφλίδης έχει μάλιστα αποστείλει επιστολή στην διοίκηση της ΔΕΗ ζητώντας την άμεση αποπληρωμή των οφειλών προς τους εργολάβους προκειμένου να πληρωθεί το προσωπικό τους. Την ίδια στιγμή ακούγεται ότι και άλλες εταιρείας ασφυκτιούν, και δεν αποκλείεται να οδηγηθούν σε παύση των εργασιών.

 Τα πράγματα αναφορικά με τις πληρωμές των εργολάβων της ΔΕΗ στα ορυχεία ήταν πολύ χειρότερα πριν από επτά-οκτώ μήνες. Το τρίμηνο περιθώριο για πληρωμές είχε γίνει εξάμηνο, ενώ η γενικευμένη έλλειψη ρευστότητας το είχε επιτείνει, καθώς οι οφειλές προς τις εταιρείες της περιοχής Πτολεμαΐδας-Φλώρινας είχαν φτάσει στα 85-90 εκατ. ευρώ. Με τη σειρά τους αυτές άφηναν απλήρωτους τους εργαζόμενους, και εντέλει την “πλήρωναν” οι τοπικές αγορές. Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι περισσότεροι από τους εργολάβους της περιοχής είχαν επιχειρίσει να διατηρήσουν τον ρυθμό των εργασιών τους και άρα αρκετές από τις θέσεις εργασίας, δίχως να λείπουν και εκείνοι που έκλεισαν ή αναγκάστηκαν να προβούν σε μείωση των ρυθμών παραγωγής, λόγω του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας στην αγορά. Ευτυχώς για την ΔΕΗ που η ενεργειακή κρίση του Ιανουαρίου συνέβαλε ώστε η πλεονάζουσα ποσότητα λιγνίτη που είχε συγκεντρωθεί στα ορυχεία όλο το προηγούμενο διάστημα, να απορροφηθεί από τις λιγνιτικές μονάδες που τις ημέρες της βαρυχειμωνιάς δούλεψαν στο φουλ, προκειμένου να καλύψουν την ζήτηση σε ρεύμα.

energypress.gr

2 σχόλια

  • Η ΔΕΗ θα πρέπει να αναλογιστεί ότι σε αυτήν την κρίσιμη εποχή της οικονομικής κρίσης, πρέπει να μειώσει τα έξοδα της και αυτό μπορεί να γίνει άμεσα με το
    1) να κόψει το μειωμένο ρεύμα των εργαζομένων της. Έτσι θα αυξηθούν τα κέρδη της και θα μπορέσει να πληρώσει τις οφειλές της .
    2) να αντιληφθεί εγκαίρως ότι διανύουμε την μεταλιγνιτική περίοδο και θα πρέπει να αλλάξει πορεία, σε λίγα χρόνια δεν θα είναι ο αποκλειστικός φορέας ηλεκτρικής ενέργειας και για αυτό θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικός.
    3) να σταματήσει να εμπαίζει τον λαό με μικροκομματικά παιχνίδια και εργολαβίες τύπου 5 μηνα και 8 μηνα .

  • Για την καταστροφική πολιτική της Δ.Ε.Η απέναντι στις εταιρίες και τους χιλιάδες εργαζομένους τους αναφορικά με τις πληρωμές, την παράνομη και παράλογη απαίτηση και χρήση του Φ.Π.Α των τιμολογίων, τις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να τις προκαταβάλουν και τις τιμές οι οποίες θυμίζουν βαρέλι χωρίς πάτο, από αυτούς όλους του φωνακλάδες που θα είναι αύριο στο συλλαλητήριο κανείς δεν μιλάει για χρόνια. Βλέπετε δεητζήδες πως γυρίζει ο τροχός και αυτό που περιφρονούσατε επί χρόνια, παρόλο που το ζούσατε και το βλέπατε καθημερινά, ήρθε τώρα επάνω σας. Το κακό με εσάς είναι ότι δεν ήσαστε μαθημένοι στα δύσκολα που ήρθανε. Περαστικά σας λοιπόν.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.