Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Κοζάνης – Καλλιόπη Βέττα: Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ

9 Νοεμβρίου 2020
12:20

 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Κοζάνης για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Στην τηλεδιάσκεψη έγιναν εισηγήσεις, εκτός από τον Συντονιστή της Ν.Ε. κ. Κώστα Πασσαλίδη και τη Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, από τον Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη για το Περιβάλλον και την Ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Σωκράτη Φάμελλο, τη Βουλευτή Φλώρινας και αν. Τομεάρχη κ. Πέτη Πέρκα και το μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αρμόδια για την Κλιματική αλλαγή κ. Ρένα Δούρου, ενώ έγινε παρέμβαση από τον Ευρωβουλευτή κ. Πέτρο Κόκκαλη.

Από την αυτοδιοίκηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο Δήμαρχος Σερβίων κ. Χρήστος Ελευθερίου και ο Δήμαρχος Βοίου κ. Χρήστος Ζευκλής

Από τους θεσμικούς φορείς της περιοχής, ο Πρύτανης του Π.Δ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης.

Τέλος, από τους παραγωγικούς φορείς, συμμετείχαν από το ΕΒΕ ο κ. Νίκος Σαρρής, από το ΤΕΕ ο κ. Στέργιος Κιανάς, από τό ΓΕΩΤΕ οκ. Θεόδωρος Σιόγκας, από το Οικονομικό Επιμελητήριο ο κ. Δημήτρης Κοεμτζόπουλος, από το ΕΚΚ ο κ. Λευτέρης Αδάμ, από τη ΓΕΝΟΠ ο κ. Γιώργος Αδαμίδης, από τον Σπάρτακο ο κ. Μόσχος Μόσχου, από το ΣΑΑΠ ο κ. Θεόδωρος Κακουλίδης και από το Κεντρικό Συμβούλιο Μεταλλειολόγων ο κ. Στέργιος Μποζίνης.

Στην τηλεδιάσκεψη, που κράτησε σχεδόν έξι ώρες, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος αλλά και των εξαιρετικών προτάσεων που διατυπώθηκαν από τους ομιλητές, αναπτύχθηκαν ζητήματα που αφορούν την δίκαιη μετάβαση της περιοχής σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Συνομολογήθηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων ότι η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης γίνεται με βιαστικό και πρόχειρο τρόπο, ενώ αναφέρθηκε επανειλημμένα ότι η τοπική κοινωνία παραμένει, ακόμα και σήμερα, απούσα από τις κεντρικές διεργασίες.

Έντονη κριτική ασκήθηκε για το περιεχόμενο του master plan, ιδιαίτερα σε πλευρές που αφορούν τον χρονικό του ορίζοντα, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, την χρηματοδότηση, το κόστος της τηλεθέρμανσης, την αποκατάσταση των εδαφών και την αγροτική αξιοποίηση και την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς για τις αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις και υποδομές.

Από την πλευρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημάνθηκε ότι η μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο είναι επιβεβλημένη, ωστόσο πρέπει να γίνει παράλληλα με ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα εξασφαλίζει οπωσδήποτε τους παραπάνω άξονες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης και η Βουλευτής κ. Καλλιόπη Βέττα θα συνεχίσουν τις δημόσιες δράσεις και επαφές τους ώστε να αναδειχθούν συγκεκριμένες προτάσεις, που θα προέλθουν μέσα από έναν πραγματικό διάλογο με την τοπική κοινωνία για να προκύψει ένα ρεαλιστικό, βιώσιμο πλάνο για την απολιγνιτοποίηση που δεν θα αποκλείει κανέναν και θα εξασφαλίζει το μέλλον της περιοχής.

Σύντομα, θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις, τόσο για το συγκεκριμένο θέμα, όσο και σε άλλους τομείς κοινωνικού ενδιαφέροντος για να ακουστούν οι απόψεις των φορέων και των πολιτών, σε μια εποχή που η Δημοκρατία και η συμμετοχή χρειάζονται ουσιαστική εμβάθυνση και στήριξη.

9 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.