kozan.gr: Aυτές είναι οι προτάσεις του Δήμου Εορδαίας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (master plan)

11 Νοεμβρίου 2020
07:39

To kozan.gr σας παρουσιάζει τις προτάσεις του Δήμου Εορδαίας, που κατατέθηκαν, στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης:

Στo πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων του Δήμου Εορδαίας με την Διυπουργική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση, σας υποβάλλουμε τους άξονες στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από την Επιτροπή, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη συνθηκών κατάλληλων για επενδύσεις.
• Εκπαίδευση.
• Απασχόληση – Ίδρυση Πόλου Καινοτομίας
• Πρωτογενής Τομέας – Αρδευτικά Έργα
• Πολιτισμός και Αθλητισμός
• Ανάπτυξη αστικού και βιομηχανικού περιβάλλοντος Δήμου Εορδαίας
• Επιτάχυνση μετεγκαταστάσεων με κριτήρια Πράσινης Ανάπτυξης
Στη συνέχεια, αναλύονται επιγραμματικά οι ανωτέρω άξονες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από το έτος 2009 λειτουργεί στα όρια του Δήμου Εορδαίας παράρτημα του παλαιού ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και νυν Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που περιλαμβάνει τα τμήματα των Σχολών Μαιευτικής και Εργοθεραπείας, ενώ επίκειται λειτουργία του τμήματος Λογοθεραπείας. Ο Δήμος, διαβλέποντας τις μελλοντικές ανάγκες σε εγκαταστάσεις των ανωτάτων ιδρυμάτων, σχεδίασε και υλοποίησε ένα Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο στο παλαιό Στρατόπεδο Καπετάν Φούφα προβλέποντας εκπαιδευτικές χρήσεις, χρήσεις διοικητικές, αναψυχής κλπ.

Το Ρυμοτομικό Σχέδιο της περιοχής βρίσκεται στην φάση της τελικής του έγκρισης, γεγονός που θα προσδώσει αναπτυξιακή τροχιά στον Δήμο αλλά και στο Πανεπιστήμιο, παρέχοντας τις αναγκαίες υποδομές για την ανάπτυξη των σχολών, την φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού εισακτέων και την προσέλκυση επιπλέον σχολών. Η αλληλουχία αυτή στοχεύουμε να οδηγήσει στη λειτουργία ενός πλήρους CAMPUS, σύγχρονων προδιαγραφών και με προοπτική διεύρυνσής του.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΙΔΡΥΣΗ ΠΟΛΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Κύρια στόχευση του Δήμου Εορδαίας είναι η πλήρης ενεργοποίηση του ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας και η λειτουργία του ως προμετωπίδα της ανάπτυξης της περιοχής και της προσέλκυσης επενδύσεων σε μία κομβική θέση. Αναπτύσσεται νέος κόμβος σύνδεσης με την Εγνατία Οδό και συνδετήρια οδός, προϋπολογισμού 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Σχετικά με το ΒΙΟ.ΠΑ. υποβάλλεται αναλυτικότερο υπόμνημα.

