Η γιορτή του αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης και το ευαγγελικό ανάγνωσμα της εορτής (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

24 Οκτωβρίου 2020
17:43
Κανένα σχόλιο

Γιορτάσαμε (23-10-2020) τη μνήμη του αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου με Εσπερινό (αφ’ Εσπέρας), Όρθρο και Θεία Λειτουργία (ανήμερα της γιορτής) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Έψαλαν στο αναλόγιο οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας, Βασίλης Καρανώτας, Γιώργος Σεραφείμ.

Τηρήθηκαν τα υποδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας (προσευχή, μάσκα, απόσταση 1,5 μ.) για την αποτροπή της μετάδοσης του γνωστού ιού.

Ο άγιος Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος είναι ο πρώτος Επίσκοπος των Ιεροσολύμων, ο συγγραφέας της πρώτης από τις επτά Καθολικές Επιστολές της Καινής Διαθήκης. Είναι ακόμα ο ποιητής-συγγραφέας της αρχαιότερης Λειτουργίας, που φέρει τον τίτλο ‘’Θεία Λειτουργία του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου’’.

Η Καθολική Επιστολή του Ιακώβου είναι το κήρυγμα της ζωντανής και έμπρακτης πίστης.

Γράφει στην Επιστολή του ο Απόστολος Ιάκωβος. Η πίστη “εάν μη έργα έχη, νεκρά εστί καθ’ εαυτήν” (Ιακ. 2, 17). Η πίστη αν δεν εκδηλώνεται με έργα, μόνη της είναι νεκρή. Πραγματικά, καμιά αξία δεν έχει η πίστη, όταν δεν εκδηλώνεται σε έργα αγάπης. Είναι νεκρή και άκαρπη.

Το ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ της εορτής (Ματθ. 13, 54-58) παρουσιάζει μια εικόνα εξόχως διαφωτιστική.

Ο Χριστός επισκέπτεται την πατρίδα του τη Ναζαρέτ. Και ομιλεί στη συναγωγή της πόλης με ακροατήριο τους συμπατριώτες του. Αυτοί τον ακούν με έκπληξη, μάλλον και απόρριψη. Λέει, μάλιστα, ο Ευαγγελιστής ότι “εσκανδαλίζοντο εν αυτώ”.

Γυρνάει τότε ο Χριστός και τους λέει: “ουκ έστι προφήτης άτιμος, ει μη εν τη πατρίδι αυτού και εν τη οικία αυτού” (Ματθ. 13, 57). Δεν υπάρχει προφήτης, που να μην τον περιφρονούν οι συμπατριώτες του και η οικογένειά του. Και καταλήγει ο Ματθαίος: “Και ουκ εποίησεν εκεί δυνάμεις πολλάς διά την απιστίαν αυτών”. (Ματθ. 13, 58).

Ο Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος “ποιμένων την εν Ιεροσολύμοις Εκκλησίαν και πολλούς διδάσκων εκ των Ιουδαίων και Ελλήνων και επιστρέφων αυτούς επί τον Κύριον, εις οργήν εκίνησε τους Ιουδαίους. Κρατήσαντες ουν αυτόν, έρριψαν από του άκρου του Ιερού, και απέκτειναν”. (Συναξάρι). Ήταν το έτος 63 μ.Χ.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,

παπαδάσκαλος,

24-10-2020

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.