Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη Βουλή με τίτλο «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας», αντικαθιστά όλες τις επιμέρους διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών, που υπάρχουν σήμερα. Τα κυριότερα σημεία του, εντελώς επιγραμματικά, είναι τα εξής:
Όλοι οι υπερχρεωμένοι πολίτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες θα έχουν πλέον το δικαίωμα στη «δεύτερη ευκαιρία» και την επιλογή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και λοιπούς πιστωτές, προστατεύοντας παράλληλα την πρώτη τους κατοικία.
Θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2021. Το νέο αυτό πλαίσιο θα αντικαταστήσει όλα τα άλλα σχετικά νομοθετήματα, δλδ την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τον πτωχευτικό κώδικα για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Προστατεύεται η πρώτη κατοικία και των ελευθέρων επαγγελματιών, που έχουν λάβει επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση τη πρώτη κατοικία.
Μπορούν να ρυθμιστούν οφειλές προς την εφορία, τον ΕΦΚΑ, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις τράπεζες και λοιπούς ιδιώτες.
Η αίτηση για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών, θα υποβάλλεται από τον οφειλέτη ηλεκτρονικά, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Εφόσον οι πιστωτές προβούν σε ενέργειες ρευστοποίησης της πρώτηης κατοικίας, τότε το Κράτος παρεμβαίνει με σκοπό να αποφευχθεί η έξωση. Στο στάδιο της ρευστοποίησης από τους πιστωτές, παρέχεται ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, μέσω της δημιουργίας ενός ιδιωτικού φορέα για την απόκτηση των ακινήτων, ο οποίος θα επιλεγεί από το Κράτος, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Ο εν λόγω φορέας θα υποχρεούται να αποκτήσει το ακίνητο που συνιστά την 1η κατοικία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, η οποία έχει δρομολογηθεί σε διαδικασία πλειστηριασμού, κατόπιν κήρυξης πτώχευσης ή αναγκαστικής εκτέλεσης. Επιπρόσθετα, ο φορέας υποχρεούται να παραχωρήσει την κατοικία προς χρήση στο ευάλωτο νοικοκυριό για 12 έτη, κατόπιν της καταβολής μισθώματος, το οποίο θα υποστηρίζεται από το Κράτος, με τη μορφή επιδόματος ενοικίου. Έτσι, αποφεύγεται μια έξωση, που θα επερχόταν εάν αποκτούσε κάποιος τρίτος το ακίνητο. Επίσης, ο φορέας υποχρεούται να προσφέρει στον οφειλέτη τη δυνατότητα επαναπόκτησης του ακινήτου εντός 12 ετών.
Η πτώχευση συνοδεύεται απαρέγκλιτα από την απαλλαγή οφειλών. Αυτή η διαδικασία υλοποιείται γρήγορα, μέσα σε 1 έτος, εάν οι οφειλέτες απωλέσουν την περιουσία τους, εκτός αν προβληθούν ενστάσεις για δόλια πτώχευση ή απόκρυψη στοιχείων από τους πιστωτές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που οι οφειλέτες δεν διαθέτουν περιουσία, τότε η απαλλαγή οφειλών πραγματοποιείται σε 3 έτη, οπότε και θα πρέπει να καταβάλουν το υπόλοιπο του εισοδήματός τους που περισσεύει μετά την κάλυψη των εύλογων δαπανών διαβίωσης.
Ο οφειλέτης δεν χάνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός του, μια ρύθμιση που συνάδει με το γενικότερο πνεύμα του παρόντος κώδικα, για την παροχή δεύτερης ευκαιρίας στον οφειλέτη, με σκοπό τη γρήγορη επιστροφή του στην παραγωγική διαδικασία και τη δημιουργία μεταπτωχευτικής περιουσίας, ώστε να απαλλαγεί από τα χρέη του.
Στον πτωχευτικό κώδικα δεν θα μπορούν να ενταχθούν όσοι οφειλέτες έχουν τουλάχιστον το 90% των συνολικών τους οφειλών σε ένα χρηματοδοτικό φορέα. Αυτοί θα διαπραγματεύονται απευθείας με το συγκεκριμένο φορέα.
Αυτές οι λίγες επισημάνσεις. Καλή Δύναμη σε όλους, απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Υπομονή και προσοχή. Κι αυτό θα περάσει
Με τον εγγυητη τι θα γίνει? Για πες μας την όλη αλήθεια γιατί αυτά που λες είναι η μισή αλήθεια.
Μωρέ η πανδημία κακήν κακως θα περάσει. Η λαίλαπα το νέου πτωχευτικού κώδικα όπως την περιγράφεις δεν πρόκειται να περάσει.
Ας το δούμε με ένα παράδειγμα:
Χρωστάς 50.000ε και έχεις ένα σπίτι που αξίζει 100.000ε. Σου το παίρνει ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ φορέας και σου το νοικιάζει για 12 χρόνια. Στα 12 αυτά χρόνια δίνεις για ενοίκιο περίπου 60.000ε και μετά μπορείς να το ξανααγορασεις για 100.000ε ή και παραπανω γιατί μπορεί να έχει ανέβει η αντικειμενική του αξία. Και αυτό στη γλώσσα του Μητσοτάκη λέγεται δεύτερη ευκαιρία!
Να τον χαίρεστε και τον Κούλη σας και τη δεύτερη ευκαιρία σας.
Ευτυχως που τα κανάλια δείχνουν μόνο για Covid-19 και δεν ασχολούνται με αυτό για 300.000 οικογένειες που κινδυνεύουν να χασουν την πρώτη κατοικία τους!
Μίλα μας για το βέτο που θα έβαζε ο Κυριάκος!
Ο ιδιωτικος φορεαςσεν εχει ονομα ; Οταν λεμε ρευστοποιηση περιουσιας εννοουμε ” ξεβρακωμα ” η αλλιως παραδοση ανευ ορων.