Στάθης Κωνσταντινίδης, Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης: «Προσηλωμένοι στους αναπτυξιακούς στόχους μας»

27 Οκτωβρίου 2020
10:12

 

«Οι δυσκολίες δεν μας κάμπτουν, ούτε μας αποπροσανατολίζουν, από το κυρίαρχο για την περιοχή μας ζήτημα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Σε πρόσφατη συνεργασία, οι κυβερνητικοί βουλευτές των λιγνιτικών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αποφασίσαμε την υποβολή Ερώτησης προς όλους τους Υπουργούς, αναφορικά με τον σχεδιασμό των τομεακών δράσεών τους στις περιοχές σε Μετάβαση, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, η οποία αναφέρεται στην πραγματοποίηση θετικών παρεμβάσεων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης. Η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, αποτελεί απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, και έχει υιοθετηθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διατρέχει δε τις αναπτυξιακές δράσεις όλων των υπουργείων. Με την πρωτοβουλία μας αυτή θα λάβουν σαφείς διαστάσεις οι παρεμβάσεις του κάθε υπουργείου στις λιγνιτικές περιοχές και θα επιτραπεί ο βέλτιστος σχεδιασμός για την υλοποίησή τους. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.».

Ακολουθεί η κατατεθείσα από 26.10.2020 και με αριθμό 990 Ερώτηση μας:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Τομεακές πολιτικές δράσεις των ερωτώμενων Υπουργών για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από την απολιγνιτοποίηση στις περιοχές σε Μετάβαση, στο πλαίσιο της απόφασης για την υιοθέτηση της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης από την Κυβέρνηση.

 

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2020

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023, εκτός από την υπό κατασκευή Μονάδα της Πτολεμαΐδας 5, η οποία προορίζεται να λειτουργήσει με καύσιμο το λιγνίτη έως το 2028, ενώ έχει ήδη κλείσει ο ΑΗΣ Αμυνταίου. Η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μια δεκαπενταετία και οι επιπτώσεις της για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης είναι ιδιαίτερα σημαντικές, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν συνεχή συρρίκνωση στην οικονομική δραστηριότητά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδρασή της έχει υπολογιστεί στο 40% των τοπικών οικονομιών.

Για μία σειρά από λόγους, η ενεργειακή μετάβαση συνιστά μία αναπόδραστη επιλογή για τη χώρα, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη στην ευρωπαϊκή στρατηγική, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα ή, αλλιώς, την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». Παράλληλα, με τη υλοποίηση του παραπάνω στόχου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει την εφαρμογή πλέγματος δράσεων, για την οικονομική και τεχνογνωσιακή στήριξη των περιοχών που εμφανίζουν υψηλό δείκτη εξάρτησης από τον λιγνίτη, προκειμένου να επιτύχουν έναν δίκαιο μετασχηματισμό, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις για τους κατοίκους τους.

Το πλάνο αυτό στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις, για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Το εθνικό master plan βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και με την ολοκλήρωση αυτής, αλλά και κάποιων εγκριτικών διαδικασιών που απαιτούνται, αναμένεται να λάβει την οριστική του μορφή το επόμενο διάστημα. Την ευθύνη της υλοποίησης των πολιτικών που εντάσσονται στο παραπάνω σχέδιο, καθώς και των ειδικότερων δράσεων, έχει επωμισθεί η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, σύμφωνα με τη με αριθμό 52/23.12.2019 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, της οποίας προεδρεύει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ συμμετέχουν σε αυτή οι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Εξάλλου, η εκπόνηση και εφαρμογή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έχει ανατεθεί σε ad hoc όργανο, τη Συντονιστική Επιτροπή, της οποίας Πρόεδρος έχει ορισθεί ο πρώην Υπουργός κ. Κωστής Μουσουρούλης. 

