Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας απαντάει για όλα στον 18χρονο μαθητή Γιώργο Τριανταφύλλου. Για την απολιγνιτοποίηση ως το πάρτυ νεολαίας και το συμβούλιο νεολαίας. Απ’ το αν έκανε κοπάνες έως το πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και απ’ το αν βλέπει Netflix μέχρι το πως είναι να είσαι Δήμαρχος! Θα ανταπεξέλθει άραγε στο crash test που του βάζει ένας αρκετά νεώτερος συμπολίτης του που σύλλεξε ερωτήσεις από άλλους συμμαθητές του προς τον Δήμαρχο; Είναι συντηρητικός ; θα ανοίξει άραγε την πόρτα του στους νέους;

Ο Δήμος Κοζάνης πρόσφατα διοργάνωσε κάτι πολύ πρωτόγνωρο, έναν διαγωνισμό selfie, στα πλαίσια των δράσεων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ποια ήταν η εξέλιξη και η πορεία αυτού και είναι η δική σας σχέση με τις selfie?

 • Η Ανταπόκριση ήταν ικανοποιητική, πολύ μάλιστα. Η Σχέση μου με την selfie είναι κάκιστη. Θα με βρείτε σε κάποιες, όμως δεν έχω βγάλει ποτέ. Οι selfie είναι ένα σπορ, που πολλοί νέοι άνθρωποι χρησιμοποιούν και ήταν ένα πολύ καλό εργαλείο για να τους προσεγγίσουμε να ασχοληθούν με την δράση αυτή.

Για να συνεχίσουμε, γνωρίζετε τη σημασία κάποιας απ’ τις παρακάτω εκφράσεις : λολ, οτκ, καππα, flexer, slang ή ποζέρι;

 • Όχι, καμία απολύτως. Οι συναναστροφές μου είναι πιο μεγάλα ηλικιακά άτομα. Οι κόρες μου επίσης είναι πάνω των 20 και πάνω των 30, άρα ομολογώ πως δεν έχω ακούσει ποτέ αυτές τις εκφράσεις.

Στο FB ανεβάζετε φωτογραφίες με ταξίδια, την φύση, τα λουλούδια που δείχνουν μια ευαίσθητη ψυχή, ποιος είναι ο πραγματικός Λάζαρος Μαλούτας πίσω απ’ το ρόλο του δημάρχου;

 • Στο Facebook, πριν αναλάβω τα ηνία του δήμου ήμουν πιο ενεργός. Με ενδιαφέρει η εικόνα της πόλης μου, η φύση της πόλης μου, αυτά που βλέπουμε έξω και πολλές φορές τα προσπερνούμε με αδιαφορία. Είναι μικρές όμορφες εικόνες που γεμίζουν την καθημερινότητα μας. Είναι εικόνες που με αγγίζουν, που τις απολαμβάνω και εν’ πάση περίπτωση δεν τις θεωρώ αδιάφορες.

Επίσης στο Facebook, δεν κάνετε συχνές πολιτικές αναφορές, ούτε αντιπαρατίθεστε. Αυτό δείχνει έναν χαμηλών τόνων άνθρωπο;

 • Αν κάποιος παρακολουθήσει τις αναρτήσεις μου, ιδίως την περίοδο που δεν ήμουν Δήμαρχος, η πλειονότητα των αναρτήσεων μου είχαν έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά. Δεν είχαν θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Αφορούσαν ζητήματα πρωτοβουλιών που μπορούν να παρθούν για τον Δήμο, νέες ιδέες και προγράμματα που έτρεχαν στην πατρίδα μας.

