Eυκαιριακή κι ανεύθυνη η στάση της τριανδρίας του Δήμου Κοζάνης για την υγειονομική κατάσταση στην περιοχή μας

25 Νοεμβρίου 2020
11:50

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Κοζάνης όπου συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Παρόντες στη συνεδρίαση τόσο ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κος Τσεβεκίδης, όσο και ο Διοικητικής του Νοσοκομείου κος Γκανάτσιος. Παρά το γεγονός ότι αναδείχθηκαν μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι εδώ και οχτώ μήνες δεν λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε το νοσοκομείο μας να μπορέσει να διαχειριστεί την αναμενόμενη υγειονομική κρίση από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, παρά το γεγονός ότι οι υπάρχοντες γιατροί και νοσηλευτές υπερβάλουν εαυτούς για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση δεν ακούσαμε για καμιά παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής για την βελτίωση της κατάστασης στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς και για την καλύτερη οργάνωση αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Ανταυτού ο κος Μαλούτας επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, να αποπροσανατολίσει την συζήτηση, να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να λειτουργήσει εν τέλει μόνο επικοινωνιακά ανακοινώνοντας πρωτοβουλίες για νέο περιφερειακό νοσοκομείο μέσω της εκπόνησης μιας μελέτης βιωσιμότητας-σκοπιμότητας της οποίας ακόμη και το αποτέλεσμα προαναγγέλθηκε ήδη, απαξιώνοντας πλήρως την τόσο σοβαρή αυτή διαδικασία.

Ένα νέο περιφερειακό Νοσοκομείο για το οποίο, σύμφωνα πάντα με τον κο Μαλούτα, δεν έχει γίνει καμία απολύτως συνεννόηση με την κεντρική κυβέρνηση, με το αρμόδιο υπουργείο, με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με τους υπόλοιπους Δήμους της Περιφέρειας, με το υγειονομικό προσωπικό του τόπου αλλά για το οποίο έχει ήδη βρεθεί ο χώρος, υπάρχουν ιδέες για την χρηματοδότηση (λίγο από Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, λίγο ΕΣΠΑ, γιατί όχι ΣΔΙΤ και υπάρχουν και χορηγοί!!!) και μας λείπει μόνο η κορδέλα για τα εγκαίνια.

Μία εξαγγελία εύπεπτη και πιασάρικη που συνεχίστηκε με συνεντεύξεις του κου Μαλούτα αλλά και τοποθετήσεις των συνοδοιπόρων του στην δημοτική αρχή, μια εξαγγελία όμως που δυστυχώς απαξίωσε τους ειδικούς του χώρου, δημιούργησε τοπικιστικές αντιπαραθέσεις, ξύπνησε αμυντικά αντανακλαστικά, απομόνωσε και περιχαράκωσε τον Δήμο Κοζάνης σε σχέση με τους υπόλοιπους σχετικούς φορείς και εντέλει, πράγμα που απευχόμαστε, ενδεχομένως «έκαψε» μια σημαντικότατη διεκδίκηση του Δήμου Κοζάνης στον βωμό του πρόσκαιρου εντυπωσιασμού και των εσωτερικών ισορροπιών της δημοτικής αρχής.

Ως παράταξη διαχρονικά έχουμε επιλέξει να σταθούμε υπεύθυνα, σοβαρά και τεκμηριωμένα απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι ο υγειονομικός χάρτης της περιοχής, αφουγκραζόμενοι την απόλυτα λογική ευαισθησία και ανησυχία των πολιτών απέναντι στα ζητήματα υγείας. Έχουμε προτείνει την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου, περιφερειακού σχεδίου ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι υφιστάμενες υποδομές με τελικό στόχο την βελτίωση των παροχών υγείας για όλους τους πολίτες αυτού του τόπου.

Μέσα από αυτόν τον σχεδιασμό ενδεχομένως να προκύψει και η ανάγκη για ένα νέο Νοσοκομείο στον Δήμο Κοζάνης και φυσικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να κάνουμε το παν για την υλοποίηση του. Πάντα όμως δεχόμενοι την άποψη των ειδικών του χώρου της υγείας, την περιφερειακή συνείδηση, τον σεβασμό του δημόσιου χρήματος, τον ρόλο του δήμου Κοζάνης ως πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Με επιστολή μας στις 27/10/2020 προς όλους τους σχετικούς φορείς προτείναμε βραχυχρόνια μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας βάσει ενός πλάνου συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων νοσοκομείων της περιοχής μας αλλά και άμεσης στελέχωσης όλων των υποδομών υγείας της περιοχής. Ο κ. Μαλούτας γι αυτήν την πρόταση δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει και να τοποθετηθεί ενώ είναι απολύτως αρμόδιος να εξαγγείλει ένα νέο Περιφερειακό Νοσοκομείο!

