kozan.gr: H απάντηση του Γ. Χιωτίδη στα άλλοθι του Σ. Γκανάτσιου για τη ΜΕΘ του Μαμάτσειου: “Για το 2020 έπρεπε από την αρχή ακόμα της πανδημίας να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις των ΜΕΘ, κάτι που θα μπορούσε να δώσει λύση στο σημερινό πρόβλημα και που βεβαίως δεν έγινε. Ο δε ισχυρισμός του σημερινού Διοικητή του Νοσ. Κοζάνης «ότι κάποιοι φρόντισαν με τις δύο μετακινήσεις να ακυρώσουν τη λειτουργία της ΜΕΘ στην Κοζάνη» είναι παντελώς ανυπόστατος”

18 Νοεμβρίου 2020
18:37

 

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας στη διοίκηση των δύο Νοσοκομείων του Νομού Κοζάνης προκηρύχθηκαν όλες οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών των ΜΕΘ και ταυτόχρονα σε συνεργασία με τη Νοσηλευτική Υπηρεσία εκπαιδεύτηκε νοσηλευτικό προσωπικό για την υποστήριξη ειδικότερα της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης. Οι προκηρύξεις, ο αριθμός των θέσεων και η κατάληξή τους παρουσιάζονται στους παρακάτω πίνακες:

Νοσοκομείο Κοζάνης

Αριθμός προκήρυξης

Θέσεις

Προσλήψεις

Σε εξέλιξη

‘Αγονες

8478/27-7-2017

5

4

1

Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Αριθμός

προκήρυξης

Θέσεις

Προσλήψεις

Σε εξέλιξη

‘Αγονες

9794/2-8-2016

1

1

4161/27-3-2017

1

1

4109/28-3-2018

1

1

5811/22-5-2019

1

1

Με τις εν λόγω προσλήψεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ, ίσως και με 10 συνολικά κλίνες. Αυτός ήταν ο προγραμματισμός. Στο μεταξύ όμως, κάνοντας χρήση του δικαιώματος της πενταετίας, έφυγαν από το Νοσ. Πτολεμαΐδας δύο ιατροί με βαθμό διευθυντή και μία ιατρός με βαθμό επιμελητή Α’ που κατέλαβε θέση σε άλλο Νοσοκομείο, έπειτα από συμμετοχή σε προκήρυξη,. Επιπλέον, αποχώρησε ένας επικουρικός ιατρός με τη λήξη της σύμβασής του, ενώ μία θέση δεν προκηρύχθηκε αρχικά διότι ήταν δεσμευμένη από επικείμενη μετάθεση ιατρού από το Νοσ. Φλώρινας. Η συγκεκριμένη . μετάθεση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε επειδή ο ιατρός άλλαξε την αίτησή του στο Υπουργείο και ζήτησε μετάθεση για Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Η κενή θέση που προέκυψε προκηρύχθηκε με την υπ’ αριθ. 5811/22-5-2019 προκήρυξη και η σχετική διαδικασία (συμβούλιο κρίσεων κ.λπ.) θα είχε ολοκληρωθεί αν δεν πάγωνε λόγω εθνικών εκλογών. Ωστόσο, ενώ θα μπορούσε να τελειώσει αμέσως μετά τις εκλογές, τελικά έγινε με καθυστέρηση 8 μηνών! (Φεβρουάριος του ΄20).

Παρόλο που για πρώτη φορά ιστορικά προσελήφθησαν μαζικά τόσοι ιατροί για ΜΕΘ, τα παραπάνω γεγονότα, που ήταν ανεξάρτητα από τη βούληση και τις δυνατότητες παρέμβασης της διοίκησης, κατέστησαν αδύνατη τη λειτουργία και των δύο ΜΕΘ. Έτσι προέκυψε η αναγκαιότητα της μετακίνησης των δύο ιατρών από το Νοσ. Κοζάνης στο Νοσ. Πτολεμαΐδας, προκειμένου ακριβώς να συνεχίσει η λειτουργία τουλάχιστον της μίας. Οι εναπομείναντες δύο ιατροί του Νοσ. Κοζάνης μετακινήθηκαν για την υποστήριξη της Καρδιολογικής Κλινικής, η οποία ήταν διαρκώς υποστελεχωμένη εκείνο το χρονικό διάστημα.