Το συμβούλιο νεολαίας της Κοζάνης, εδώ και 20 χρόνια κάνει ένα απ’ τα πιο φημισμένα πάρτυ νεολαίας, η θέση του όμως είναι και η συμμετοχή των νέων στα κοινά, πως θα βρεθεί ο τρόπος ώστε αυτό να ενεργοποιηθεί εκ νέου; Ποια είναι τα δικά σας σχέδια πάνω σε αυτό το κομμάτι;

 • Τώρα θίγεις ένα σημαντικό θέμα. Το Συμβούλιο Νεολαίας έχει να πραγματοποιήσει εκλογές περίπου είκοσι χρόνια, διότι σήμερα η λογική και ο θεσμός του δεν υφίστανται. Υπάρχει μια ομάδα από τότε που κάνει το πάρτι αλλά έχει περάσει σε άλλη ηλικιακή φάση. Επομένως είναι ένας θεσμός που πρέπει να ανανεωθεί. Με την Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση για την θεσμοθέτηση του ξανά, τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει και ποιοι θα τα ορίσουν. Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε πως δεν θα πρέπει να είναι μια «αναπαραγωγή» του δημοτικού συμβουλίου και θα είναι κάτι ξεκάθαρα νεανικό. Μέχρι τέλος του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να το τρέξουμε, θεωρούμε ουσιώδη την συμμετοχή των νέων στα πράγματα του Δήμου, όχι μόνο για το πάρτυ νεολαίας αλλά και για άλλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο και την προοπτική του που επιβάλλεται να συμμετέχει η Νεολαία. Εξάλλου είμαστε ένας Δήμος ιδιαίτερα νεανικός καθώς πληθυσμιακά κατέχουμε το 30% του μαθητικού δυναμικού της περιφέρειας. Έχουμε ένα ισχυρό Νεολαιίστικο κίνημα το οποίο θα πρέπει να εκφράζεται.

Πως θα μπορούσατε προσεγγίσετε εσείς έναν νέο, για να τον παροτρύνετε να ασχοληθεί ενεργά με τα κοινά;

 • Η Προσπάθεια να προσεγγίζεις έναν νέο, από σέλφι και νέες δράσεις είναι ένας τρόπος. Σε πιο σύνθετα πράγματα όπως η μεταλιγνιτική περίοδος, αναγκαία είναι μια άλλη προσέγγιση για τους νέους, πιο κοντά στην γλώσσα τους, αλλά και η ενασχόληση των ίδιων των νέων με το θέμα. Να ψάξουν, να προβληματιστούν ώστε να μπορούνε να εκφέρουν άποψη.

Ξέρετε τον Drake? Την Rihanna ή την Φουρέιρα; Αν ναι ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι από κάθε έναν απ’ αυτούς;

 • Την τελευταία κυρία την έχω ακουστά. Δεν ξέρω κανένα τραγούδι της.

Άσχετα απ’ αυτούς, τι μουσική ακούτε και ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;

 • Ακούω όλα τα είδη μουσικής αρκεί να είναι καλά. Ακούω από ένα καλό δημοτικό εώς και Philipe Glass!

Philipe Glass τι είναι;

 • Ηλεκτρονική μουσική! Να και κάτι που ξέρω εγώ και δεν ξέρεις εσύ, και δεν είναι κλαρίνο ή μπουζούκια! (Γέλια)

Πως είναι να είσαι Δήμαρχος; Απ’ τις 9 η ώρα που έρχεστε εδώ πέρα μέχρι αργά το απόγευμα που φεύγετε, τι κάνετε;

 • Έρχομαι πριν τις οκτώ και μισή. Δεν φεύγω αργά το απόγευμα, πάω για φαγητό το μεσημέρι, για λίγη ξεκούραση και μετά επιστρέφω για δουλειά. Είτε απ’ το Δημαρχείο είτε κάποιες φορές απ’ το σπίτι, καθώς η τεχνολογία μου δίνει αυτήν την δυνατότητα. Ο Χρόνος συνήθως δεν φτάνει, τα ζητήματα που μας απασχολούν και πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά. Απ’ την άλλη υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τους συνδημότες και συμπολίτες μου οι οποίοι, έχουν προβλήματα με τις υπηρεσίες και εμπιστεύονται παραπάνω τον δήμαρχο και λιγότερο τους υπαλλήλους. Προσπαθούμε μέσα απ’ τον περιορισμένο χρόνο του 24ώρου να τα χωρέσουμε όλα. Αυτό που δεν θέλω να ξεχνάω και να αμελώ είναι τα ζητήματα που απασχολούν όλους τους πολίτες και όλη την κοινωνία γενικότερα.