Η υγεία του καθένα από εμάς είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους μικροπολιτικής και όσοι υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης θα πρέπει αυτό να το γνωρίζουν καλύτερα και να πράττουν ανάλογα, σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» έχει επιλέξει στην μέχρι τώρα πορεία της να προσπαθεί να είναι χρήσιμη για τον τόπο και όχι μόνο αρεστή και έτσι θα συνεχίσει.

Κοζάνη 25-11-2020

Για τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

Υ.Γ. Χρησιμοποιείται συχνά από τον κο Μαλούτα και τους συν αυτώ το επιχείρημα της ηλικίας του Μαμάτσειου το οποίο εγκαινιάστηκε το 1959, στην προσπάθεια «απαξίωσης» του. Δεν θα ισχυριστούμε φυσικά ότι το Μαμάτσειο είναι καινούριο ούτε ότι δεν ασφυκτιά στο σημείο που βρίσκεται απλά και ενημερωτικά όμως θα παραθέσουμε ενδεικτικά τα παρακάτω:

 • Το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» χτιστηκε το 1950

 • Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» το 1948

 • Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ το 1951

Υπάρχουν φυσικά και νεώτερα αυτών, τα παραπάνω νοσοκομεία όμως συνεχίζουν έκτοτε να επεκτείνονται, να εκσυγχρονίζονται και να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα ελληνικά υγειονομικά δρώμενα γιατί σε ένα Νοσοκομείο αυτό που μετράει πρωτίστως είναι το προσωπικό και ο εξοπλισμός του και στη συνέχεια οι κτιριακές υποδομές.

24 σχόλια

 • Πείτε τα χρυσόστομοι, ο Μαλούτας αντί να κάνει κάτι έχει κρυφτεί τόσους μήνες και τώρα ξαφνικά μας πετάει την καραμέλα για νέο κτίριο. Οτι πιο άσχετο.

 • Περιμέντε μερικές μέρες, θα έρθει να εγκαινιάσει το νέο νοσοκομείο ο Σημανδράκος και να βγει φωτογραφίες και μετά θα μας δείξει ο Δήμαρχος τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής
  #πουμπλέξαμε

 • Σωστά. Εντελώς πληροφοριακά οι αρχιτέκτονες του Μαματσειου νοσοκομείου ήταν οι Αθηναίοι αδερφοί Φωστηροπουλοι οι οποίοι κατασκεύασαν τότε και άλλες δύο πανέμορφες κατοικίες στην περιοχή. Η μία σώζεται ακόμη. Και οι δύο αυτές κατοικίες είχαν στοιχεία κοινά με το Μαματσειο τα υπέροχα διαδοχικά τοξοτα (που βλέπουμε στην είσοδο) στα μπαλκόνια τους. Τότε το νοσοκομείο είχε χτιστεί έξω από την πόλη ή όποια έφτανε έως το Ολυμπιον κ μάλιστα έλεγαν ότι το εχτισαν προς τα Κοιλα.

 • Μπράβο ρε παιδιά, επιτέλους! Και ελεγα τοσες μερες δεν θα μιλήσει κανένας για αυτή την τεράστια αρλουμπα του Δημάρχου που το είπε γιατι του το επεβαλε ο Σημανδράκος; Ελεος δηλαδη!

 • Τελικά το θράσος περισσεύει στη δημοτική κίνηση. Πέντε ολόκληρα χρόνια τι κάνατε για το Νοσοκομείο Κοζάνης, το οποίο κινδύνεψε να μετατραπεί σε Κέντρο υγείας με την αδιαφορία σας; Και ένα μεγάλο συλλαλητήριο που είχε γίνει είχα προταθεί από την παράταξη του Μαλούτα. Πολύ όψιμο το ενδιαφέρον σας για τις υποδομές υγείας …

 • Και στις δυσκολες στιγμες λειτουργουν αποπροσανατολιστικα.Το ξερουν το κολπο.Αυτοι δεν μπορουν να βαλουν ενα προκατ σπιτακι στην εισοδο του νοσοκομειου και συνεχιζουν να εχουν το τσιγκινο σπιτακι απο τα καρναβαλια, νοσοκομειο περιμενουμε να μας φτιαξουν;Προσωπικο,νεες κλινικες και ΜΕΘ χρειαζομαστε αμεσα.Ολα τα αλλα ειναι πρασινα αλογα.Μητσιαρας-εκανα λαθος που δεν σας ψηφισα.

 • Δήμαρχε εσύ? Γιατί συνήθως εσύ δικαιολογείς το τι κάνεις κατηγορώντας τους προηγούμενους. Άστους αυτούς, εσύ είσαι Δήμαρχος τώρα, μην ξεχνιέσαι.

 • Ο Βαγγέλης με συγκεκριμένα στελέχη της παράταξης ενότητα του απερχόμενου δημάρχου θα είναι ο επόμενος δήμαρχος της Κοζάνης.