Αυτή είναι η αλήθεια για την προ Covid-19 περίοδο. Για το 2020 έπρεπε από την αρχή ακόμα της πανδημίας να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις των ΜΕΘ, κάτι που θα μπορούσε να δώσει λύση στο σημερινό πρόβλημα και που βεβαίως δεν έγινε. Ο δε ισχυρισμός του σημερινού Διοικητή του Νοσ. Κοζάνης «ότι κάποιοι φρόντισαν με τις δύο μετακινήσεις να ακυρώσουν τη λειτουργία της ΜΕΘ στην Κοζάνη» είναι παντελώς ανυπόστατος. Διότι είναι στους πάντες γνωστό, προφανώς πλην του ιδίου, ότι οι μετακινήσεις είναι διάρκειας τριών μηνών, με δυνατότητα παράτασης, και μπορούν σε συνθήκες κρίσης να αναιρεθούν ανά πάσα στιγμή ή απλούστατα να μην ανανεωθούν μετά το πέρας του τριμήνου. Δικαιούμαστε συνεπώς να αντιστρέψουμε τον ισχυρισμό και να πούμε ότι κάποιοι φρόντισαν να μην επιστρέψουν οι ιατροί από το Νοσ. Πτολεμαΐδας στο Νοσ. Κοζάνης, προφανώς μεταξύ αυτών και ο νυν Διοικητής του Νοσ. Κοζάνης. Επιπρόσθετα, η μετακίνηση του ενός εκ των ιατρών από προσωρινή έγινε οριστική, δηλαδή μετάθεση! Αναρωτιόμαστε εάν αυτή η μετάθεση έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητή του Νοσ. Κοζάνης ή χωρίς αυτή.

Όλα τα προηγούμενα είναι γνωστά σε πολλούς εκ των λειτουργών των δύο Νοσοκομείων του Νομού Κοζάνης και θα ήταν σωστό να μην δίνεται χώρος δια της σιωπής σε απολύτως αβάσιμα υπονοούμενα. Μέχρι σήμερα δεν επιθυμούσαμε να τοποθετηθούμε επί θεμάτων των Νοσοκομείων για να μην θεωρηθεί ότι το κάνουμε στο πλαίσιο μιας αντιπαράθεσης, που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως εγωιστικά σκόπιμη, μη έχοντες πια την ευθύνη. Πάντως είναι βέβαιο ότι όσο δεν μιλάμε εμείς, όπως και άλλοι που βρίσκονται μάλιστα σε θέσεις ευθύνης, επιτρέπουμε άθελά μας να κυριαρχούν συστηματικά οι μισές αλήθειες που, ως γνωστόν, είναι πολλές φορές χειρότερες από τα ψέματα.

Γιώργος Χιωτίδης

(Πρώην Διοικητής του Γ. Ν. Κοζάνης – Πτολεμαΐδας)

22 σχόλια

  • Κρίμα να μην είναι άνθρωποι σαν τον Χιωτίδη στη θέση του Διοικητή, ειλικρινής, συγκροτημένος, με ικανότητες

  • όλοι στην πλατεία …να φύγει ο ένας να έρθει ο άλλος μόνο ο συριζα θα μας σώσει θα πιάσει τα νταούλια και τέρμα ο ιός αμ πως

  • 4ΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΤΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΑ ΠΑΡΑΔΩΣΑΤΕ ΣΕ ΚΑΚΑ ΧΑΛΙΑ!!!! ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΑΚΗ!!!!

  • Επιχειρήματα, Καθαρές προτάσεις και καθαρά λόγια από έναν άνθρωπο που προσπάθησε και άφησε ουσιαστικό έργο στα δύο νοσοκομεία της περιοχής μας, παρά τα νομικά και νομικίστικα προβλήματα που υπάρχουν στην ελληνική γραφειοκρατία. Μακάρι να συμβεί το ίδιο και με τον σημερινό διοικητή, προς όφελος της περιοχής μας.

  • ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ.ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΥΤΗΝ,ΘΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟΝ κ.ΧΙΩΤΙΔΗ,ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΙ ΑΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ- ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΝΕΑ ΚΛΙΝΙΚΗ π.χ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ Η ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ. (ΝΟΝΤΑΣ, ΒΟΙΟ)

  • Μα μόνος δίνει τις απαντήσεις… διαπίστωσε πως δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν και οι δύο Μεθ και απέσπασαν 2 γιατρούς για να λειτουργήσει η ΜΕΘ στο Μποδοσάκειο.Και αυτά τα αόρατα χέρια που παρεμβαίνουν!

  • ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΕ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΤΗΝ 3Η ΥΠΕ. ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΈΡΕΙΣ. ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ.

    • ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ.ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΝΥΝ Δ/ΤΗΣ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ.(ΝΟΝΤΑΣ,ΒΟΙΟ).

  • Ο κ.Χιωτίδης να υποθέσω είναι κάτοικος Πτολεμαΐδας, στο νοσοκομείο της οποίας λειτούργησαν οι μόνες 2 ΜΕΘ στο νομό.Στο βόρειο τμήμα του που δεν βολεύει κανέναν άλλο Δήμο.
    Σταράτα λόγια ,οφέλησε καραμπινάτα τον τόπο του,με νούμερα και πίνακες…

    • Ντου αρα τραχανιαη!!!Εκει υπηρχε υποδομη ετοιμη.Οι ΜΕΘ δεν ειναι μονο για Κοζανη, ειναι και για Αμυνταιο, Φλωρινα κλπ.Πρεπει ομως ως Π.Δ Μακεδονιας να εχουμε περιπου 35 κλινες και εχουμε…………;;ς;;;~

      • Ντου λύκους,κρυωνάκο!Πολιτική απόφαση ήταν η επάνδρωση του Μποδοσακείου και η απογύμνωση του Μαμάτσειου.
        Οι βουλευτές του Σύριζα φέρουν τεράστια ευθύνη,όπως κι ο ανύπαρκτος οικολόγος πρώην δήμαρχος Κοζάνης!

  • Για να καταλάβουμε, μας λέτε, με αποδείξεις, πως στην Κοζάνη είχατε 4 γιατρούς και προσωπικό που πήγε και εκπαιδεύτηκε, ενώ στην Πτολεμαΐδα είχατε μία ξεκληρισμένη (από γιατρούς) ΜΕΘ…και προτιμήσατε να κρατήσετε όρθια αυτήν! ΓΙΑΤΙ;;; Ήταν τόσο δύσκολο να ξεκινήσει, επιτέλους, η λειτουργία μιας ΜΕΘ που είναι ενταγμένη στον οργανισμό και είχε προσωπικό;;!

  • ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΌΝΟ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΘ ΚΟΖΑΝΗΣ; ΚΑΝΕΙΣ! ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΥΤΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΓΙΑΤΡΟΙ! ΝΤΡΟΠΗ! ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ!

  • Εντάξει το καταλάβαμε κύριε Χιωτιδη. Μεστά κι εμπεριστατωμένα. Προσλάβατε 4 γιατρούς για τη ΜΕΘ. Τους δύο με εξειδίκευση στην εντατικολογία και τους δύο στη καρδιολογία. Και στείλατε τους ειδικούς στην εντατικολογία στην Πτολεμαΐδα για ν’ ανοίξετε την κλειστή ΜΕΘ και κρατήσατε τους δύο μη εντατικολόγους στην Κοζάνη για να κλείσετε τη ΜΕΘ. Πιο απλά δε λέγετε. Το καταλάβαμε. Και ούτε επίσης θελήσατε, όπως κατ’ επανάληψη ανέφερε ο κ. πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, στα τρία χρόνια που περάσατε μαζί τους, να τους υποχρέωσετε να πάνε να εξιδεικευτούν μπας και ανοίξει η ΜΕΘ με 20 κρεββάτια αφού είστε και τόσο γαλαντονόμος (μιας και τα 5+1 που είχατε ούτως ή άλλως δε τα καταφερατε). Η Πτολεμαΐδα οφείλει να γράψει με χρυσά γράμματα τ’ όνομά σας έξω απ’ το δημαρχείο της.

