Η Greenpeace χαιρετίζει την ανακοίνωση[1] του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γιώργου Στάσση, σύμφωνα με την οποία θα επιτραπεί η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε ποσοστό 5% στις επενδύσεις φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Εφόσον η δέσμευση γίνει πράξη, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά να αποκτήσουν μερίδιο και να εισπράττουν έσοδα από τη λειτουργία των φωτοβολταϊκών πάρκων της περιοχής τους. Η Greenpeace καλεί τη ΔΕΗ να μην διστάσει να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών, να επεκτείνει το μέτρο και σε υπόλοιπα έργα ΑΠΕ ανά τη χώρα αλλά και να το συνδυάσει με κοινωνική πολιτική για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Η αναφορά του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ για μετοχοποίηση του 5% της συνολικής επένδυσης σε μερίδια των 1.000 ευρώ θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 60.000 μερίδια για διάθεση προς τις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Greenpeace.[2] Πρακτικά θα δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να επενδύσουν μαζί με την ΔΕΗ στα νέα έργα αποκτώντας ενεργό ρόλο στη μετάβαση της οικονομίας στην καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με τις αρχές της ενεργειακής δημοκρατίας.
“Από ουραγός των εξελίξεων η ΔΕΗ σήμερα φαίνεται να μετατρέπεται σε οδηγό, καθιστώντας σαφές σε όλους ότι η ενεργειακή μετάβαση οφείλει να έχει την κοινωνία σε ρόλο βασικού μετόχου και όχι κομπάρσου,” τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Για την Greenpeace, η οποία εδώ και δεκαετίες αντιμάχεται τον λιγνίτη και το πετρέλαιο, η ανακοίνωση του προέδρου της σήμερα αποτελεί μία ευχάριστη, άκρως θετική, εξέλιξη. Ελπίζουμε η δέσμευση να γίνει πράξη και η ΔΕΗ να περάσει στη νέα εποχή έχοντας την ελληνική κοινωνία ως συνέταιρο.”
Η ανακοίνωση αφορά στα σχέδια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 2,5 GWp σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, τα οποία αποτελούν μέρος της διαδικασίας της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας, αλλά και της γενικότερης στροφής της ΔΕΗ από τα ορυκτά καύσιμα στις καθαρές πηγές ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται να καλύψουν έκταση γης ίση περίπου με το 10-15% των υφιστάμενων λιγνιτικών ορυχείων, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΔΕΗ.[3]
Αναμένοντας τις λεπτομέρειες του σχεδίου, η Greenpeace καλεί τη ΔΕΗ:
- να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής και των διαθέσιμων μεριδίων, εφόσον χρειαστεί, προκειμένου να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων νοικοκυριών
- να δώσει προτεραιότητα σε νοικοκυριά και ΟΤΑ και δευτερευόντως σε επιχειρήσεις
- να επεκτείνει το μέτρο σε όλες τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας στη χώρα
- σε συνεργασία με την κυβέρνηση, να υποστηριχθεί η δωρεάν διάθεση μεριδίων σε ευάλωτα νοικοκυριά για λόγους άσκησης κοινωνικής πολιτικής.[4]
Ως μία συμβολική πράξη στήριξης προς τη νέα πράσινη και κοινωνικά δίκαιη πολιτική της ΔΕΗ, η Greenpeace – εφόσον της επιτραπεί – θα αγοράσει ένα μερίδιο από τα νέα επενδυτικά σχήματα.
Για περισσότερες πληροφορίες
Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος θεμάτων ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, 6984617027 |
Σημειώσεις για συντάκτες
[1] Παρατίθενται τα σχετικά σχόλια του κ. Στάσση από τη συνέντευξή του στην Καθημερινή:
«Η ΔΕΗ θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει στις περιοχές αυτές φωτοβολταϊκά πάρκα 2,5 GW. Το σχέδιό μας είναι –πέρα από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν οι νέες επενδύσεις– ένα ποσοστό της τάξεως του 5% αυτών των πάρκων να μετοχοποιηθεί σε μερίδια των 1.000 ευρώ και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους των περιοχών αυτών να επενδύσουν, εάν θέλουν, μαζί με τη ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι θα συμμετέχουν μαζί με τη ΔΕΗ στην επένδυση απολαμβάνοντας ακριβώς την ίδια απόδοση με τη ΔΕΗ! Θέλω να επισημάνω ότι οι ετήσιες αποδόσεις για τέτοιες επενδύσεις διαμορφώνονται στο 8%-10% την ώρα που τα επιτόκια των καταθέσεων είναι σχεδόν αρνητικά. Κι αυτό το δικαίωμα, επαναλαμβάνω, θα μπορούν να το εξασκήσουν μόνο οι κάτοικοι των περιοχών της απολιγνιτοποίησης.»
[2] Με βάση το εκτιμώμενο κόστος κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 2,5 GWp. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (2011), υπάρχουν 104.115 νοικοκυριά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και 31.960 νοικοκυριά στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, εκ των οποίων 4.006 νοικοκυριά στον Δήμο Μεγαλόπολης.
[3] Τα λιγνιτικά ορυχεία της ΔΕΗ εκτείνονται σε μία συνολική έκταση περίπου 200.000 στρεμμάτων σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη
[4] Η Greenpeace έχει προτείνει κοστολογημένο σχέδιο για τη σταδιακή αντικατάσταση του σημερινού Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΚ) με ένα Πράσινο ΚΟΚ. Σε αυτό, αντί για την επιδότηση κατανάλωσης (όπως προβλέπεται από το σημερινό ΚΟΚ), τα ευάλωτα νοικοκυριά αποκτούν δωρεάν φωτοβολταϊκά ή δωρεάν μερίδια σε επενδυτικά σχήματα (π.χ. ενεργειακές κοινότητες) προκειμένου να παράγουν τα ίδια μέρος της ενέργειας που χρειάζονται. Η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει παρόμοια σχήματα τα οποία απαλλάσουν οριστικά από την ενεργειακή φτώχεια ευάλωτα νοικοκυριά μέσα από επενδύσεις καθαρής ενέργειας. Διαβάστε εδώ περισσότερα.
Και ποιος σας είπε πως θα γίνει το συγκεκριμένο Φ/Β;