“Φθινόπωρο απ’έξω και από μέσα” (Γράφει ο Πάρις Κουκουλόπουλος)

7 Νοεμβρίου 2020
14:04

Η επιβολή του δεύτερου γενικού απαγορευτικού κατα Μπαμπινιώτη ή lock down,σύμφωνα με την καθομιλουμένη του συρμού που μας παρασύρει ολους, ειναι γεγονός.

Στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι όπως στην έναρξη της πανδημίας έτσι και τώρα, είμαστε οι πρώτοι που παίρνουμε σκληρά μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Τα μέτρα τα επέβαλαν οι χαμηλές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας που ελάχιστα βελτιώθηκαν τους τελευταίους μήνες και ενώ ήταν γνωστό ότι έρχεται δεύτερο κύμα. Η ολιγωρία της κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη και καταντάει τραγική αν δούμε τι γίνεται σε άλλες χώρες.

Από τις 3 Οκτωβρίου μέχρι 4 Νοεμβρίου τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν 1951 ανα 1.000.000 κατοίκους. Στην ίδια περίοδο η Πορτογαλία είχε 7587, η Αυστρία 5256 και η Ιταλία 5341 κρούσματα στο 1.000.000. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν επέβαλε γενική απαγόρευση με τόσο χαμηλό αριθμό κρουσμάτων όπως η Ελλάδα γιατί εκεί υπάρχουν πιο ανθεκτικά συστήματα.

Η φέρουσα ικανότητα του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας είναι πολύ χαμηλή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και αυτό δεν είναι σημερινό. Ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα καλύπτει περίπου το 40% των υπηρεσιών υγείας, ακολουθεί η Ιταλία με 16-18% και στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά είναι μονοψήφια.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι η αγχωμένη ανακοίνωση του υπουργού υγείας, αμέσως μετά το διάγγελμα, για 300 προσλήψεις στις ΜΕΘ, αλλά αν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Όσο για τις προσλήψεις γιατρών στις ΜΕΘ είναι δεδομένο οτι θα σκοντάψουν στην ισοπεδωτική λογική αμοιβών,εκεί δηλαδή όπου κολλούσαν και στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανόρθωση του ΕΣΥ θέλει σχέδιο και βούληση πολιτική που η κυβέρνηση δεν διαθέτει και η αξιωματική αντιπολίτευση στερείται• αυτή είναι ολόκληρη η αλήθεια χωρίς μισόλογα με την προσθήκη ότι ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο ΕΣΥ παρουσίασε στις 3 Σεπτέμβρη 2020 το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Το άλλο ενδιαφέρον σημείο του διαγγέλματος είναι ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα ήταν περίπου αναπόφευκτη και το λάθος μας είναι πως χαλαρώσαμε γενικά και αόριστα.

Εδώ δεν πρόκειται για μισή αλήθεια, αλλά για αποφυγή ανάληψης ευθύνης από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που σπατάλησαν το κεκτημένο της “καθαρής χώρας” που πετύχαμε όλοι μαζί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Χαλάρωση όντως υπήρξε και οι επιπόλαιες συμπεριφορές περίσσεψαν, μόνο που το σύνθημα το έδωσαν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και θεσμικοί παράγοντες πλησίον αυτής. Το ίδιο ισχύει για το άνοιγμα των συνόρων που έγινε επιπόλαια και στην περίπτωση των χερσαίων συνόρων εντελώς ανεύθυνα.

Η θλιβερή πρωτιά σε κρούσματα της Βόρειας Ελλάδας δεν είναι τυχαία ούτε μπορεί να αποδοθεί σε μεγαλύτερη χαλάρωση του πληθυσμού εκεί σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί εύκολα να αναζητήσει, η δεύτερη φάση της πανδημίας ήταν σε πλήρη εξέλιξη τον Ιούνιο σε όλες ανεξαίρετα τις χώρες των Βαλκανίων, αντίθετα με τη γενική τάση στην Ευρώπη, και με αυτό το δεδομένο το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των χερσαίων συνόρων ακατανόητο. Η υποχρέωση του τεστ δύο ημερών για τους εισερχόμενους στον Προμαχώνα επιβλήθηκε μόλις 14 Ιουλίου για τους τουρίστες και πρακτικά δεν ίσχυσε ποτέ για τους εργάτες γης από τις εν λόγω χώρες.

Η χωροταξία των νέων εστιών υπερ μετάδοσης του ιού είναι σε απόλυτη συσχέτιση με τις συγκεκριμένες ομάδες και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στα οποία έχουμε όλοι πρόσβαση αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αν προσθέσουμε και τον παράγοντα θερμοκρασία στον οποίο σύμφωνα με τον κ Τσιόδρα αποδίδεται το 20-30% της μεταδοτικότητας έχουμε την πλήρη εξήγηση για την έκρηξη των κρουσμάτων στις βόρειες περιοχές μας.

