ΠΑΜΕ: Επικίνδυνες εξελίξεις για το μέλλον των Νηπιαγωγείων!!

16 Δεκεμβρίου 2016
17:10
Κανένα σχόλιο

Από 1 ως 3 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων της Ελλάδας).

Με πρόταση της πλειοψηφίας (Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ), αλλά και με την ανοχή και την συναίνεση των εκλεγμένων δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ, βγήκε απαράδεκτη απόφαση – πρόταση προς την κυβέρνηση που αφορά και στα Νηπιαγωγεία.

Διαβάζουμε από το κείμενο της απόφασης: Προτείνεται: «Μεταφορά συγκροτημένων δομών στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών αυτών θα υπάγονται διοικητικά στο Δήμο, αλλά θα διατηρούν όλα τα δικαιώματα των υπαλλήλων του αντίστοιχου φορέα… Ενδεικτικά παραδείγματα παρόμοιας αποκέντρωσης κατά το παρελθόν, είναι η μεταφορά των προνοιακών δομών (παιδικοί σταθμοί) και των αθλητικών κέντρων στους Δήμους. Ενδεικτικά, τέτοιες κρατικές δομές, που προτείνουμε να μεταφερθούν διοικητικά στην πρωτοβάθμια τοπική διοίκηση, είναι οι ακόλουθες: Κοινωνικά ιδρύματα, τα νηπιαγωγεία, τα γραφεία ΟΑΕΔ και οι υπηρεσίες του ΟΣΚ…».

Αυτή η απόφαση συνιστά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ για την Προσχολική Αγωγή, που θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση του παιδαγωγικού ρόλου και την εμπορευματοποίηση της, στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων Νηπιαγωγών. Άλλωστε, τα παραδείγματα που αναφέρονται στην απόφαση είναι αρνητικά σε σχέση με τις συνέπειες της αποκέντρωσης στον τρόπο λειτουργίας τους. Οι παιδικοί σταθμοί έχουν κατά 80% κάθε είδους εργασιακή σχέση, οι γονείς πληρώνουν μεγάλα ποσά κάθε μήνα και συνολικά το περιεχόμενο λειτουργίας τους έχει υποβαθμιστεί.

Εάν συνδυάσουμε την απόφαση της ΚΕΔΕ με τις κατευθύνεις του 3ου Μνημονίου για την Παιδεία, που ψήφισε και υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς και με το Πόρισμα της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων, για την πάγια πολιτική και ταυτόχρονα στρατηγική απαίτηση για «το αποκεντρωμένο και αυτονομημένο εκπαιδευτικό σύστημα», φαίνεται ότι, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, υπάρχει πολιτική ομοφωνία στα αστικά κόμματα για τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα, γονείς, εκπαιδευτικοί, δε θα επιτρέψουμε την παραπέρα υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, την παραπέρα εμπορευματοποίηση, την ανταποδοτική λειτουργία της ανάλογα με την τσέπη της κάθε οικογένειας.

Είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό: Εδώ και τώρα να θεσμοθετηθεί διετής υποχρεωτική φοίτηση για όλα τα παιδιά σε ένα Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο, το οποίο θα λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη τους κράτους και του Υπουργείου Παιδείας. Να πραγματοποιηθούν μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Να λειτουργήσουν όλες οι δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, που είναι αναγκαίες για την ολόπλευρη στήριξη όλων των νηπίων και προνηπίων.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!! 16/12/2016

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.