Δηλαδή τώρα που σας βλέπω εδώ στην πολυθρόνα και στο laptop, τι κάνετε; Μιλάτε για επενδύσεις; Για προγράμματα;

 • Αν δεις τον υπολογιστή μου τώρα, δεν βλέπω ούτε ειδήσεις ούτε τίποτα. Είναι ανοιχτός στα mail, τα οποία χρησιμοποιώ για να επικοινωνώ με συνεργάτες και άλλους αρμόδιους φορείς για να υλοποιήσουμε προγράμματα, που θα φέρουν πόρους, μέλλον και την προοπτική στον τόπο. Βεβαίως αυτές τις μέρες θα δεχθώ και κάποιους σημαντικούς ερευνητές για να συζητήσουμε πράγματα που αφορούν τον Δήμο. Θα πεταχτώ για 2-3 ώρες μέχρι την Θεσσαλονίκη μες στην βδομάδα, ώστε να παρακολουθήσω μια συζήτηση για τα ψηφιακά μέσα που είναι ένα κομμάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τον Δήμο. Έχουμε τα συμβούλια, έχουμε επιτροπές. Σήμερα υπογράψαμε και συνεργασία με το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Γεμίζει η μέρα μην έχετε αμφιβολία.

Όταν βγαίνετε έξω απ’ το Δημαρχείο, για να πάτε μέχρι την άλλη πλευρά της πλατείας, ή για περίπατο σας σταματάνε οι άνθρωποι; Μια διαδρομή που εγώ θα κάνω σε ένα λεπτό εσείς θα την κάνετε σε περισσότερη ώρα; Αφιερώνετε δηλαδή χρόνο για να σας πούνε όσα τους απασχολούν; και αν ναι, ποια είναι αυτά;

 • Η Πραγματικότητα είναι όπως την περιέγραψες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στις ώρες αιχμής. Αλλά συνήθως το μεσημέρι που δεν είναι πολύς κόσμος έξω δεν συμβαίνει. Αυτό που συνήθως θα μου θέσουν, είναι τα μικρά προβλήματα που απασχολεί τον κάθε έναν απ’ αυτούς. Είτε είναι τα αδέσποτα σκυλιά, είτε μια λακούβα, είτε ένα δέντρο που έπεσε. Το καλό είναι πως όταν τελειώνει το ωράριο, έχεις τον χρόνο για να συναντήσεις του συμπολίτες σου. Όταν όμως τρέχεις από ραντεβού σε ραντεβού λόγω φόρτου, δεν έχεις χρόνο και κάποιοι το θεωρούν ως αγένεια, αλλά υπάρχει ένα από λίγο έως πολύ σφιχτό πρόγραμμα που πρέπει να τηρηθεί.

Γιατί είστε Δήμαρχος Κοζάνης, τι σας διαφοροποιεί απ’ τους υπόλοιπους συμπολίτες μας και σας κάνει να μπορείτε να διοικήσετε έναν τόσο μεγάλο Δήμο;

 • Δεν με διαφοροποιεί τίποτα απολύτως απ’ τους 71.000 συμπολίτες μου, πέραν απ’ τα μωρά και τους μαθητές που έχουμε μια διαφορά ηλικίας, είμαι όπως όλοι οι υπόλοιποι. Η Διαδρομή μου όλα αυτά τα χρόνια με τα αυτοδιοικητικά και η εμπειρία που αποκόμισα, η θητεία μου σαν Δήμαρχος πριν από 5 χρόνια και το ότι ήμουν επικεφαλής μιας παράταξης, θα μπορούσε να είναι κάτι απ’ αυτά. Αυτό όμως που με διαφοροποιεί είναι η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι συμπολίτες μου ώστε να μου ανατεθεί η ευθύνη αυτή.

