Το Επιμελητήριο Κοζάνης επέδωσε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, επιστολή για τη στήριξη των προτάσεών του για άμεσα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των ΜμΕ της περιοχής

21 Οκτωβρίου 2020
15:09

Το Επιμελητήριο Κοζάνης επέδωσε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, επιστολή για τη στήριξη των προτάσεών του για άμεσα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των ΜμΕ και της περιοχής που εντάσσεται στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου» στον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19 (επιπλέον των όσων ισχύουν πανελλαδικά)

Κατά τη διάρκεια της σημερινής (21/10/20) συνάντησης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των φορέων στην Κοζάνη, ο Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Νικόλαος Σαρρής, του επέδωσε την παρακάτω επιστολή με την οποία ζητείται η στήριξη και η συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται στο κείμενο της, για «άμεσα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των ΜμΕ και της περιοχής της Π.Ε. Κοζάνης που εντάσσεται στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου» στον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη covid-19 (επιπλέον των όσων ισχύουν πανελλαδικά). Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, με αφορμή την ένταξη της Π.Ε. Κοζάνης στο επίπεδο 4 «αυξημένου Κινδύνου» στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας από τη λοίμωξη covid 19, για την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχειρηματική- επαγγελματική κοινότητα της περιοχής, η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο και διαβιεί σε κατάσταση οικονομικής αβεβαιότητας, εξαιτίας του επαναλαμβανόμενου για δεύτερη φορά “Lockdown” που συμπίπτει, εκτός άλλων, και με την οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή εξαιτίας των ήδη εμφανών συνεπειών της «απολιγνιτοποίησης».

Αντιλαμβανόμαστε ότι η υγειονομική κρίση και η αντιμετώπιση της διασποράς της νόσου του Κορωνιού πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποτελεί προτεραιότητα όλων μας. Ωστόσο, για τη στήριξη της βαθύτατα πληττόμενης τοπικής οικονομίας στην ΠΕ Κοζάνης και των πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων – μελών του Επιμελητηρίου μας που αδυνατούν να ανταπεξέρθουν στις ολοένα αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις τους, δεδομένου ότι το οικονομικό πλήγμα από το παρατεταμένο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, ιδιαίτερα στο χώρο του λιανεμπορίου, ήταν και είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικά εκτιμώμενο καθώς το 2020 κυριολεκτικά είναι μια χρονιά με ανύπαρκτα έσοδα, ζητάμε τη στήριξη και τη συμπαράστασή σας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητούμενο είναι να πειστεί η Κυβέρνηση να προβεί τάχιστα σε λήψη πρόσθετων μέτρων για την Π.Ε. Κοζάνης, πριν είναι πολύ αργά για την περιοχή μας που ερημώνει και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της (ΜμΕ) που οδηγούνται μοιραία σε φτωχοποίηση .

Σας επισημαίνουμε ότι, μετά από επανειλημμένες συνομιλίες και τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Επαγγελματο-Βιοτεχνών Ν. Κοζάνης και τους Προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων, του Σωματείου Καφετεριών και Καφέ-Ζαχαροπλαστείων, Εστίασης κ.α., αλλά και με τα μέλη του Επιμελητηρίου μας, οι οποίοι δεν αντέχουν να περάσουν τη δεύτερη κρίση, που ήδη εξελίσσεται στην περιοχή μας, και να αντιμετωπίσουν πέραν των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τα Δημόσια Ταμεία, τον ΕΦΚΑ, τα Τραπεζικά Ιδρύματα, τους εργαζομένους τους, τους προμηθευτές τους, κ.α. και τα προβλήματα επιβίωσης που συνεπάγονται οι μηδενικές εισπράξεις από τις κλειστές επιχειρήσεις τους, αλλά και τον επερχόμενο βαρύ χειμώνα, αποστείλαμε προς την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο αυτής αίτημα για υλοποίηση μιας σειράς προτάσεων/ αιτημάτων (επιπλέον των όσων ανακοινώθηκαν στο από 16/10/2020 Δελτίο Τύπου των αρμόδιων Υπουργείων). Τα αιτήματα αυτά, που σας παραθέτουμε παρακάτω, εκφράζουν το σύνολο των παραγωγικών φορέων της Π.Ε Κοζάνης και προς τούτο παρακαλούμε για τη δική σας παρέμβαση για την υλοποίησή τους που τόσο έχουν ανάγκη τα μέλη του Επιμελητηρίου μας για να σταθούν όρθιοι στη δύσκολη και απρόβλεπτη δεινότατη οικονομική συγκυρία που βιώνουν.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

α. Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους κατά ελάχιστο 2000,00 ευρώ ανά δικαιούχο αντί των 300,00 ευρώ ανά δικαιούχο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

β. Η διαβάθμιση (με ελάχιστο ποσό τα 2.000,00 ευρώ ανά δικαιούχο) να λαμβάνει ως ισοβαρή κριτήρια τον κύκλο εργασιών και τον αριθμό των εργαζομένων.

γ. Κάλυψη των επιταγών – συναλλαγματικών προς τους προμηθευτές από τις τράπεζες. Αντίστοιχα, η πληρωμή αυτών των επιταγών να πραγματοποιηθεί άτοκα για ένα έτος από τις επιχειρήσεις και να μεταφερθεί μέσα στο 2021.

δ. Απαλλαγή φορολογικών, ασφαλιστικών, εργοδοτικών εισφορών των επιχειρήσεων έως τέλος του έτους (για το τρίμηνο Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020).

ε. Αύξηση του κονδυλίου της Περιφέρειας για το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων λόγω Covid-19, από 10 εκατ. τουλάχιστον σε 30 εκατ. ευρώ.

στ. Πώληση μόνο ειδών πρώτης ανάγκης (ήτοι είδη με ΦΠΑ 13%) από τα Super Market, με στόχο τη διαφύλαξη του ανταγωνισμού σε σχέση με το λιανικό εμπόριο.

ζ). Να μην κλείνουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου σε περιπτώσεις lockdown, λόγω Κορωνoιού, τη στιγμή που επιτρέπεται στο «μεγαλεμπόριο» να παραμένει ανοικτό δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και εκτός άλλων «συγχρωτισμού» και μετάδοσης της covid 19 που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να δημιουργηθούν στα μικρά ελεγχόμενα καταστήματα. Για την προσοχή σας και τη συνεχή στήριξη που παρέχετε στα θέματα των ΜμΕ, σας Ευχαριστούμε εκ των προτέρων. Με Εκτίμηση για το έργο σας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Νικόλαος Σαρρής»

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.