Τιμούμε μία από τις πιο συναρπαστικές μα συνάμα άγνωστες και μυστηριώδεις κουζίνες, με καταβολές που χάνονται στο χρόνο.

Ζητήσαμε από τον καθηγητή του Α.Π.Θ., Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, να μας περιγράψει μια σύντομη αλλά εκπληκτικής πυκνότητας ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού. Πήγαμε σε ποντιακούς συλλόγους και ανοίξαμε αρχεία, βρήκαμε συνταγές και μοιραστήκαμε αναμνήσεις.

Οργανώσαμε ένα οδοιπορικό σε 8 χωριά της Μακεδονίας, κοιτίδες της ολοζώντανης ποντιακής γαστρονομικής κουλτούρας και διατροφής και φιλοξενηθήκαμε σε σπίτια άξιων γυναικών που μαγείρεψαν για εμάς συνταγές της μνήμης αλλά και την ολοζώντανης καθημερινότητάς τους.

Ερευνήσαμε εξονυχιστικά την αγορά και εντοπίσαμε όλα τα ποντιακά προϊόντα, από τα εξαίσια προψημένα ζυμαρικά και τα κορυφαία τυριά , μέχρι τα στύπα και τα πετιμέζια.

Ανακαλύψαμε τα καλύτερα στέκια για ποντιακό street food, από τα πιροσκί της Θεσσαλονίκης, μέχρι τα πεϊνιρλί της Δροσιάς και τα λαβάσια της Καλλιθέας.

Τα κλείσαμε όλα στις 144 σελίδες του Γαστρονόμου Οκτωβρίου και καλούμε όλους τους αναγνώστες μας, Ποντίους και μη, να κάνουμε μαζί αυτό το εκπληκτικό ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της ποντιακής γαστρονομίας.

Ο Γαστρονόμος κυκλοφορεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, με την Καθημερινή της Κυριακής