Η εμπιστοσύνη που σας δείξανε πριν από πέντε χρόνια, από που πηγάζει;

 • Είδαν κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς που δείξανε πως μπορώ να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους και μπορώ να κάνω πράγματα για τον τόπο.

Ποιον απ’ τους προκατόχους σας θαυμάζετε και γιατί;

 • Θαυμάζω όλους τους αυτοδιοικητικούς! Έχω μνήμες απ’ τον Παπαγιάννη, τον Γιάννη τον Παγούνη, τον Πάρη τον Κουκουλόπουλο και τον Λευτέρη τον Ιωαννίδη. Εκτιμώ το έργο και την συνεισφορά του καθένα τους, επειδή ήταν ανάλογο με τις απαιτήσεις και την κατάσταση που υπήρχε τον καιρό της διοίκησης τους. Τιμώ όλους τους προκατόχους μου και όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά, επειδή αφιερώνουν ότι πολυτιμότερο έχουνε: τον χρόνο τους, για να υπηρετήσουνε το κοινωνικό σύνολο.

Το όραμα σας για την Κοζάνη, ποιο είναι;

 • Δυστυχώς απ’ όσα λέγαμε προεκλογικά το 2019, με όσα βιώνουμε σήμερα έχουνε πολύ μικρή σχέση. Η μικρή σχέση αυτή οφείλεται στην απολιγνιτοποίηση και της συρρίκνωσης της λιγνιτικής δραστηριότητας, γιατί έτσι θέτονται σε κίνδυνο όλες οι αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας. Σήμερα ήμουν στο χώρο της ΖΕΠ, και εκεί διαμαρτύρονταν κάποιοι οδηγοί φορτηγών, καθώς δεν έχουν δουλειά και δεν ανοίγουν νέες δουλειές, στον τομέα της εξόρυξης και της αποκατάστασης εδαφών της ΔΕΗ. Είμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση με το μέλλον της περιοχής να φαντάζει ζοφερό. Αυτό που θέλω σήμερα είναι να συνεχίσει η πόλη μας να είναι ζωντανή, να αναπτύσσεται, να έχει πιο μεγάλο και δυνατό πανεπιστήμιο, περισσότερους ελεύθερους χώρους, να καταφέρει να πάρει το στρατόπεδο Μακεδονομάχων και να την λαμπρύνουν περισσότερα κτήρια όπως αυτό της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν δουλειές και οικονομική δραστηριότητα, που θα κρατάνε ζωντανή την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία.

Απ’ όλα σας τα έργα, την τρέχουσα και την προηγούμενη θητεία σας, ποιο ήταν το πιο σημαντικό;

 • Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω σε πολλά απ’ τα έργα που εξελίχθηκαν στην πόλη. Είτε σαν δημοτικός σύμβουλος, είτε σαν Αντιδήμαρχος είτε σαν Δήμαρχος. Το κάθε έργο έχει την σημασία του. Το έργο της τηλεθέρμανσης έχει τεράστια οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και διάσταση. Έργα όπως η βιβλιοθήκη που φιλοξενεί την ψυχή της πόλης και η πλατείας μας υπηρετούν τον χαρακτήρα τους. Για να μην αναφερόμαστε μόνο στα μεγάλα, πολλές φορές υπάρχουν μικρά έργα, που δίνουν λύση σε ανθρώπους, οικογένειες και είναι εξίσου σημαντικά. Εγώ δεν ξεχωρίζω τα έργα σε μικρά και μεγάλα. Όλα εξυπηρετούν έναν σκοπό, συνεισφέρουν σε έναν ή περισσότερους συμπολίτες.

Απ’ την τρέχουσα τρέχουσα θητεία;

 • Νομίζω, η μεγάλη προσπάθεια και η δουλειά που καταβάλαμε για την την τεκμηριωμένη μας πρόταση σχετικά με την Μεταλιγντική περίοδο. Είμαστε ο μοναδικός αυτοδιοικητικός οργανισμός που κατέθεσε οργανωμένη πρόταση κάτι που ήθελε πολύ σκέψη και αποτελεί ένα καλό εργαλείο για την επόμενη μέρα. Επίσης νομίζω πως εξίσου καλή ήταν και η αντιμετώπιση μας στο ζήτημα του κορωνοιού.