Δεδομένων των υφεσιακών συνεπειών της απολιγνιτοποίησης και του γεγονότος ότι τα επενδυτικά σχέδια απαιτούν χρόνο ωρίμανσης, υπάρχει κίνδυνος καθίζησης στον κύκλο εργασιών και στον αριθμό των απασχολουμένων στις περιοχές αναφοράς. Για την ανάσχεση της απειλής αποφασίστηκε η θέσπιση και εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, η οποία ουσιαστικά αποτελεί μία πρόβλεψη για την ειδική μεταχείριση των περιοχών σε μετάβαση από το κάθε Υπουργείο κατά την υλοποίηση των τομεακών του δράσεων. Πρόκειται, δηλαδή, για μία θετική διάκριση, η οποία θα πρέπει να ενταχθεί στο σχεδιασμό του κάθε υπουργείου. Η ρήτρα αυτή διατρέχει το σύνολο των αναπτυξιακών δράσεων και η εφαρμογή της στοχεύει στην άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων από την απολιγνιτοποίηση, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ακόμα-ακόμα και στην αντιστροφή του κλίματος απαισιοδοξίας που έχει καταλάβει μέρος του πληθυσμού και το οποίο τελικά λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των αρνητικών συνεπειών. Μάλιστα, σχετική πρόσκληση σας απευθύνθηκε, από 3-9-2020, από τον Πρόεδρο της Διυπουργικής, Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ Χατζηδάκη.

Ήδη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει με την υλοποίηση δράσεων που εμπίπτουν στο πλαίσιο της παραπάνω ρήτρας και συγκεκριμένα:

α) την πρόβλεψη για προσαύξηση του Βασικού Ποσοστού Επιχορήγησης κατά 10% στις λιγνιτικές περιοχές στα πλαίσια του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»,

β) τη σύσταση ειδικού καταλόγου για την κατά προτεραιότητα αξιολόγηση των προτάσεων για την κατασκευή ΑΠΕ σε λιγνιτικές περιοχές, και

γ) την υιοθέτηση ειδικών συντελεστών στα κίνητρα που δίνονται για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης για τις περιοχές σε μετάβαση. 

Δεδομένων των παραπάνω και στην κατεύθυνση της εφαρμογής της απόφασης του Πρωθυπουργού για την υιοθέτηση της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, που θα καταστήσει αυτή την αλλαγή κοινωνικά δίκαιη και επωφελή για τους πολίτες, ερωτάσθε: 

Ποιες πολιτικές, ποιες δράσεις και ποια μέτρα προτίθεστε να υιοθετήσετε, κατ’ έτος, και ποιο το αναμενόμενο αποτύπωμά τους στην αντιστάθμιση των δυσμενών επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης για τις περιοχές σε Μετάβαση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ιωάννης Αντωνιάδης, Βουλευτής Ν. Φλώρινας

 

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Βουλευτής Ν. Κοζάνης

 

Παρασκευή Βρυζίδου, Βουλευτής Ν. Κοζάνης

 

Μιχάλης Παπαδόπουλος, Βουλευτής Ν. Κοζάνης

 

Γεώργιος Αμανατίδης, Βουλευτής Ν. Κοζάνης

25 σχόλια

  • Συγχαρητηρια κ. Κωνσταντινίδη για την πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία σας. Δείχνεται το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για το μέλλον του νομού μας.

  • Ενδιαφέρουσα κίνηση και πρόταση. Πολύ ορθά πράττετε και τα δημοσιεύτε κ. Κωνσταντινίδη, είναι δύσκολο το έργο σας, αλλά σας εμπιστευόμαστε.

  • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ…. ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ.
    ΔΕΝ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΑ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΚΡΟΤΗΣΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΣ.

  • Κύριε Βουλευτά, η κυβέρνηση σας μας έκλεισε δύο φορές. Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προκύρηξε ένα πρόγραμμα 40 εκ. για να μας αποζημιώσει.

    Όμως οι όροι της προκύρηξης αφήνουν εκτός όλους τους αυτοαπασχολούμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε αντίθεση με τη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων και την Περιφέρεια Κρήτης.

    Στις πιο πάνω περιφέρειες θεωρούμαστε πληττόμενοι, εδώ όμως όχι.
    Δείτε τι σχολιάζει ο πρώην περιφερειάρχης στο 54ο λεπτό για το ποιοί είναι οι λίγοι και εκλεκτοί δικαιούχοι :

    • ΤΑ 40 ΕΚ. ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΟΜΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΡΑΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ, ΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ, ΦΕΕΕΕΕΤΑΑΑΑ!!!