    • Η ΜΕΘ της Πτολεμαΐδας δεν εξυπηρετεί ασθενείς του Νοσ. Πτολεμαΐδας, ούτε η ΜΕΘ της Κοζάνης, εφόσον λειτουργήσει και μακάρι, θα εξυπηρετεί ασθενείς του αντίστοιχου Νοσοκομείου. Οι ασθενείς καταλαμβάνουν διαθέσιμα κρεββάτια σε ΜΕΘ όταν αυτό αποτελεί αναγκαιότητα και το κριτήριο για εισαγωγή σε ΜΕΘ δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό που να σχετίζεται με τον τόπο διανομής. Με απλά λόγια ένας ασθενής από την Κοζάνη μπορεί να καταλάβει το μοναδικό διαθέσιμο κρεββάτι σε ΜΕΘ ενός Νοσ. της Θεσσαλονίκης, χωρίς να ενδιαφέρει αν ο επόμενος ασθενής για ΜΕΘ από τη Θεσσαλονίκη πρέπει να διακομιστεί σε άλλη πόλη. Έτσι έχουν τα πράγματα και αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η σωστή προσέγγιση. Επομένως οι ΜΕΘ δεν ανήκουν λειτουργικά στα Νοσοκομεία όπου στεγάζονται αλλά γενικά στο σύστημα υγείας.
      Το πόσες ΜΕΘ έχει κάθε γεωγραφική ενότητα στην ελληνική επικράτεια, αποφασίζεται με κριτήρια πληθυσμιακά και άλλα, όπως για παράδειγμα την πιθανότητα σοβαρών εργατικών ατυχημάτων. Βεβαίως πρέπει να παίρνονται υπόψη και οι αποστάσεις, ωστόσο η Κοζάνη απέχει από την Πτολεμαΐδα μόνο μισή ώρα και το δίλημμα σε καμιά περίπτωση δεν είναι που από τις δύο πόλεις θα υπάρχει ΜΕΘ. Το πραγματικό δίλλημα είναι πόσα κρεββάτια ΜΕΘ έχουμε στη Δυτ. Μακεδονία αλλά και σε όλη τι χώρα και τι είδους περιστατικά μπορούμε να υποστηρίζουμε.
      Με βάση τα παραπάνω και ερχόμενοι στο πρόβλημα που ανέκυψε δεν βγήκε ο σχεδιασμός για 10 κρεββάτια ΜΕΘ στη Π.Ε Κοζάνης, από 5 για κάθε Νοσοκομείο, λόγω της αποχώρησης αρκετών ιατρών εντατικολόγων και παρά τις αρχικές μαζικές προσλήψεις. Έπρεπε να επιλεγεί είτε το κλείσιμο της ΜΕΘ Πτολεμαΐδας, που λειτουργούσε από χρόνια, και το άνοιγμα για πρώτη φορά της ΜΕΘ Κοζάνης ή το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση 4 κρεββάτια αθροιστικά. Προτιμήθηκε η δεύτερη προσέγγιση για τους εξής λόγους:
      1. Η ΜΕΘ Πτολεμαΐδας είχε καλύτερες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και σαφέστατα πιο εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
      2. Το άνοιγμα της ΜΕΘ Κοζάνης θα οδηγούσε στο κλείσιμο της ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) που νοσηλεύει ασθενείς έπειτα από δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις.
      3. Η απασχόληση των 2 μη εντατικολόγων καρδιολόγων ιατρών στη ΜΕΘ, θα τους αποστερούσε από την Καρδιολογική Κλινική και από τη λίστα διακομιδών. Με απλά λόγια η Κλινική θα έμενε με δύο μόνο Ιατρούς, δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα στοιχειώδους εφημεριακή κάλυψης (δεν πρέπει να γίνεται καν λόγος για την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών) και χωρίς αποτελεσματικά λειτουργούσα λίστα διακομιδών (πάνω από 400 διακομιδές τον χρόνο με τη συνοδεία ιατρών).
      Συμπερασματικά: Στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης και εντελώς αναιτιολόγητης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πόλεων (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας) η διοίκηση θα έπρεπε να κλείσει τη ΜΕΘ Πτολεμαΐδας, να ανοίξει τη ΜΕΘ Κοζάνης, κάνοντας μια τρύπα στο νερό (4 κρεββάτια ΜΕΘ συνολικά σε κάθε περίπτωση), παίζοντας με την υγεία χιλιάδων πολιτών με βάση τα όσα αναφέρονται στα σημεία 2 και 3.
      Θέτουμε τα παραπάνω στην κρίση κάθε λογικού ανθρώπου, έχοντας τη συνείδησή μας ήσυχη.

      • Κανω μια προταση,χωρις να ειμαι ειδικος περι τα ιατρικα.Αφου η ΜΕΘ Κοζανης δεν φαινεται να εχει προοπτικη αμεσης λειτουργιας μηπως λεω μηπως ειναι καλυτερο να μεταφερθουν οι κλινες της ΜΕΘ της Κοζανης στο Μποδοσακειο και να μπουν αμεσα σε λειτουργια προς οφελος των ασθενων;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.