Πλησίον της Τ.Κ. Προαστείου υφίσταται οικισμός που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες στέγασης των στελεχών και υπαλλήλων της ΔΕΗ Α.Ε. Σχεδιάζεται η αξιοποίηση του οικισμού αυτού ως πόλου καινοτομίας, με στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων του τομέα Πληροφορικής και IT. Επιπλέον, στόχος είναι η διασύνδεση του χώρου αυτού με το Βιοτεχνικό Πάρκο Πτολεμαΐδας για την δημιουργία διπόλου στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ – ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ
Ζητείται η προώθηση των προοπτικών του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή της Εορδαίας με την παράλληλη κατασκευή αρδευτικών έργων, φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών ώστε να είναι εφικτή η παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής εμπορικής αξίας και αρωματικών φυτών. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναπτυχθούν Χωροταξικά Σχέδια Κτηνοτροφίας και Γεωργίας με καταγραφές διατροφικών και αρωματικών χαρακτηριστικών της χλωρίδας της περιοχής.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Είναι θέληση και στόχευση του Δήμου η δημιουργία, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τη ΔΕΗ, ενός Μουσείου Λιγνίτη στα 75 στρέμματα που έχουν δεσμευθεί για τον σκοπό αυτό.
Στον χώρο του στρατοπέδου Καπετάν Φούφα προβλέπεται η χωροθέτηση χρήσεων αθλητικών με έκταση που θα μπορούσε να φιλοξενήσει υποδομές γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, σύγχρονων και ικανών να υποστηρίξουν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Στα πλαίσια της ανάπτυξης και διεύρυνσης του αστικού ιστού της Πτολεμαΐδας θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κατατεθειμένες μελέτες επέκτασης του σχεδίου πόλεως της Πτολεμαΐδας, όπως και τα τοπικά ρυμοτομικά της Νοτίας Εισόδου και του παλαιού στρατοπέδου Καπετάν Φούφα. Η ολοκλήρωση των σχεδίων αυτών θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης οικοδομικών δραστηριοτήτων σε βάθος χρόνου.

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Την παρούσα χρονική στιγμή υπάρχουν εν εξελίξει μετεγκαταστάσεις τεσσάρων οικισμών: α) Κομάνου, β) Πτελεώνα, γ) Μαυροπηγής και δ) Αναργύρων. Η χρηματοδότηση των έργων υποδομής ώστε να πραγματοποιηθούν ταχύτατα οι εγκαταστάσεις πληθυσμού στις περιοχές αυτές θα παράσχει την αναγκαία ανάπτυξη στην περιοχή και τη διατήρηση του προσωπικού και του πληθυσμού στην περιοχή. Χρειάζεται η πλήρης χρηματοδότηση των έργων υποδομής για τις τοποθεσίςε που οι κάτοικοι επέλεξαν να μετεγκατασταθούν.

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Στα πλαίσια των δυνατοτήτων της περιοχής έχουν προταθεί και προωθηθεί προς διερεύνηση προτάσεις, όπως:
 Πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού
 Χώρο άθλησης ποδηλάτου στο Δάσος Προαστείου
 Αξιοποίηση Φράγματος ΤΔ Περδίκα και ανάπλαση περιοχής Στράνα
 Υδατοδρόμιο Λίμνης Χειμαδίτιδας και αξιοποίηση παραλίμνιας περιοχής
 Ανάπλαση και Επανάχρηση πρώην εξορυκτικών περιοχών λιγνίτη
 Ανάπτυξη της Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών του ΒΙΟΠΑ
 Εκμετάλλευση της Ζώνης Ενεργών Θερμοκηπίων του ΒΙΟΠΑ
 Ίδρυση και λειτουργία Εθνικού Πάρκου Πολιτικής Προστασίας εντός του χώρου του ΒΙΟΠΑ σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
 Κατασκευή σύγχρονων γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ στον χώρο του παλαιού στρατοπέδου Καπετάν Φούφα
 Κατασκευή και λειτουργία Πάρκου Ψυχαγωγίας ΑμΕΑ
Οι ανωτέρω καταγραφείσες προτάσεις βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωριμότητας μελετών και σχεδίων, ενώ είναι απαραίτητη η συνδρομή της Κυβέρνησης στην στήριξη και χρηματοδότηση των δράσεων αυτών.

13 σχόλια

  • Βιοπα που δεν κανατε τιποτα 20 χρονια κσι γήπεδα μπάσκετ
    Πετάξατε οτι ειχατε γρήγορο και βουρ να οι προτασεις

    Όπου φυγει φυγει είμαστε

      • Εσυ δικηγορε μαλλον δεν εισαι καλα διαβασμενος! Απαντησες και εβγαλες το μεροκαματο
        ο κ. πΛΑΚΕΤΑΣ δεν ηταν στον Α και στον Β βαθμο αυτοδιοικησης τοσα χρονια!Τι εκανε: και το ερωτημα παραμενει εδω και ενα χρονο δεν υπηρχε μελετη απο τον δημο δικαιης μεταβασης.
        Ενημερωσε με πολυξερε δικηγορε!

