Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΠΕ κοζάνης απευθύνεται στα μέλη της δύναμής του, αλλά και σ` όλους τους συνταξιούχους μπροστά στη νέα δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε με την επιβολή του δεύτερου LOCK-DOWN. Μια ακόμη δυσκολία στην ζωή μας που όπως είχαμε προβλέψει, εκεί θα καταλήγαμε εξ αιτίας των κυβερνητικών πολιτικών που όλα τα θέματα τα υποτάσσουν στην κερδοφορία των λίγων. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα χρειάζεται να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και να βγούμε γεροί και υγιείς ξανά στο προσκήνιο του αγώνα. Γιατί αν δεν τους προφυλάξουμε εμείς, κανένας δεν θα μας προφυλάξει αφού όλες οι κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια φρόντισαν να τσακίσουν το δημόσιο σύστημα υγείας και να το απαξιώσουν. Σε όφελος της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτών έκλεισαν δεκάδες νοσοκομεία, εκατοντάδες δομές πρωτοβάθμιας υγείας και άφησαν μονάδες εντατικής θεραπείας με χιλιάδες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Σήμερα μπροστά στην πανδημία τα προβλήματα παραμένουν οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονάδες θεραπείας του covid 19, με αποτέλεσμα όλοι οι άλλοι ασθενείς και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι που πάσχουν από ένα σωρό νοσήματα να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση και θεραπεία.

Όπως γνωρίζετε μέσα στον μήνα Οκτώβρη σε όλη την χώρα πραγματοποιήθηκαν οι περιφερειακές συσκέψεις των σωματείων με επιτυχία. Ήδη σας έχουμε ενημερώσει στη σύσκεψη – συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης στις 13 Οκτώβρη, για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε η Συντονιστική επιτροπή με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εργασίας στις 8 του Οκτώβρη μετά τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με τους συνταξιούχους της Αττικής. Μετά την ολοκλήρωση όλης αυτής της διαδικασίας στις 4 του Νοέμβρη συνεδρίασε εκ νέου η ΣΕΑ και αφού συζήτησε τα αποτελέσματα από αυτή μας την δράση, αποφάσισε νέες κινητοποιήσεις μέσα στον Νοέμβρη για τα ζητήματα της υγείας που ήδη έχουμε στείλει υπόμνημα στον Υπουργό Υγείας, καθώς και την οργάνωση νέας συγκέντρωσης μπροστά στα Χριστούγεννα με τρία άμεσα αιτήματα.

Α. Την καταβολή του δώρου σε όλους τους συνταξιούχους.

Β. Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που μόνο οι συνταξιούχοι ακόμα πληρώνουν.

Γ. Την άμεση καταβολή των αναδρομικών στις κύριες, επικουρικές συντάξεις και τα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους.