Πολλοί νέοι περιμένουν ένα skate park, ποια είναι τα σχέδια σας για να υπάρξουν νέοι χώροι για την νεολαία;

 • Ο Δήμος μας έχει έναν ιδιαίτερο νεανικό πληθυσμό όπως ανέφερα και πριν. Αυτό υποχρεώνει και εμάς να δώσουμε δραστηριότητες σε αυτόν. Δρομολογήσαμε την πίστα αναρρίχησης που θα κατασκευαστεί στο κλειστό της Λευκόβρυσης, θα κάνουμε το skate park στον χώρο του δημοτικού κήπου, ξεκινήσαμε στην προηγούμενη θητεία μας δράσεις για τα graffiti και φέτος κάναμε τον διαγωνισμό καινοτομίας μαθητών με μεγάλη ανταπόκριση. Θέλουμε επίσης να προχωρήσουμε την πόλη στον ψηφιακό τομέα. Έχουμε στο μυαλό μας να δημιουργήσουμε και μια πίστα για bmx. Θέλουμε να κάνουμε πράγματα για τους νέους, για αυτό όμως περιμένουμε προτάσεις και ιδέες απ’ αυτούς (χαμόγελο).

Δηλαδή μπορούμε εμείς τα παιδιά να έρθουμε σε εσάς και στους συνεργάτες σας για να κάνουμε τις προτάσεις μας;

 • Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί τρόποι. Είτε ζωντανά, είτε επικοινωνώντας με συνεργάτες μου και στελέχη του δήμου, είτε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορούν να κατατεθούν προτάσεις και να δούμε αν είναι εφικτές.

Ποια πόλη (απ’ όλο τον κόσμο) θεωρείτε πρότυπο που θα κερδίσουμε πολλά αν ακολουθήσουμε τον τρόπο ζωής και διοίκησης της;

 • Κάθε πόλη είναι μοναδική. Αυτό που με ευχαριστεί όπως και τους περισσότερους και δεν το κρύβω είναι το φυσικό στοιχείο του νερού. Όλες οι πόλεις με νερό, ποτάμι λίμνη και θάλασσα με ελκύουν. Δυστυχώς σε κάθε περίπτωση αυτό δεν αλλάζει για την Κοζάνη. Ένα άλλο στοιχείο που μου αρέσει σε πόλεις είναι το ανάγλυφο, δεν μου αρέσουνε οι φλατ πόλεις. Η Κοζάνη και η ευρύτερη περιοχή της έχουν ανάγλυφο.

Μιλάτε με νέους μαθητές, φοιτητές… σαν γενιά πως μας βλέπετε, είμαστε έξυπνοι; Σας ρωτάω καθώς είστε μεγαλύτερος από εμάς και έχετε δει πολλές γενιές.

 • Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως κάθε γενιά είναι καλύτερη απ’ την προηγούμενη. Οι νέοι σήμερα δέχονται περισσότερα ερεθίσματα (Τηλεόραση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ). Έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη απ’ το σπίτι, το σχολείο κλπ. Έχουν περισσότερες γνώσεις και γνωρίζουν περισσότερα. Συνεπώς έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Είναι μια γενιά σαφώς καλύτερη απ’ τις προηγούμενες, αυτό όμως αυτομάτως δημιουργεί και μια πρόκληση καθώς πρέπει να το αποδεικνύουν και στην πράξη.

Κρίση αξιών υπάρχει;

 • Κάθε εποχή και κάθε κοινωνία έχουν διαφορετικές αξίες. Είναι φανερό πως όταν έρχονται νέες γενιές αλλάζει και η ιεραρχία των αξιών. Νομίζω πως ο σεβασμός σε κάποια βασικά αγαθά όπως: στον άνθρωπο, στην ελευθερία και στην δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτος.