 • Στάση “κακίστρως” που μένει στο περιθώριο και δεν περνάει το δικό της… Αυτό κάνει συνεχώς η παράταξη Ιωαννίδη…
  Η Κοζάνη χρειάζεται Νοσοκομείο…
  Είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας και εξυπηρετεί τους περισσότερους ασθενείς.
  Εάν τα κεντρικά νοσοκομεία που αναφέρονται στην ανακοίνωση είναι παλιά, καμιά σημασία δεν έχει, γιατί εκείνα ήταν νοσοκομεία εξ αρχής και δεν είναι μπαλώματα όπως το Μαμάτσειο… τι δεν καταλαβαίνετε;…
  Σταματήστε να είστε τροχοπέδη για τον τόπο…

  • ΚΑΙ η Ηγουμενιτσα ειναι ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ νομου, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ κεντρο ΥΓΕΙΑΣ.ΤΙ στιγμη ΠΟΥ διπλα μας εχουμε το αεροπλανοφορο εμεις ζηταμε βαρκουλες;Ενα και καλο,να ενωθει ολο το προσωπικο σε ενα νομαρχιακο νοσοκομειο και το Μαματσειο να λειτουργει μονο σαν Κεντρο Υγειας.Ποιος ομως θα σπασει αβγα;Αυτο ειναι το βασανο, αν θελουμε να εχουμε ολοκληρωμενη περιθαλψη στο νομο μας.

   • Καλά άστοχο τελείως το παράδειγμα σου γιατι σου είπε κανεις εσένα οτι ειναι ευχαριστημένοι εκει η κάτοικοι με την παρουσία νοσοκομείου σε απόσταση 35χλμ επαρχιακού δρόμου για να πανε στις Φιλιάτες ή 70 χλμ για να πας μέσω Εγνατίας στα Ιωάννινα; Πας καλά; Που το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι και είσοδος της χώρας δεν εχει νοσοκομείο και άντε να μην εχει νοσοκομείο δεν εχει και ιατρούς

   • Tρίκαλα Καρδίτσα, μέτρα την απόσταση και πες μας πόσα νοσοκομεία έχουν. Με τη λογική σας και στην Αθήνα πολλά νοσοκομεία έχουν.

 • Αρεστοί στα μέλη της κίνησης, καθόλου χρήσιμοι για τον τόπο.
  Αυτό είστε κύριοι και κυρίες του τόπος να ζεις.

 • Ανάλυση τι δεν πρέπει να γίνει.

  Ρε, σας ψηφίσαμε για να λέτε τι να γίνει όχι τι να μη γίνει.

  Ωραία να μη γίνει, πείτε μας την πρόταση σας. Δηλαδή εσείς είστε ευχαριστημένοι 170.000 νομός να έχει 2 κλίνες κόβιντ επίσημα στο Μποδοσάκειο? Να μην έχει ΜΕΘ η πρωτεύουσα της περιφέρειας που την ημέρα έχει μέσα στην πόλη 100.000 ανθρώπους.

  Μήπως το έργο είναι φαραωνικό?

  Άντε πείτε μας στα 5 χρόνια ποιό είναι το μεγάλο σας αποτύπωμα στην πόλη? οι παιδικές χαρές του Λευτέρη? το ότι άνοιξε και λειτούργησε η βιβλιοθήκη Μαλούτα Κουκουλόπουλου? άντε πείτε μας τι στρατηγικό έργο κάνατε ή σχεδιάσατε. και καλά δεν τα καταφέρνετε να σχεδιάσετε να οραματιστείτε και να υλοποιήσετε. αλλά γιατί πάτε βλακωδώς κόντρα? για να δείξετε τι ότι εσείς είστε οι σωστοί αλλά εμείς δεν έχουμε το επίπεδο να σας καταλάβουμε άρα δε μας αξίζετε. αλλάξτε τροπάριο και προσγειωθείτε, έχετε αντιπάλους αστείους, τελειωμένους, καιροσκόπους, βλαχοδήμαρχους κλπ κλπ και σεις δεν μπορείτε να ακούσετε την τοπική κοινωνία και να αρθρώσετε λόγο και όλο μας μιλάτε για το ιδεατό και ανεφάρμοστο.

  • Γιατί κάποιος πρέπει να λέει την αλήθεια και ας μη βγάλει ξανά ούτε σύμβουλο. Για αυτό. Όσο για τα στρατηγικα το σχέδιο του σταθμού και του open mall και της κινητικότητας ναι θα άλλαζαν την πόλη.

 • Εάν κύριε Σημανδρακο είχατε άποψη θα διαφωνούσατε με την κατασκευή του νοσοκομείου Γρεβενών και θα υποστηρίζατε νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη. Επειδή δεν ξέρουμε που θα είστε υποψήφιος Κοζάνη, Γρεβενά ή αλλού καλό θα ήταν να μην προσπαθειτε να γίνετε Κοζανίτης αναφέροντας τον Κουκουλοπουλο και τον Μαλουτα. Τέλος θα θέλαμε να μάθουμε για τα φωτοβολταϊκά στον δήμο Κοζάνης.

 • Έδωσε γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ και ξεκινήσατε ;
  Πρώτα ο Άλεξ έστειλε Πολάκη και μετά ενημέρωσε την περιφέρεια , μη σας δούμε κι εσάς χωρίς μάσκα !

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.