Όμως μας πρόλαβε ξανά η πανδημία το νέο LOCK-DOWN και έχουμε δυσκολία να κινητοποιηθούμε άμεσα μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Είμαστε λοιπόν σε ετοιμότητα και μόλις ξεφύγουμε από αυτή την δύσκολη θέση άμεσα θα κινητοποιηθούμε και θα βρεθούμε ξανά στους δρόμους του αγώνα. Γιατί είναι γνωστό στους πάντες ότι, ό,τι αντισυνταξιουχικό, ό,τι αντιλαϊκό μέτρο μέχρι σήμερα αποκρούσαμε ή καθυστερήσαμε, ό,τι καταφέραμε να κερδίσουμε, έγινε κάτω από την πίεση του αγώνα. Δεν χαριστήκαμε σε καμιά κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το πώς η ίδια αυτοπροσδιοριζόταν. Δεν ρίξαμε τους συνταξιούχους στις αυταπάτες των δικαστικών αγωγών, ένα δρόμο ατελέσφορο και παραπλανητικό, που βολεύει τόσο τις κυβερνήσεις αλλά και γεμίζει τις τσέπες των επιτήδειων των μεγαλοδικηγορικών γραφείων που θησαύρισαν. Ακόμη και σήμερα όλο αυτό το κύκλωμα με τη συνδρομή ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που συνειδητά αποκλείουν από τις καθημερινές συζητήσεις τους εκπροσώπους των συνταξιούχων και προβάλλουν το λεγόμενο “δίκτυο” σαν συνδικαλιστική οργάνωση, προσπαθούν να στείλουν ξανά τους συνταξιούχους σε νέες αγωγές με την προσδοκία πως θα πάρουν πίσω χιλιάδες ευρώ. Το κάνουν συνειδητά όταν πολύ καλά γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση με νόμο έχει απαγορεύσει τις αγωγές αλλά και ό,τι το Σ τ Επικρατείας έκρινε τα πάντα συνταγματικά, εκτός των 11μηνών αναδρομικών που η κυβέρνηση εφάρμοσε κουτσουρεμένα. Κάνουν λόγο για τα πολυέξοδα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, όταν επίσης γνωρίζουν ότι οι προσφυγές που έγιναν από Έλληνες συνταξιούχους σε αυτά, από το 2017 έχουν βγει σε βάρος τους, αφού οι Ευρωπαίοι δικαστές έκριναν ότι οι περικοπές που έγιναν στους Έλληνες συνταξιούχους καλώς έγιναν λόγω δημοσιονομικού συμφέροντος της χώρας. Μιλάνε και γράφουν συχνά πυκνά ότι οι συνταξιούχοι που θα κάνουν προσφυγές θα πάρουν τάχα πίσω χιλιάδες ευρώ όταν η αλήθεια είναι ότι και αν ακόμη η απόφαση του ΣΤΕ εφαρμοζόταν στο σύνολό της, τα χρήματα που τελικά θα έπαιρναν οι συνταξιούχοι, (και δυστυχώς η κυβερνητική απόφαση τους τα στέρησε), είναι της τάξης των 600 με 1000 ευρώ που τα έχουν άμεση ανάγκη και είναι δικά τους, αλλά είναι ελάχιστα από αυτά που τους έχουν αφαιρέσει τα δέκα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις. Έχουν λοιπόν τα θράσος αυτά τα «κοράκια» να προτρέπουν τους συνταξιούχους σε νέες προσφυγές στα δικαστήρια, όταν γνωρίζουν ότι τα έξοδα μιας τέτοιας διαδικασίας θα είναι περισσότερα από αυτά που η κυβέρνηση πρέπει να αποδώσει. Οι δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που προσέφυγαν σε αγωγές δεν πήραν πίσω τίποτα από την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης. Όσοι έλαβαν τα αναδρομικά που προβλέπει η κουτσουρεμένη απόφαση της κυβέρνησης και είχαν κάνει αγωγές, τώρα οι δικηγόροι τους αντικειμενικά τους ζητούν να πάρουν την νόμιμη ποσοστιαία αμοιβή τους.

Σε όλους αυτούς και στην κυβέρνηση απαντάμε: (οι συνταξιούχοι μας το γνωρίζουν) ότι το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΠΕ Κοζάνης σε συντονισμό με τα συνεργαζόμενα συνταξιουχικά σωματεία δεν θα εγκλωβίσουν τα αιτήματά τους σε 11 μήνες αναδρομικά. Τόσο αυτά, όσο και όσα με τη βία μας άρπαξαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις και τα δικαστήρια που τα έχουν κρίνει συνταγματικά θα τα διεκδικήσουμε στον δρόμο του αγώνα. Είναι καθαρό ότι πέρα από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων που τσάκισαν τη ζωή μας, που και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει με νέα θανατηφόρα νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας καταργούν δικαιώματα και βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων, των συγκεντρώσεων, της συνδικαλιστικής δράσης συνολικά στο εργατικό, συνταξιουχικό, λαϊκό κίνημα. Είναι καθαρό πως ό,τι κερδίσαμε, το καταφέραμε μέσα από την αγωνιστική μας δράση. Ξέρουμε καλά ότι λύσεις στα αιτήματά μας θα δοθούν με πολιτικές αποφάσεις, γιατί με πολιτικές αποφάσεις έχουμε τις περικοπές. Οι κυβερνήσεις κυβερνούν και όχι τα δικαστήρια. Εμείς θα τους εξαναγκάσουμε σε υποχωρήσεις μαζικοποιώντας το σωματείο μας με νέες εγγραφές, με νέες δυνάμεις στον αγώνα. Γι’ αυτό να προσέξουμε τους εαυτούς μας, να είμαστε καλά για να συνεχίσουμε τους αγώνες.

Μπροστά στην έξαρση της πανδημίας, είναι αναγκαίες οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις που μας έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι για την προστασία μας. Οι συνταξιούχοι είμαστε από τις ευάλωτες ομάδες και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν ορισμένα χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Να συνειδητοποιηθεί ο κίνδυνος και με αίσθημα ευθύνης να προσαρμόσουμε την δουλειά μας στις ανάγκες και τις οδηγίες που μας δίνουν οι επιστήμονες (συστηματικά μέτρα απολύμανσης και καθαριότητας κλπ, κλπ).

Καλή δύναμη σ` όλους.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.

Η ΔΟΙΙΚΗΣΗ