Η Πανεπιστημιούπολη είναι μια καλή επένδυση; Πως θα πρέπει να κινηθούμε πάνω σε αυτό το κομμάτι που θα φέρει νέους φοιτητές και επενδύσεις στην πόλη;

Η Εποχή είναι δύσκολη και τώρα η ΔΕΗ θα κλείσει, πολλοί νέοι στην Κοζάνη είναι δυσκολότερο να βρούνε θέσεις εργασίας αφού τελειώσουν τις σπουδές τους. Πως θα λυθεί το πρόβλημα αυτό; Τι σχεδιάζετε ώστε να το λύσετε;

 • Είμαστε ο μοναδικός αυτοδιοικητικός φορέας που κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση. Το πλέγμα των προτάσεων μας κινείται σε τρείς κατευθύνσεις. Να κάνουμε την πόλη μας πιο ελκυστική και φιλική για τους νέους και τους μεγαλύτερους που θέλουν να μείνουν και να δημιουργήσουν εδώ. Δεύτερον, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στον ευρύτερο αστικό ιστό, να της δώσουμε τον χαρακτήρα που της πρέπει, ο χαρακτήρας των νέων τεχνολογιών, της αειφορίας, της ψηφιακής οικονομίας κ.ο.κ. Τον χαρακτήρα αυτόν του δήμου προσπαθούμε να αναδείξουμε και να τεκμηριώσουμε με δράσεις και πρωτοβουλίες, που περιγράφονται αναλυτικά στο σχέδιο μας για την μεταλιγνιτική εποχή. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να αναδείξουμε και δράσεις που αφορούν όλη την περιφέρεια, την προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία νέων δραστηριοτήτων ώστε να υπάρξουν και νέες θέσεις εργασίας ώστε να κρατηθεί ζωντανή η περιοχή.

Η Πανεπιστημιούπολη είναι μια καλή επένδυση; Πως θα πρέπει να κινηθούμε πάνω σε αυτό το κομμάτι που θα φέρει νέους φοιτητές και επενδύσεις στην πόλη;

 • Όπως σου είπα και πριν συναντήθηκα με το πρυτανικό συμβούλιο του πανεπιστημίου, όπου υπογράφηκε το σύμφωνο συνεργασίας που αποφασίσαμε με το δημοτικό συμβούλιο. Είναι θέμα χρόνου, τα επόμενα δύο χρόνια, το πανεπιστήμιο να συγκεντρωθεί στα Κοίλα και στον χώρο της ΖΕΠ. Είναι ένα στοίχημα της περιόδου που διανύουμε, το πως θα κάνουμε ένα πανεπιστήμιο ζωντανό, ισχυρό, που θα συμβάλλει στο να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να βγούμε πιο δυνατή απ’ αυτήν. Η Μόνη διέξοδος είναι το ισχυρό πανεπιστήμιο, είτε αφορά νέες σχολές, είτε τους καθηγητές και το προσωπικό που πρέπει να ενισχυθεί, είτε την συνεργασία με τοπικούς φορείς και άλλους φορείς. Όλα αυτά θα του δώσουν την δυνατότητα να προχωρήσει πιο δυνατά. Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να έχουμε στον νου μας και να υποστηρίξουμε.

Σήμερα έχουμε πολλές καταλήψεις, για ζητήματα κορωνοιού κλπ, πιστεύετε ότι σαν δήμαρχος μπορείτε να ακούσετε τους νέους και τα αιτήματα τους, και έχετε την διάθεση να ανοίξετε την πόρτα σας σε αυτούς;

 • Η Πόρτα του δημαρχείου είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες και προφανώς για τους μαθητές. Κατόπιν συνεννοήσεως πάντα. Τις προηγούμενες μέρες που έλειπα, ο αναπληρωτής μου δέχτηκε μια αντιπροσωπεία μαθητών που έκαναν κατάληψη. Την Δευτέρα δέχτηκα και εγώ μια αντιπροσωπεία μαθητών του 6ου Γυμνασίου, που μου μίλησαν σχετικά με τα προβλήματα και αιτήματα που είχαν.