        • Να επισκεφτείς το site του δήμου και να ενημερωθείς για τα αποτελέσματα της ημερίδας και τις θέσεις του δήμου. Θα εκπλαγείς και ίσως να καταπιείς λίγο από το δηλητήριο που στάζεις σε άλλους.

          • Πολυ ευχαρίστως να καταπιώ το δηλητήριο μου.. Αλλά μπορεί πιο νωρίς να παθω κάτι από την πεινα και την ανεργία. Ενημέρωσε με ποιες οι κινήσεις του δήμου τον ένα χρόνο για την μεταλιγνητικη περιοδο. Και μην μου πεις παλι για το σάιτ. Επίσης υπάρχει ένα σάιτ το οποίο ονομάζεται work enter και λέει για τις θέσεις εργασιασ που βγαίνουν σε κάθε δήμο. Αλήθεια για τον Δήμο Εορδαίας δεν βλέπω κάτι. Δεν χρειάζεται εργαζόμενους;

        • Ο δημαρχος της μεγάλης καρδιας σου δεν μιλαει καν για την αναβαθμιση του νοσοκομειου σε πανεπιστημιακο να βρει ο κόσμος δουλεια μην τα χσλασει με την Κοζα νη . Να τον χαιρεσαι .

  • Συγνώμη τόσο καιρού τι περιμενατε Δήμαρχε για να το ανακοινωσετε! Μάλλον πατε με τον δικό σας ρυθμό αλλά οι εξελίξεις τρέχουν. Από εικόνα στον δήμο τέλεια αλλά από ουσία τίποτα ανεργία και δυστυχία στον δήμο μας

  • Δημαρxε μέχρι να δρομολογηθούν αυτές οι προτάσεις η πόλη μας θα είναι κρανίου τόπος και εσύ ίσως εν δυνάμει υποψήφιος βουλευτής. Δυστυχώς δείχνεις να μην αντιλαμβάνεσαι πως εξελίσσονται τα πράγματα σε ένα χρόνο, σε δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρώσεις την θητεία σου η πόλη μας θα έχει τον μισό πληθυσμό, λιγότερους φοιτητές λόγω παντελούς έλλειψης υποδομών, ανεργία στο 50% και οικονομικό μαρασμό με κλειστά καταστήματα κτλ. Καληνύχτα σου και λυπάμαι γιατί σε ψήφισα.

  • Πρόβλεψη. Η Πτολεμαΐδα ξανά κωμόπολη και η Κοζάνη θα αναπτύσσεται πληθυσμιακά παρά το κλείσιμο των δραστηριοτήτων της Δ.Ε.Η. Δήμαρχος χωρίς όραμα και δυνατότητα να ενεργήσει άμεσα για την δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης της πόλης μας. Κρίμα που έτυχε να είσαι εσύ στην εποχή με τα δισ. και όχι κάποιος άλλος ικανός.

  • Πολλά πάρκα, τι θα κάνουμε εκεί?
    Θα βοσκήσουμε?
    Θέλουμε δουλειές. Για το νοσοκομείο ούτε λόγος να το κάνετε πανεπιστημιακό να φάει ο κόσμος ψωμάκι .
    Έκθεση ιδεών γράφετε ?
    Για πόσες θέσεις εργασίας μιλάμε?
    Αοoριστίες δεν θέλουμε γιατι μας βλέπουμε σύντομα στην πλατεία Κλαυθμώνος .

    • Δεν βαρέθηκες να γράφεις τα ίδια και τα ίδια με άλλα ονόματα κάθε φορά; Εμείς πάντως βαρεθηκαμε να σε διαβάζουμε!

      • Ασε μας ρε φίλε.
        Ο νέος είναι άνεργος,και φεύγει εξωτερικό,δεν λειτουργεί τίποτα στη χώρα,όλοι λαδωνονται,και συ εκεί το χαλβά σου βολεμενο στρατιωτακι,να μας πείσεις για το αντίθετο.
        Όχι συνελληνες δεν υποφέρετε,η ιδέα σας είναι,δε φταίει ο ευεργέτης μου…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.