Οι παλιοί χοιροτρόφοι έλεγαν ότι στο επάγγελμα αυτό, τρεις χρονιές µπαίνεις µέσα και η τέταρτη σε πληρώνει. Αυτή η έκθεση στο ευµετάβλητο των αγορών αποθαρρύνει στο να δροµολογηθούν σοβαρές επενδύσεις στην χοιροτροφία στην χώρα µας. Στην περίπτωση όµως της οικογένειας Μπισιρίτσα από την Κοζάνη, λειτούργησε ως κίνητρο εξέλιξης, η οποία ήταν τέτοια ώστε πλέον οι καταναλωτές µπαίνοντας στο κρεοπωλείο ζητούν συγκεκριµένα προϊόν που φέρει την υπογραφή Μπισιρίτσας.
Το 1960 ο Ιωάννης Μπισιρίτσας ξεκίνησε µε τρείς χοιροµητέρες ελευθέρας βοσκής και χρόνο µε το χρόνο το 1977 κατάφερε να κάνει µια µικρή χοιροτροφική µονάδα. Από το 1983 τα παιδιά του, ∆ηµήτρης και Γιώργος, ένωσαν τις δυνάµεις τους και κατάφεραν να δηµιουργήσουν την εταιρεία « ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΚΗ – ΑΦΟΙ ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΠΙΣΙΡΙΤΣΑ Α.Ε».
Σήµερα, 60 χρόνια µετά, πιστοποιηµένη τυποποίηση όλων των προϊόντων χοιρινού κρέατος, παραδοσιακές συνταγές, σύγχρονος στόλος µεταφοράς αποτελούν λίγα µόνο από τα βέλη στην φαρέτρα της νέας γενιάς της επιχείρησης που διεκδικεί ξεχωριστή θέση στον κλάδο της χοιροτροφίας της χώρας.
Όπως εξηγεί στην Agrenda ο Γιώργος Μπισιρίτσας, ένας εκ των εγγονών, η µονάδα αποτελείται από 400 χοιροµητέρες και έχοντας πλέον κερδίσει την εµπιστοσύνη αγορών και καταναλωτών, η επιχείρηση θέλει να καθιερώσει µέσω έρευνας σε συνεργασία µε το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων σύστηµα ιχνηλασιµότητας για τα προϊόντα, ώστε µέσω της κάµερας του κινητού να µπορεί ο οποιοσδήποτε να γνωρίζει αν το κρέας είναι Μπισιρίτσα, πότε γεννήθηκε το ζώο, πότε µπήκε στο σφαγείο αλλά και µε τι τροφές µεγάλωσε.
Γεωμετρική πρόοδος στην ανάπτυξη από την καθετοποίηση της μονάδας και μετά
Ανέκαθεν η στόχευση της οικογένειας ήταν η επένδυση στην τεχνολογία και τους αυτοµατισµούς, κάτι που µαρτυρά και το γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους την δεκαετία του 1990 που εγκατέστησαν αυτόµατο εξαερισµό στο χοιροστάσιο και αυτόµατα συστήµατα τροφοδοσίας, που προχώρησαν, στην τεχνική της τεχνητής σπερµατέγχυσης . Υπό αυτό το πρίσµα, παρά το γεγονός ότι το µέγεθος του ζωικού κεφαλαίου αναλογικά µε τις δεκαετίες δραστηριοποίησης δείχνει πιο ήπιους ρυθµούς ανάπτυξης, τα βήµατα προόδου είναι συστηµατικά και εντείνονται από την έναρξη της τυποποίησης και έπειτα.
Το 2013 αποφάσισαν να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια αξιοποιώντας τα απόβλητα της χοιροτροφικής µονάδας, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια από βιοαέριο. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017. Πλέον, στους στόχους της επιχείρησης πάντα σε συνάρτηση µε την έρευνα και την ανάπτυξη του συστήµατος ιχνηλασιµότητας, βρίσκεται µεταξύ άλλων και ο διπλασιασµός του ζωικού κεφαλαίου τα προσεχή έτη και άρα ο διπλασιασµός της δυναµικότητας κάθε πτυχής της καθετοποιηµένης εκµετάλλευσης. «Έχουµε βάλει µπρος τώρα ώστε να ανεβάσουµε τη δυναµικότητα του χοιροστασίου, το ζωικό κεφάλαιο να το διπλασιάσουµε και εννοείται να κάνουµε µεγαλύτερα βήµατα στην τυποποίηση και να προωθήσουµε περισσότερο τα έτοιµα επεξεργασµένα προϊόντα µας, όπως είναι τα λουκάνικα» αναφέρει ο Γιώργος Μπισιρίτσας.