Εσείς κάνατε καταλήψεις όταν ήσασταν μαθητής;

 • Ήταν δύσκολη περίοδος, καθώς τότε υπήρχε δικτατορία και δεν ήταν δυνατές τέτοιες δραστηριότητες. Άλλες εποχές, άλλα ήθη.

Τι βαθμούς παίρνατε στο σχολείο;

 • Είχα αρκετά καλούς βαθμούς έως πολύ καλούς. Δεν ήμουν σε καμιά περίπτωση ο πρώτος μαθητής. Ήμουν όμως στην πρώτη δεκάδα, αν αυτό σε καλύπτει.

Σας έχει μαλώσει ποτέ καθηγητής ή δάσκαλος σας; Αν θέλετε μοιραστείτε το μαζί μας.

 • Βεβαίως, βεβαίως, πολλές φορές. (Χαμόγελο) Και όσο πιο μικρός ακόμα περισσότερο. Κάναμε κοπάνες, και εμάς στα δεκαπέντε μας, μας φαίνονταν πολλές οι ώρες στο σχολείο και όταν μας δινόταν η αφορμή δεν χάναμε την ευκαιρία. Είχαμε το θέμα του καπνίσματος, το οποίο δοκιμάσαμε και αυτό στην μαθητική ηλικία, ήτανε ζητήματα που δεχόμασταν επιπλήξεις.

Άρα ήσασταν καλός μαθητής, αλλά και τα τσιγάρα και οι κοπάνες μια χαρά υπήρχαν!

 • Ναι, όλα χωρούσαν.

Είχατε δηλαδή ξεκινήσει το τσιγάρο στο γυμνάσιο, αλλά τώρα απ’ όσο νομίζω το έχετε σταματήσει.

 • Ναι δυστυχώς το ξεκίνησα νωρίς, είχα όμως και την ευκαιρία να το σταματήσω και νωρίς.

Έχετε οκτώ η δέκα χρόνια άκαπνος;

 • Είμαι ήδη στον δέκατο τρίτο χρόνο!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα, εκτός από το πράσινο;

 • Όλα τα χρώματα είναι ωραία ανάλογα την στιγμή και την απόχρωση. Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση. Επειδή ανέφερες το Facebook, ανάρτησα μια ωραία φωτογραφία, με πανέμορφους κατακίτρινους ηλίανθους στον δρόμο για την Πτολεμαΐδα, σταμάτησα και την έβγαλα επειδή μου άρεσε ως θέαμα.

Σε ποια ηλικία ή περίοδο της ζωής σας θα θέλατε να επιστρέψετε και να μείνετε για πάντα σε αυτήν;

 • Εδώ δεν έχει απάντηση αγαπητέ Γιώργο, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα, δεν συζητάμε για μεταφυσική! Πέρασαν τα χρόνια τα μαθητικά, τα φοιτητικά, που ήμουν νεότερος, είμαι συμφιλιωμένος με την ηλικία μου και την διαδρομή μου, με τα καλά που έχω κάνει, με τα λάθη που έχω κάνει και τις επιλογές μου όπως και κάθε άνθρωπος. Θέλω να είμαι καλά και δημιουργικός στην ηλικία και την περίοδο ζωής που βρίσκομαι.

Πάντως για την ηλικία σας, σας βλέπω ότι κρατιέστε πάρα πολύ καλά, το tablet σας βλέπω στα δάχτυλα το παίζετε..

 • Είναι εργαλείο ο υπολογιστής, είναι εργαλείο! Πριν μερικά χρόνια δεν είχα smartphone κ.λ.π, αλλά τώρα μέσω αυτών, μας δίνεται η δυνατότητα την δουλειά μας όπου και να βρισκόμαστε.

Τι σας ενοχλεί πιο πολύ στους ανθρώπους;

 • Η ανειλικρίνεια! Μπορώ να συζητάω με όλους τους ανθρώπους και να σέβομαι τις απόψεις τους όποιες και αν είναι αυτές. Αρκεί να είναι ειλικρινείς.

