Θα ξεκινήσω εξηγώντας περιληπτικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό με πρωταγωνιστές μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους-ωφελούμενους του προγράμματος προεργασίας για πτυχιούχους της Δυτικής Μακεδονίας από τον ΟΑΕΔ.  Στο εν λόγω πρόγραμμα υπήρξε καθυστέρηση της πρώτης πληρωμής 5 μηνών , καθ όλη αυτή τη διάρκεια ήταν πρακτικά αδύνατον να ενημερωθεί ο οποιοσδήποτε για την πορεία των πληρωμών καθώς οι ίδιοι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ δεν γνώριζαν τι έχει συμβεί, η απάντηση στην ερώτηση ποιος γνωρίζει που μπορώ να απευθυνθώ, ήταν δεν ξέρω, από όλους ανεξαιρέτως . Μετά από ατελείωτες ώρες στην αναμονή κατάφερα και μίλησα με τον υπεύθυνο του ΟΑΕΔ στην Αθήνα ο οποίος ήταν ο μόνος άνθρωπος που ασχολήθηκε και μου εξήγησε εκτενώς την κατάσταση και μου είπε το λόγο που έχει γίνει όλο αυτό .

Fast forward στο σήμερα, ακόμα περιμένουμε την πληρωμή του Ιουλίου, Μετά από παλαιότερη τηλεφωνική επικοινωνία πληροφορήθηκα πως θα πληρωθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου το οποίο και προφανώς ήταν αναληθές. Σήμερα 18/9 πέρασα ξανά από την υπηρεσία στην Κοζάνη και πληροφορήθηκα οτι ο λόγος που δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα (σύμφωνα με έναν εργασιακό σύμβουλο) είναι οτι η κυρία που είναι υπεύθυνη για να πάει τα έγγραφα στην τράπεζα για να πληρωθούμε είχε γιορτή και δεν ήταν εκεί ούτε χθες ούτε σήμερα. Και όταν ρώτησα αν είναι αυτό σοβαρός λόγος για να μένει ο κόσμος απλήρωτος με παρέπεμψαν στη διοίκηση. Ο κύριος που μίλησα αμέσως μετά μου είπε διάφορα πράγματα – ανακρίβειες – κατά την άποψή μου – συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω :

“Δεν ξέρω τι σου είπαν οι από “κάτω”, στο καφενείο πολλά λένε, αλλά εγώ ξέρω καλύτερα και δεν ισχύουν αυτά που σου είπαν, (Καφενείο η συνάδελφος , μάλιστα). Έχω ακούσει πολλές εξυπνάδες στη ζωή μου, δεν δέχομαι απειλές (σε κανένα σημείο της συζήτησης δεν υπήρξε η παραμικρή υπόνοια απειλής από μέρους μου)  είμαι εδώ 35 χρόνια, είστε η μειοψηφία αυτοί που λέτε ότι δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας (γελάω), κάνε ό,τι θέλεις , έχουμε τελειώσει εδώ και διάφορα άλλα τέτοια, με άκρως επιθετικό ύφος και φανερά ενοχλημένος που κάποιος τόλμησε να αμφισβητήσει την “άριστη” διοικητική του ικανότητα και τον έφερε σε δύσκολη θέση. Απάντησα οτι είναι επιεικώς άθλιοι και έφυγα. Η συμπεριφορά αυτή είναι προσβλητική προς τον οποιονδήποτε και μειώνει την αξιοπρέπεια του ατόμου”.

Σε αυτό το σημείο να τονίσω και να αναφέρω ότι σε προηγούμενη συνομιλία μου με μια κυρία του ΟΑΕΔ Κοζάνης άκουσα τα εξής , “Ε σιγά είναι μόνο 2 μήνες δεν είναι όπως ήταν την πρώτη φορά που ήταν 5”. Θα ήθελα να απαντήσω στην εν λόγω κυρία ότι η ίδια πληρώνεται και είναι η πλέον αναρμόδια για να κρίνει αν είναι σημαντικό η όχι για τα άτομα που έχουν απλήρωτα τόσο καιρό με υποχρεώσεις να τρέχουν από πίσω εν μέσω τέτοιας κατάστασης.

Η ερώτηση που με απασχολεί είναι η εξής απλή : ‘Ολο αυτό οφείλεται σε ανοργανωσιά της υπηρεσίας ή ορισμένων ανθρώπων μέσα σε αυτή ; Η μήπως τελικά πολύ απλά αδιαφορούν για τα πάντα εκμεταλλευόμενοι τη σιγουριά της θέσης την οποία κατέχουν ;

***Το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας του γράφοντος έχουν γνωστοποιηθεί στο kozan.gr