Κρόκος Κοζάνης: Ενίσχυση de minimis ζητά ο συνεταιρισμός λόγω COVID-19 (Aπό το agrovoice.gr)

11 Οκτωβρίου 2020
15:49
Κανένα σχόλιο

Οι συνέπειες της πανδημίας COVID – 19 είναι πλέον ορατές σε πολλούς τομείς της οικονομίας, με πρώτο αυτόν του τουρισμού, ενώ ακολουθεί ο πρωτογενής τομέας. Αδιάθετες ποσότητες προϊόντων, μείωση των εξαγωγών, μείωση της εγχώριας κατανάλωσης ως απόρροια της μειωμένης τουριστικής κίνησης και δυσκολία στην μετακίνηση εργατών γης είναι κάποιες από τις ορατές και άμεσες συνέπειες της πανδημίας.

Από τα προϊόντα που επηρεάζονται σημαντικά είναι ο κρόκος Κοζάνης. Αν και πριν από ένα μήνα έφυγε για την Κίνα η δεύτερη παραγγελία, είναι μια αγορά στην οποία χρειάζεται χρόνος για να αναπτυχθεί η προώθηση του προϊόντος και η εγκαθίδρυσή του. Οι ποσότητες που εξάγονται είναι μικρές προς το παρόν, αλλά με λίγη υπομονή – όπως δήλωσε στο Agrovoice.gr ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζανης, κ. Βασίλης Μητσόπουλος – τα περιθώρια για μεγαλύτερο αριθμό εξαγωγών είναι σημαντικά.

Εκτός από την αγορά της Κίνας που ξεκίνησε τώρα να «ανοίγει», οι χώρες στις οποίες εξάγεται ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής κρόκου εδώ και χρόνια είναι η Ισπανία και η Ιταλία. Δύο χώρες που μετρούν σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στον τουρισμό λόγω του COVID – 19, οδηγώντας σε ακυρώσεις συμβολαίων εξαιτίας της μειωμένης κατανάλωσης.

Αν όλα τα παραπάνω συνδυαστούν και με την χαμηλή εγχώρια κατανάλωση, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι υπάρχει αδιάθετο προϊόν και σημαντική μείωση εσόδων, πιέζοντας οικονομικά τους παραγωγούς ενόψει της νέας περιόδου συγκομιδής  και των αναγκών που πάντα «τρέχουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται υπέρ – επάρκεια στον κρόκο τόσο λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και της αδιάθετης παραγωγής όσο και στο γεγονός ότι Ιράν, Μαρόκο και Αφγανιστάν διοχετεύουν μεγάλες ποσότητες στην αγορά, είναι ανταγωνιστικές στις τιμές καθώς το κόστος παραγωγής και συγκομιδής είναι χαμηλό και συμπιέζουν τις τιμές προς τα κάτω.

Οι εργάτες γης είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο πρωτογενής τομέας και τώρα υπό το νέο καθεστώς του κορωνοϊού, η εύρεσή τους ή η μετακίνησή τους από Τρίτες Χώρες ( όπως η Αλβανία) είναι ακόμη πιο δύσκολη. Μια κατάσταση που κατά την συγκομιδή θα αντιμετωπίσουν και οι κροκοπαραγωγοί της Π.Ε. Κοζάνης, οι οποίοι ήδη ξεκινούν να ψάχνουν λύσεις όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζανης, κ. Βασίλης Μητσόπουλος. Βέβαια, όπως μας είπε ο ίδιος, πλέον παρατηρείται αυξητική τάση στους Έλληνες εργάτες γης. Πολλοί – με την ανεργία που μαστίζει την περιοχή και τις εξελίξεις στη ΔΕΗ – καταφεύγουν για μεροκάματα στις συγκομιδές καλλιεργειών (ροδάκινα, κεράσια, μήλα, αρωματικά φυτά κ.ά.) ως μία, έστω και προσωρινή, απασχόληση.

Οι καιρικές συνθήκες δεν επηρέασαν μέχρι τώρα την εξέλιξη της παραγωγής, αν και θα ήταν χρήσιμες περισσότερες βροχές τον Σεπτέμβρη, ενώ τα 5.500 στρέμματα κρόκου αυτή την περίοδο έχουν ανάγκη τις βροχοπτώσεις για καλύτερη απόδοση, με την ελπίδα πάντα ότι θα αλλάξουν οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία.

Με γνώμονα τις επιπτώσεις του COVID – 19, η διοίκηση του Συνεταιρισμού πραγματοποίησε επαφές και συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στέλνοντας γραπτή τεκμηρίωση για τις επιπτώσεις, ζητώντας ενίσχυση de minimis. Εστάλησαν, ξανά, επικαιροποιημένες οι γραπτές τεκμηριώσεις και αναμένονται οι ανάλογες αποφάσεις από το ΥΠΑΑΤ και η δρομολόγηση της ενίσχυσης για να μπορέσουν οι παραγωγοί να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις  της παραγωγής και συγκομιδής.

 

agrovoice.grΜαρία Κοτζακόλιου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι