Ενημέρωση του Περιφερειακού Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Α.Ε. Δυτικής Μακεδονίας για συνταξιοδοτικά θέματα

3 Νοεμβρίου 2020
12:21
Κανένα σχόλιο

Συνάδελφοι παρά τις δυσκολίες επικοινωνίας με τις υπηρεσίες, λόγω του COVID συλλέξαμε μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες για διάφορα

θέματα που μας ενδιαφέρουν.
  • ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

  1. Οι Κύριες Συντάξεις του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2019 έχουν ολοκληρωθεί και τώρα εξετάζονται οι συντάξεις του Ιανουαρίου 2020. Οι συνταξιούχοι που έχουν ολοκληρωθεί οι συντάξεις τους θα πληρωθούν στα τέλη Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Ορισμένες συντάξεις δεν ολοκληρώθηκαν λόγω καθυστερήσεις επικοινωνίας μεταξύ των ταμείων π.χ. ΤΣΕΜΕΔΕ.

  2. Οι Επικουρικές Συντάξεις εξετάζονται από το Ταμείο οι υποθέσεις με ημερομηνία Ιούνιος του 2018

  3. Το εφάπαξ εξετάζονται από το Ταμείο οι υποθέσεις με ημερομηνία 31-03-2019, στο διάστημα αυτό ήταν πάνω από 300 συνταξιούχοι δικαιούχοι για αυτό και υπήρξε καθυστέρηση στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν με γρηγορότερους ρυθμούς.

  • Για τους δικαιούχους αναδρομικών (χήρες και κληρονόμους) θα υπάρξει εντός των ημερών εγκύκλιος για τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει για αυτό το σκοπό στον e-ΕΦΚΑ. Προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι ο συνταξιούχους να ήταν εν ζωή στο διάστημα από ΙΟΥΝΙΟ του 2015 έως τον Μάιο του 2016 ή μέρος αυτής της περιόδου.

  • Για όσους πήραν πρώτη φορά σύνταξη το 2015 ή το 2016 το μέρος των αναδρομικών που δικαιούνται θα κατατεθούν έως το τέλος του χρόνου, για την περίοδο που ήταν συνταξιούχοι.

  • ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗ

 

Στο τέλος του Νοέμβρη με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων για τους συναδέλφους που έχουν πάνω από 30 χρόνια υπηρεσίας με βάση το νόμο 4670, ο λεγόμενος νόμος Βρούτση που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2020 άλλα έχει αναδρομική ισχύ από την 1 Οκτώβρη του 2019.

Τα ποσά που προκύπτουν από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης θα δοθούν αναδρομικά για 14 μήνες.

Για όσους έχουν θετική προσωπική διαφορά δηλαδή είναι να πάρουν χρήματα (υπενθυμίζουμε ότι αυτό περιγράφεται με το πρόσημο (-) μείον) θα προστεθεί το 1/5 στον μηνιαίο μισθό τους και θα πάρουν τα αντίστοιχα αναδρομικά.

Για τους υπόλοιπους που έχουν πάνω από τριάντα (30) χρόνια θα μειωθεί η προσωπική διαφορά.

Οι μετά τις 13/5/2016 συνταξιούχοι θα πάρουν αμέσως όλη την αύξηση που δίνουν οι νέοι συντελεστές καθώς και τα αναδρομικά 14 μηνών.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ

 

Όσον αφορά τις αγωγές για τη διεκδίκηση των αναδρομικών για τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα όσες αγωγές έγιναν πριν τις 8/10/2020 περιμένουν την εκδίκαση τους.

Η ημερομηνία 8/10/2020 είναι η ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου 4734/2020 ο οποίος και αναφέρεται στην κατάργηση του δικαιώματος περαιτέρω διεκδικήσεων για όσους πάρουν τα αναδρομικά.

Οι νομικοί μας πιστεύουν ότι αυτός ο νόμος είναι απόλυτα αντισυνταγματικός και έχουν καταθέσει αγωγή για την κατάργηση του Νόμου.

Με βάση την παραπάνω εκτίμηση εξακολουθούν να καταθέτουν αγωγές συνταξιούχων που επιθυμούν να διεκδικήσουν αναδρομικά από ε επικουρικές συντάξεις και τα δώρα έως τον Δεκέμβριο του 2020.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

 

  • Όσοι πήραν αναδρομικά και θεωρούν ότι έχουν διαφορές με αυτά που υπολόγιζαν η κύρια εξήγηση είναι τα διάφορα ποσά των κρατήσεων των Νόμων 4051/12 & 4093/12 την περίοδο 2015-2016 από τις κρατήσεις που φαίνονται στα μηνιαία εξοφλητικά του 2019 – 2020 και κυρίως αυτό εμφανίζεται σε όσους δεν είχαν κλείσει τα 60 στην περίοδο 2015-2016.

  • Οι συνέχεις επανυπολογισμοί πολλών συντάξεων και η μη δυνατότητα έκδοση του μηναίου ενημερωτικού εντύπου της σύνταξης μας για το 2020 άλλα και προγενεστέρων ετών θολώνουν την εικόνα για τους συνταξιούχους και δημιουργούν πολλά ερωτηματικά. Το Σωματείο μας διατύπωσε την έντονη διαμαρτυρία του στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ηλεκτρονικής ολοκλήρωσης έτσι ώστε να έχουμε μία σαφή εικόνα της σύνταξής μας και των μεταβολών που λαμβάνουν χώρα.

  • Επίσης ζητήσαμε να ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν κάποιες ομάδες συνταξιούχων όπως π.χ. αυτοί που είχαν 35 χρόνια υπηρεσίας ΥΒΑΕ και έπρεπε να βγουν με τις κοινές διατάξεις.

Συνάδελφοι το Σωματείο μας παρέμεινε ανοικτό όλη αυτή την δύσκολη περίοδο τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας στο χώρο έτσι ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι συνάδελφοι.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.