Από τη στρατευόμενη στη θριαμβεύουσα Εκκλησία ο πρωτοπρεσβύτερος Χαρίσιος Πιτσιάβας από το Βελβεντό (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

1 Οκτωβρίου 2020
19:01
Κανένα σχόλιο

 

Από τη στρατευόμενη στη θριαμβεύουσα Εκκλησία ‘’πέρασε’’ (29-9-2020) σε ηλικία 91 ετών, ο γέρων λευίτης, ο λευκανθείς στο λειτουργικό και αγιαστικό έργο της Εκκλησίας σε σειρά Ενοριών της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, πρωτοπρεσβύτερος Χαρίσιος Πιτσιάβας (ο παπα-Χαρίλαος, όπως τον ξέραμε όλοι και τον φωνάζαμε από παιδιά) από το Βελβεντό.

Η εξόδιος Ακολουθία για τον π. Χαρίσιο Πιτσιάβα ψάλθηκε (30-9-2020) στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, περιστοιχιζομένου από τους εφημερίους του Ιερού Ναού και από πολλούς κληρικούς Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως. Στο αναλόγιο έψαλαν ψάλτες των χορών Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Διονυσίου Βελβεντού.

Στην ομιλία του (με αναφορές στο πρόσωπο και το έργο του π. Χαρισίου) ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Παύλος περιέγραψε θεολογικά και καταληπτά την δοσμένη από το Θεό διά του Επισκόπου ιερωσύνη στον Πρεσβύτερο (παρουσίασε το μυστήριο της ιερωσύνης, που ιερουργεί τη σωτηρία των ανθρώπων και του σύμπαντος κόσμου) μέσα από επάλληλες και συναπτόμενες εικόνες και παραστάσεις. Εξήγησε τροπάρια της νεκρώσιμης Ακολουθίας και το Ευαγγέλιο που ψάλλονται στους κληρικούς.

Ο π. Χαρίσιος Πιτσιάβας έλαβε τον πρώτο και τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης το έτος 1958 σε ηλικία 29 ετών από τον μακαριστό Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κυρό Διονύσιο Ψαριανό. Διακόνησε ιερατικά σε Ενορίες της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, όπως: Γενεσίου της Θεοτόκου Πλατανορέματος, Αγίου Νικολάου Καταφυγίου, Αγίου Νικολάου Παλαιογρατσάνου, Αγίας Παρασκευής Πολυφύτου, Αγίων Πέτρου και Παύλου Ίμερας, Αγίου Διονυσίου Βελβεντού εκ περιτροπής, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού ως εφημέριος και προϊστάμενος.

Αποχαιρετιστήριο λόγο στον εκλιπόντα π. Χαρίσιο απηύθυνε και ο Δήμαρχος Δήμου Βελβεντού Μανώλης Στεργίου.

Καλό Παράδεισο και καλή Ανάσταση παπα-Χαρίσιε Πιτσιάβα.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

1-10-2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.