Βρίσκεται η εκκλησία σε διωγμό και δεν το γνωρίζουμε; (του Δρ. Γεώργιου Τσακαλίδη, Θεολόγος-Θρησκειοπαιδαγωγός)

5 Νοεμβρίου 2020
17:52

 

Λευκόβρυση Κοζάνης, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020. Γιορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού. Περί τους τριάντα πιστοί έχουν συγκεντρωθεί στον ι. Ναό του Αγίου Νικολάου και παρακολουθούν με ευλάβεια τον όρθρο, ο οποίος βρίσκεται στις καταβασίες. Ξαφνικά κάνει την εμφάνισή του ένστολος και ένοπλος αστυνομικός. Στην αρχή έξω από τον Ναό και στη συνέχεια και μέσα στον Ναό. Απαιτεί να αδειάσει ο Ναός. Να παραμείνουν μόνο εννιά συνολικά άτομα. Αλλιώς είναι υποχρεωμένος να κόψει πρόστιμα των 150 Ευρώ σε καθέναν από τους πέραν των εννιά παρευρισκομένους και να κλείσει τον Ναό. Είπε ότι είχε καταγγελία. Οι πιστοί άρχισαν να εκφράζουν την αγανάκτησή τους τόσο για την καταγγελία, όποιος/α και αν την έκανε, όσο και για την παρουσία αστυνομικού μέσα στον Ναό. Με αυτά που γράφω δεν θέλω να ψέξω τον αστυνομικό, ο οποίος εκτελούσε εντολή. Ίσα-ίσα ήταν αρκετά ευγενικός. Ο ψόγος καταλογίζεται σ’ αυτούς που αποφασίζουν για την Εκκλησία χωρίς τον παραμικρό σεβασμό στην αυτονομία της για τα του οίκου της, και χωρίς σεβασμό στη συνταγματική επιταγή ότι η λατρεία όλων ανεξαιρέτως των θρησκευτικών ομάδων τελείται «ακολύτως».

Βγήκε ο ιερέας στην ωραία πύλη, διέκοψε τους ψάλτες και παρακάλεσε να αδειάσουν οι πιστοί τον Ναό κατ’ απαίτηση της αστυνομίας. Ένας ιεροψάλτης του συνέστησε να διακόψουμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας την ακολουθία. Ο ίδιος όμως, προς τιμήν του, απήντησε: «Δεν θα κάνω το χατίρι του διαβόλου, γιατί μόνο αυτός θα χαρεί αν δεν γίνει η θεία λειτουργία». Πριν από μερικές ημέρες παρόμοιο περιστατικό συνέβη και στον ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Σιάτιστας ύστερα από καταγγελία και πάλι.

Είναι πρωτόγνωρα πράγματα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας με την Εκκλησία εξ αιτίας του κορωνοϊού. Θυμίζουν τα χρόνια των διωγμών, όταν οι πιστοί, προκειμένου να λειτουργηθούν και να κοινωνήσουν κατέφευγαν στις υπόγειες κατακόμβες της Ρώμης, που ήσαν κοιμητήρια. Αναφέρονται μάλιστα και περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διώκτες, όταν ανακάλυπταν την παρουσία Χριστιανών στις κατακόμβες έφραζαν την είσοδο με κλαδιά, έβαζαν φωτιά στα κλαδιά και άφηναν τους πιστούς να πεθάνουν σαν τα ποντίκια από ασφυξία, που δημιουργούσε ο καπνός των καιόμενων κλαδιών.

Και ερωτάται: Βρίσκεται η Εκκλησία σε διωγμό και δεν το γνωρίζουμε; Ποιος έδωσε το δικαίωμα στα αστυνομικά όργανα να εισβάλουν μέσα στους ναούς να διακόπτουν ιερές ακολουθίες και να απαιτούν να αδειάσουν οι ναοί από τους πλεονάζοντες πιστούς! Επανήλθαμε στο καθεστώς της «Νόμω κρατούσας πολιτείας» της δικτατορίας; Ποιος έδωσε το δικαίωμα να στοιβάζονται 25 και 30 μαθητές σε μια αίθουσα λίγων τετραγωνικών, ενώ στην Εκκλησία με δεκαπλάσια χωρητικότητα να επιτρέπεται η παρουσία μόνο εννιά συνολικά πιστών; Με ποια λογική επιτρέπεται στα πλοία πληρότητα 80%, στις αστικές συγκοινωνίες 65%, η οποία διαρκώς ξεπερνά και το 100%, στα αεροπλάνα μέχρι και 100%, και στην Εκκλησία ούτε καν 10%. Τα σούπερ-μάρκετς, που δέχονται έναν πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα χωρητικότητάς τους και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας έχουν πολύ ευνοϊκότερο καθεστώς απ’ την Εκκλησία.

Παραπονιέται ο κ. Χαρδαλιάς και ο κ. Μητσοτάκης, στο πρόσφατο διάγγελμά του, για τους συνομοσιολόγους και για τους αμφισβητούντες τους επιστήμονες και τους ειδικούς. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν και οι δύο ότι η συνομοσιολογία είναι μία ακρότητα, την οποία εκτρέφει η δική τους ασυνέπεια και μονομερής ακρότητα απέναντι στην Εκκλησία. Μαζεύτηκαν 20.000 έξω από το εφετείο των Αθηνών, ο ένας πάνω στον άλλο, και δεν τόλμησε κανείς από τους πολιτικούς, που τρέμουν το πολιτικό κόστος, να ψελλίσει το παραμικρό. Στην Εκκλησία όμως δεν επιτρέπουν την παρουσία ούτε τριάντα πιστών. Και εκπληρώνεται έτσι στα πρόσωπά τους ο αψευδής λόγος του Κυρίου. «Ουαί υμίν, γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί, …οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες (Μτ. 23,24).