  • ΣΤΑΘΗ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΕΙΘΕΣΑΙ,Η ΜΟΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΦΕΡΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΖΙΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ.ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

      • Τι ανάδρομα μας λες ρε φίλε. Ο “Μιχάλης Κ” για το ίδιο θέμα συγχαίρει την βουλευτή κυρία Βρυζίδου και κατηγορεί την Κυβέρνηση και τον Κωνσταντινίδη. Τι δεν καταλαβαίνεις; Χαχαχα

  • ένας ασχοελίται και ένας ακόμη που και που τοποθετείται για τα θέματα αυτά. Οι άλλοι υπάρχετε ; Καταλαβαίνετε τις δυσκολίες του τόπου σας; Αντιλαμβάνεσθε τον ρόλο σας;

  • Είναι καλές αυτές οι πρωτοβουλίες γιατί γίνονται συντονισμένα απ’ όλους τους παράγοντες της περιοχής. Πρέπει να διεκδικήσουμε τα μέγιστα για τη περιοχή μας και να τους δώσουμε να καταλάβουν τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται.

  • Συγχαρητήρια Στάθη ετσι πάντα δυναμικά για το καλό του νομού μας για μένα είσαι ο μοναδικός και ο καλύτερος βουλευτης!!!

  • Συγχαρητήρια στον κύριο Κωνσταντινίδη για την καθημερινή και ενεργή συμμετοχή του στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της περιοχής μας.
    Πρώτη φορά στα χρονικά ένας βουλευτής διεκδικεί και είναι παρών ΣΥΝΕΧΩΣ!
    Η μοναδική φωνή της Κοζάνης!!

  • Μπράβο στον κύριο Κωνσταντινιδη!!!
    Η μοναδική μας φωνή για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της περιοχής μας!!

  • Συγχαρητήρια στον Κύριο Κωνσταντινίδη για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ παρουσία και διεκδίκηση των δικαιωμάτων της περιοχής μας!!
    Είναι η φωνή της Κοζάνης για ολους μας!!
    Πρώτη φορά στα χρονικά, ένας βουλευτής είναι ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΑΡΩΝ!!
    Μας δικαιώνεις!

    • Καλά όταν φτάσει το μήνυμα πες μας το αποτέλεσμα, γιατί ένα μήνυμα έστειλε ο κυριάκος για εμάς ….”βρείτε κάτι άλλο να κάνετε”….όταν λοιπόν το βρεί ο Κυριάκος ας το πεί στον Στάθη το παιδί του λαού να μας το πεί και εμάς.. και μετά ελάτε να κλάψουμε όλοι μαζί για αυτά που θα μας ξημερώσουν.

  • Σχεδον ολα τα σχολια την ιδια ωρα με διαφορα 5 λεπτων τα τελευταια ειδικα!
    Σαν αυτον που απο την γρηγοραδα του,κλειδωσε και αφησε το κλειδι στο συρταρι!
    Ενας τα γραφει!

    • Τουλάχιστον ας άλλαζε λίγο το ύφος και τη σύνταξη η υπάλληλος μπας και μας ξεγελάσει και πιστέψουμε ότι είναι αυθόρμητες εκφράσεις ενθουσιασμένων ψηφοφόρων!

  • ότι τους κατέβει στο κεφάλι, με τις ΑΠΕ ρε σωτήρες της κακιάς ώρας δεν δημιουργούνται μόνιμες θέσεις εργασίας…κλείνετε μια τεράστια παραγωγή για να δημιουργήσετε τι;;;;

  • Η πρωτοβουλία του κ. Κωνσταντινίδη, με την συναίνεση των υπολοίπων Βουλευτών, δείχνει την προσήλωση στον στόχο που δεν πρέπει να είναι άλλος από την πολυεπίπεδη ενίσχυση της Δυτ. Μακεδονίας. Να και κάπου που επιτέλους δεν πάει χαμένη η ψήφος!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.