Ανάλογα φαινόμενα είχαμε σε όλη τη χώρα σε μικρότερη έκταση καθώς τα δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και το απαγορευτικό πτήσεων από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο λειτούργησαν αρκετά ικανοποιητικά.

Η επιβολή με τα νέα μέτρα του τεστ δύο ημερών για όλους τους εισερχόμενους στη χώρα είναι σιωπηρή αποδοχή του λάθους που διέπραξε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και πρέπει να ισχύει μέχρι να κερδίσουμε τον πόλεμο με τον ιό.

Το δεύτερο γενικό απαγορευτικό βαθαίνει την ύφεση και προσθέτει βάρος ασήκωτο στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία μετά την υπερδεκαετή κρίση και οι κυβερνητικές ευθύνες έχουν ήδη καταλογιστεί από τους πολίτες. Τίποτα γύρω μας δε θυμίζει τις ανοιξιάτικες μέρες που όλοι μαζί δίναμε τη μάχη με τον άγνωστο εχθρό για να τον κερδίσουμε,τώρα είναι φθινόπωρο απέξω και από μέσα.

Οφείλουμε ωστόσο να ξαναβρούμε ολα εκείνα που μας ένωσαν στην αρχή της πανδημίας γιατί αυτό που προέχει σήμερα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Εμείς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγης, θα πράξουμε ξανά το καθήκον μας βάζοντας πλάτη στην κοινωνία και στο σύστημα υγείας που δοκιμάζονται και πρέπει να μείνουν όρθια. Την επόμενη μέρα δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον αγώνα για την ανόρθωση της χώρας και την αναγέννηση του ΕΣΥ, το χρωστάμε στους πολίτες και στην ιστορία μας.

 

Γράφει ο Πάρις Κουκουλόπουλος – Μέλος Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής – στο “The Socialist”

17 σχόλια

  • Πραγματικά στην αρχή με ενοχλούσε ακόμη και η αρθρογραφία του, αλλά και η επιμονή του να μας κουνάει το δάχτυλο. Τώρα πια δεν του δίνω σημασία καμία. Όταν ήταν να βοηθήσει τον τόπο ακολούθησε δεν το έκανε, τώρα σε αυτή την ηλικία γιατί ασχολείται ακόμη και δεν ανοίγει τον δρόμο για τα νέα παιδιά;

  • Τα μετρα δεν τα έφεραν μονο οι αντοχές του συστήματος υγειας τις οποιες ο Παρις δεν βελτίωσε οταν κυβερνουσε αλλα και οι επαναστάτες που παρότρυναν να επαναστατησουμε τις απόκριες και να βγουμε εξω. Μπρε Μπρε Μπρε. Αυτο θα πει θρασος!

    • Έπρεπε να έχει μυριστεί τον κορωνοϊό 20 χρόνια πριν και να φιάξει 20 ΜΕΘ να βρίσκονται σε περίπτωση πανδημίας…

      • Δεν ηταν δουλεια του να φτιάξει ΜΕΘ. Ποιος το ειπε αυτο? Επρεπε να προτρέπει τον κοσμο να γιορτάσει τις απόκριες? Εσενα που σε διόρισε?

      • ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΣΙΑ.ΟΙ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ.Η Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑ Μ.Ο ΠΕΡΙΠΟΥ 35 ΚΛΙΝΕΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ, ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ, ΜΟΝΟ 6 ΣΤΟ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ.

  • ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ.ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ.ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ.

  • Είκοσι χρόνια Δήμαρχος. Κληρονόμησε Μαμάτσειο και κληροδότησε Μαμάτσειο. Και αντί να αποσυρθεί και να ασχοληθεί με καμια ρακή κάθεται και μας κουναει το δάχτυλο για το ΕΣΥ. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει

  • Σωστός και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Είναι στείρα άρνηση να μην βλέπεις τις ικανότητες του ανθρώπου, αλλά να σχολιάζεις μικρόψυχα. Γι αυτό οι κοινωνίες δεν προχωρούν.

  • Μια απάντηση με τα ίδια στοιχεία για τις χώρες που αναφέρεις
    Η Πορτογαλία στις 7-11-2020 επειδή δεν πήρε μέτρα έφτασε σε 16368 κρούσματα/ 1 εκ και 2792 θανάτους, η Αυστρία 15431 κρούσματα / 1 εκ κατοίκους και 1340 νεκρούς,η Ιταλία 18610 κρούσματα 40638 νεκρους. Η Ελλάδα έχει 5013 κρούσματα / 1 εκ κατοίκους και 715 νεκρούς. Εγκαιρα λοιπόν λαμβάνονται τα μέτρα για να μη καταγράψουμε και εμείς αυτά τα νούμερα. Το πρόβλημα δεν είναι οι ΜΕΘ αλλα να μην νοσούμε και φτάνουμε στις ΜΕΘ.Και 3000 ΜΕΘ να είχαμε γεμάτες το 50% θα αποβίωνε. Αυτό θέλουμε?
    ΟΧΙ όλοι με ατομική ευθύνη να περιορίσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που θα νοσήσουν.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.