Ας γνωρίζουν όμως ότι αυτή η συμπεριφορά τους απέναντι στην Εκκλησία θα έρθει στιγμή που ίσως τους στοιχίσει πολύ ακριβά. Περιμένουμε από τη Διοικούσα Εκκλησία να υψώσει επί τέλους φωνή διαμαρτυρίας για όσα απαράδεκτα συμβαίνουν εκ μέρους της Πολιτείας.

26 σχόλια

  • Ολόκληρο το άρθρο είναι Δίκαιο! Έλεος με τις ακρότητες! Έλεος! Όλα γίνονται για να διαλύσουν τους πιστούς από την εκκλησία, αλλά καλά να πάθουν κάποιοι που πείθονται ότι οι δεξιές κυβερνήσεις είναι οι ορθόδοξες κυβερνήσεις και δωσ του υπόκλισεις και δωστου ψήφους και προπαγάνδες. Ας τα λουστουν τώρα να δουν ποιοι είναι οι πιστοί. Δε λέω ότι κάποια άλλα κόμματα είναι πιστοί αλλά ε όχι κ να καμπαρντιζουν οι δεξιοί για ορθόδοξοι. Πάει πολύ. Παρά πολύ!

   • Αυτη η κυβερνηση δεν ειναι ουτε δεξια ουτε αριστερα ουτε κεντρο, οπως και η προηγουμενη μια μεγαλη παρεα κνιτων, πασοκων, εθνομηδενιστων του ποταμιου και κρατικοδιαιτων δεξιων ειναι.

 • Συγχαίρω τον αρθρογράφο!

  Το δόγμα της ” θεούσας ” Δεξιάς : Θεέ τραβήξου από μπροστά μας , σκιάχτρο του νου και της ψυχής.

 • Συνωμοσιολογια!συνωμοσιολογος!
  Οταν λεμε 9 εννουμε 9 ατομα!
  Δυο ατομα παραπανω στα καφεκαι οι ανθρωποι πληρωναν χιλιαδες προστιμο!
  Ο νομος ειναιγια ολους παραεκκλησιαστικοι αρνητες της λογικης!

  • Ο μοναδικός αρνητής της λογικής και συνωμοσιολογος είστε εσείς. Ο αρθρογράφος έχει απόλυτο δίκιο. Δε γίνεται να μαζεύονται 15 με 20 χιλιάδες άτομα για τη δική της χρυσής αυγής και να μη λέει κανεις τίποτα. Αυτό δε σας είδα να το σχολιάζετε κύριε λογικε. Τα 9 άτομα στην εκκλησία σας πείραξαν.

  • Στα καφέ όμως ο χώρος είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν της εκκλησίας. Κι όμως ο ένας ήταν πάνω στον άλλον σε κάποια από αυτά και ξεπερνούσαν κατά πολύ το όριο επιτρεπομενων πελατών. Στην εκκλησία ο χώρος συνήθως είναι τεράστιος κι όμως επιτρέπονται μόνο 9 άτομα. Αυτό δε σας φαίνεται άδικο;

   • Είναι και ο όγκος τεράστιος στο ναό γιατί έχει πολλαπλάσιο ύψος από κάθε άλλο χώρο. Αλλά άλλα τους φταίνε. Ζορίζονται γιατί στηριζομαστε στην εκκλησία που είναι οικογένεια για εμάς που παμε.

    • Στον Αγιο Δημητριο πόσες χιλιάδες μαζευτηκαν χωρις μάσκες και μεταλάβαιναν; και σήμερα 10 μέρες μετά εχουνε εκτοξευτει τα κρούσματα Θεσσαλονικη;
     Λοιπον τα πράγματα είναι απλά, αν θελετε παπάδες, ναι, αλλα όταν θα αρωστησετε να πάτε στους παπαδες για να σας γιατροπορευσουν, αφου αυτοι ξέρουν και εχουν άποψη για όλα

 • Πρόσεχε τα ορθογραφικα σου λαθη!
  Βγαζουν ματια!δυο φορες το ιδιο λαθος στην ιδια λεξη;νευρακια;νευρακια;
  Συνωμοσιολογια και οχι συνομοσιολογια!
  Ου γαρ ερχεται μονον το ……

 • 1) Η εκκλησία θα μπορούσε μόνη της να προστατευτεί από το 9 άτομα αν έδειχνε λίγο καλή συμπεριφορά.
  2) Ο νόμος είναι νόμος για όλους.
  3) Αν η εκκλησία θέλει αυτονομία, να πληρώνει τους υπαλλήλους της μόνη της

  ΥΓ, ξυδάκι για το εφετείο.

 • Το ισλαμ ηρθε για τα καλα στο ελληνικο εδαφος και διασκορπιζεται σε ολη τη χωρα. Εθνικες και θρησκευτικες γιορτες τελος. Ισως επιτρεψουν τα ραμαζανια σε λιγο καιρο

 • Απο το Σάββατο η θεία λειτουργία θα γίνεται χωρίς πιστούς !!

  Οι κυβερνώντες αισθάνονται δυνατοί, πολύ δυνατοί, Ημίθεοι. Και βάζουν το θεό στο περιθώριο. Στην ιστορία πολλοί ημίθεοι αποδείχτηκαν (κατάντησαν) ΗΜΙΟΝΟΙ.

 • Η αστυνομια εφαρμοζει τον νομο!οταν λεμε 9 εννοουμε 9!
  Παπαγαλιζεις χωρις λογο!
  Η πολιτεια αποφασιζει τωρα για την πανδημια και οχι η αμβροαιαδα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.