ΔΕΗ : Εν αναμονή της «ετυμηγορίας» των Βρυξελλών για αποζημίωση στους λιγνίτες – Διεκδικεί 180, 150 και 200 εκατ. για την τριετία 2021-2023

11 Νοεμβρίου 2020
12:56
Κανένα σχόλιο

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται σύμφωνα με το καλό σενάριο η «ετυμηγορία» των Βρυξελλών στο ελληνικό αίτημα καταβολής αποζημίωσης στην ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες. Αίτημα που έχει εδώ και καιρό υποβάλει το ΥΠΕΝ και μέσω του οποίου ζητείται να αποζημιωθεί η ΔΕΗ με περίπου 180, 150 και 200 εκατ ευρώ για τα έτη 2021, 2022 και 2023 αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, οι Βρυξέλλες εξετάζουν την περίοδο αυτή εξονυχιστικά ένα προς ένα τα στοιχεία και το υλικό τεκμηρίωσης που συνοδεύουν την ελληνική αίτηση, τηρώντας τους γνωστούς κοινοτικούς χρόνους. Στο καλό σενάριο, οι εκτιμήσεις τοποθετούν την κοινοτική απάντηση σε περίπου τρεις εβδομάδες από σήμερα, με τους γνωρίζοντες να εκφράζουν αισιοδοξία ότι η ελληνική επιχειρηματολογία συναντά ευήκωα ότα. Σε αυτό βοηθούν προφανώς αντίστοιχες φετινές κινήσεις σε ευρωπαικό επίπεδο, όπως το πράσινο φως που άναψε τον περασμένο Μάιο η Κομισιόν στην αποδέσμευση 52,5 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για το πρόωρο κλείσιμο της ανθρακικής μονάδας Hemweg στην Ολλανδία.

Για την ιστορία, η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει εδώ και καιρό αίτημα αποζημίωσης στις Βρυξέλλες διεκδικώντας για όσο διάστημα συνεχίζουν να λειτουργούν οι λιγνίτες έναν μηχανισμό ανάκτησης κόστους, την λεγόμενη «εφεδρεία έκτακτων αναγκών», ο οποίος εφαρμόζεται στη Γερμανία, γνωστός ως strategic reserve capasity. Επρόκειτο ωστόσο για ένα δύσκολο, όπως αποδείχθηκε, να τεκμηριωθεί αίτημα, επομένως έκτοτε έγιναν νέες προσπάθειες.

Ετσι το εγχείρημα χορήγηση αποζημίωσης εστιάσθηκε, αυτή την φορά στην λογική της κοινοτικής στήριξης για την προσπάθεια της επιχείρησης να απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη. Σε αυτή την κατεύθυνση είχε κινηθεί τον περασμένο Μάιο και η επίτροπος Ανταγωνισμού Μ.Βεστάγκερ κληθείσα να τοποθετηθεί επί του ολλανδικού αιτήματος για την ολλανδική ανθρακική μονάδα Hemweg. Είχε δηλώσει ότι τα κράτη-μέλη χρειάζεται να αποζημιώσουν τις εταιρείες που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα, προσθέτοντας πως το ολλανδικό μέτρο αποζημίωσης δεν προκαλεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό στα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Αξιολογώντας την κινητικότητα που επικρατεί στην υπόθεση, κύκλοι της ΔΕΗ αναμένουν εξελίξεις από πλευράς Κομισιόν στην χειρότερη περίπτωση μέχρι τα τέλη του έτους. Όσο για την δομή της ελληνικής πρότασης μιλά για μια κλιμακωτή αποζημίωση ως εξής : 

  • 180 εκατ ευρώ για το 2021
  • 150 εκατ ευρώ για το 2022
  • 200 εκατ ευρώ για το 2023

Κοινός παρονομαστής το γεγονός ότι οι ζημιές των λιγνιτών πέρυσι ανήλθαν στα 300 εκατ ευρώ, τα οποία η επιχείρηση πασχίζει να περιορίσει σημαντικά, προσπαθώντας ει δυνατόν να κλείσει νωρίτερα τις μονάδες. Στην λογική αυτή εντάσσεται και η προ μηνών γνωστοποίηση για ταχύτερη απόσυρση της Μεγαλόπολης 3 κατά 6 μήνες. Δηλαδή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, αντί για τις αρχές του 2022. Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για την δεύτερη μονάδα που κλείνει, μετά από το Αμύνταιο τον περασμένο Μάιο, ενώ ανάλογη προσπάθεια θα καταβληθεί, σε συνεργασία πάντα με τον ΑΔΜΗΕ και για τις υπόλοιπες, πλην της Πτολεμαΐδας 5.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.