«Ο κόσµος εκσυγχρονίζεται, ζητά πιο έτοιµα πράγµατα και εµείς θέλουµε να είµαστε έτοιµοι ώστε να αδράξουµε την δυναµική αυτή. Εκτιµώντας πως επειδή σε αυτήν την περίπτωση το κόστος ανεβαίνει για την εκµετάλλευση, η έµφαση στην ποιότητα θα µπορέσει να δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα σε συνδυασµό µε την αύξηση της παραγωγικότητας. Από την πρώτη στιγµή, η προσοχή της οικογένειας Μπισιρίτσα είναι στραµµένη στο χοιροστάσιο. «Αυτό είναι το Α και το » αναφέρει ο συνοµιλητής µας.
agronews.gr
Μπράβο σας!!!! Νά κατακτήσετε Όλο τον κόσμο!! 6!
Η πιο αξιεπαινη πρωτοβουλια στο χωρο της συγχρονης χοιροτροφιας και με εντυπωσιακα αποτελεσματα,
Μπράβο σας όχι μόνο γιατί προκοψατε σαν οικογένεια και επιχείρηση , αλλά κυρίως για την αισιοδοξία που εκπέμπετε στην τοπική κοινωνία εν μέσω της οικονομικής κρίσης , της βίαιης απολιγνιτοποιησης με καπάκι τον κορονοιο..!
Β. Κωνσταντόπουλος
Συγχαρητήρια Γιώργο σε σένα και όλη την οικογένεια. Όχι μόνο γιατί μεγαλώσατε, απασχολείτε αρκετούς εργαζόμενους, το μήνυμα αισιοδοξίας που εκπέμπετε αλλά και γιατί γίνεστε οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου μας.
Άξιοι και μπράβο τους που δείχνουν σε νέους ανθρώπους πως δεν είναι μόνο το δημόσιο αλλά και άλλα επαγγέλματα που μπορείς να ασχοληθείς και να πας μπροστά,αν δεν κάνω λάθος έχουν και μετοχές στα σφαγεία τις Κοζάνης
Kozan τέτοια παραδείγματα να δημοσιεύετε κι όχι μόνο για την ΔΕΗ
Γιατί Κοζάνη και δυτική Μακεδονία δεν είναι μόνο ΔΕΗ,υπάρχουν πολλά παραδείγματα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα που αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και είναι παράδειγμα προς μίμηση!!!!
Πρέπει να κοιτάμε μπροστα,το μελλον και να κατανοήσουμε τι μπορεί αυτός ο τόπος και εμείς να προσφέρουμε αρκεί να εκτιμήσουμε τα χώματα αυτά και να δουλέψουμε σε αυτά!!!!
ΤΟ χωριο απ` οπου ξεκινησαν ειναι οι Λαζαραδες.
Kozan.gr δεν έρχεσαι για ρεπορτάζ προς την ΛΑΡΚΟ να δεις τι δρόμο έχουμε κάποιες κτηνοτροφικές μονάδες και σε κατάσταση μας έχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές σε πόσο εκτιμήσει έχουν την δουλειά μας ….σαρανταρηδες είμαστε και εμείς και φτιάξαμε κάποιες μονάδες για να ζήσουμε αλλά δεν μας δίνουν ούτε τις άδειες γιατί δεν μας κάνει εκμίσθωση ο δήμος …..δεν είναι μόνο η ΔΕΗ αλλά και ο μόχθος αγροτών κ κτηνοτρόφων που ξεκινάνε από τα άγρια χαράματα και τελειώνουν νύχτα 365 μέρες τον χρόνο
Συγχαρητήρια και εις ανώτερα.Να είστε πάντα ενωμένοι και αγαπημένοι και να πρωτοπορειτε.
Μπράβο σας να συνεχίσετε έτσι δυναμικά.Υγεια και δύναμη να έχετε.
Αυτά είναι τα ευχάριστα όταν αφισει ελεύθερο τον ιδιοτικο τομέα να αναπτυχθεί θα κάνει θαύματα και μαζει του θα δώσει αναπτιξη και στο κράτος