Ολυμπία Τελιγιορίδου: Αναγκαία η στήριξη των αλιευτικών συνεταιρισμών των λιμνοθαλασσών λόγω αδιάθετων προϊόντων

24 Νοεμβρίου 2020
12:51
Κανένα σχόλιο

 

Ερώτηση κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Αναγκαία η στήριξη των αλιευτικών συνεταιρισμών των λιμνοθαλασσών από την τεράστια ζημιά λόγω αδιάθετων προϊόντων», με την συνυπογραφή 25 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η μείωση ζήτησης στην κατανάλωση ψαριών λόγω πανδημίας, έχει ως αποτέλεσμα τη μη διάθεση τεράστιων ποσοτήτων που συγκεντρώθηκαν στις λιμνοθάλασσες. Αυτό έχει τον κίνδυνο την αδυναμία επιβίωσης των ψαριών και την μόλυνση του περιβάλλοντος των λιμνοθαλασσών. Η κυβέρνηση οφείλει να βοηθήσει οικονομικά τα μέλη των συνεταιρισμών και ταυτόχρονα να συμβάλλει στη διάθεση των ψαριών σε κοινωνικές και κρατικές δομές γιατί διαφορετικά για αρκετά χρόνια θα καταστραφεί η παραγωγική διαδικασία.


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αναγκαία η στήριξη των αλιευτικών συνεταιρισμών των λιμνοθαλασσών από την τεράστια ζημιά λόγω αδιάθετων προϊόντων»

Η ζημιά στην οποία υπόκεινται οι αλιευτικοί συνεταιρισμοί των λιμνοθαλασσών είναι τεράστια λόγω αδιάθετων προϊόντων.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει βρει τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς στο κορύφωμα της παραγωγής. Λόγω και της μείωσης της εργασίας των αλιευτικών σκαφών εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η είσοδος ψαριών στις λιμνοθάλασσες ήταν πολύ μεγάλη.

Η υπολειτουργία των λαϊκών αγορών και των ιχθυοσκαλών δεν επέτρεψε την πώληση των προϊόντων.

Επίσης, αυτό το διάστημα στη Βιστωνίδα υπάρχουν 200 τόνοι αδιάθετοι κέφαλοι στις τάφρους διαχείμασης και άλλοι τόσοι στη λιμνοθάλασσα. Το ίδιο αδιάθετη έμεινε και η αθερίνα καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον κατανάλωσης.

Εάν δεν υπάρξει άμεσα διακίνηση του προϊόντος λόγω έλλειψης οξυγόνου και παγετού τα ψάρια δεν θα επιβιώσουν, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα μόλυνσης που θα καταστρέψει για μεγάλο χρονικό διάστημα το περιβάλλον των λιμνοθαλασσών.

Στις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας προστέθηκαν και άλλα προβλήματα όπως η καταστροφή που υπέστησαν στο Αιτωλικό και το Μεσολόγγι από τον “Ιανό”.

Επιπλέον, από το πρώτο κύμα της πανδημίας έως σήμερα τα μέλη των αλιευτικών συνεταιρισμών των λιμνοθαλασσών δεν έχουν την παραμικρή στήριξη από την πολιτεία ώστε να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως έχουμε επισημάνει σε σχετική ερώτηση 20 Ιουλίου 2020 και σε ερώτηση συνολικά για την αλιεία 8 Απριλίου 2020 χωρίς να λάβουμε απάντηση.

Επειδή η ζήτηση της κατανάλωσης έχει μειωθεί,

Επειδή η αδυναμία διαβίωσης τεράστιων ποσοτήτων ψαριών εντός των τάφρων διαχείμασης και των λιμνοθαλασσών για πολλούς μήνες θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα υποβάθμισης του αντίστοιχου περιβάλλοντος που θα πάει πίσω την παραγωγική διαδικασία δύο με τρία χρόνια,

Επειδή τα μέλη αλιευτικών συνεταιρισμών λιμνοθαλασσών δεν έχουν λάβει καμία οικονομική ενίσχυση,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι προτίθεται να κάνει ώστε να ελαχιστοποιηθεί το μέγεθος της ζημιάς;

  2. Είναι στα σχέδια της κυβέρνησης να αναλάβει το κόστος ώστε να διακινηθούν οι ποσότητες των ψαριών σε κοινωνικές δομές, σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και στο στρατό;

  3. Προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τα μέλη των αλιευτικών συνεταιρισμών των λιμνοθαλασσών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αβραμάκης Ελευθέριος 

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά) 

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Φάμελλος Σωκράτης 

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.