Από πότε έχετε να ξυρίσετε το μουστάκι σας;

Τι σας αρέσει πιο πολύ πάνω σας;

 • Δεν νομίζω ότι θαυμάζω τον εαυτό μου. Δεν έχω το σύνδρομο του Dorian Gray. Είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος όπως πάρα πολλοί άλλοι συμπολίτες μου.

Το μουστάκι σας, από πότε έχετε να το ξυρίσετε;

 • Αποοοο…… από φαντάρος. Στο στρατό το κόψαμε γιατί στην αεροπορία επιβάλλονταν. Στον στρατό ξηράς όμως δεν επιβάλλονταν. Έτσι στην Τρίπολη βγαίναμε εμείς τα νεούλια οι φαντάροι, του πεζικού με μουστάκι και εμείς της αεροπορίας χωρίς.

Άρα γύρω στα 40+ χρόνια…

 • Ναι κάπου τόσο..

Netflix έχετε;

 • Ναι. To Netflix το εγκατέστησα στο σπίτι μου την περίοδο του κορωνοιού. Επειδή η τηλεόραση δεν κάλυπτε όλο το ωράριο της παραμονής μέσα εκείνο το διάστημα.

Δηλαδή στο σπίτι μόλις πάτε τώρα το μεσημέρι, ποια σειρά θα ανοίξετε να δείτε;

 • Το μεσημέρι όχι, αλλά το βράδυ που θα συμμαζευτώ, κυρίως κάποια έργα περιπέτειας. Τελευταία ανακάλυψα κάποιες σειρές σκανδιναβικές αστυνομικής φύσεως, που είναι πολύ ικανοποιητικές .

Αν μπορούσατε να μου κάνετε μια ερώτηση ποια θα ήταν αυτή;

 • Πως φαντάζεσαι τον τόπο σου και τον εαυτό σου την επόμενη μέρα Γιώργο! Γιατί με τρώει η αγωνία να καταλάβω τι θέλουν οι νέοι άνθρωποι, για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που είμαι πιο κοντά καταλαβαίνω τι προσδοκούνε.

Αιφνιδιάστηκα λίγο, αλλά περιμένω πως οι νέοι στην ηλικία μου θα περιμένουν να εξασφαλιστούν δουλειές και να βρεθούν τρόποι να περνάνε τον χρόνο τους και να ζούνε ποιοτικά, καθώς πολλοί μεγαλώνουν και στηρίζονται ακόμα στους γονείς τους οικονομικά και όχι μόνο, με αυτούς να ψάχνουν δεξιά και αριστερά δουλειά για τα παιδιά τους.

 • Είναι πραγματικότητα αυτό. Θα πρέπει να δεχτούμε αυτήν την πρόκληση για να βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί ώστε να βρούμε ή να φτιάξουμε μια δουλειά ή κάτι νέο μόνοι μας. Πολλές φορές στις ειδήσεις και τα σάιτ βλέπουμε πώς η ευρηματικότητα πολλών ανθρώπων λειτουργεί θετικά.

Γιατί δεχτήκατε να απαντήσετε σε αυτήν την συνέντευξη;

 • Νομίζω πως είναι υποχρέωση κάθε αιρετού που εκτίθεται στην κοινωνία να απαντάει σε τέτοιες προτάσεις. Με την έννοια αυτή όταν ένας νέος άνθρωπος ζητάει μια συνέντευξη είναι γιατί όχι. Έτσι και αλλιώς μαζί έχουμε ξανακάνει συνέντευξη!

Ποια ερώτηση σας έκανε περισσότερη εντύπωση;

 • Αυτές που αφορούσαν τα προσωπικά μου, και ιδίως με δυσκόλεψες σε αυτήν με τις συγκομμένες φράσεις που μου ρώτησες τι σημαίνουν και δεν ήξερα τι να απαντήσω, αυτή με ζόρισε. (Γέλια)

Γιώργος Τριανταφύλλου.Αν μπορούσατε να μου κάνετε μια ερώτηση ποια θα ήταν αυτή;