Ηλεκτροπαραγωγή και άρδευση απ’ τα ΜΑΒΕ, όχι Χωματερή Αποβλήτων Αμιάντου (του Χρήστου Ι. Κολοβού)

25 Νοεμβρίου 2020
16:05

Εκτός απ’ την αψυχολόγητα βίαιη απολιγνιτοποίηση, που ανατρέπει ταχύτατα την οικονομία της περιοχής μας, φαίνεται πως η κυβέρνηση επείγεται να μας μετατρέψει και σε σκουπιδότοπο των Βαλκανίων. Απ’ τη μια ετοιμάζει σχέδια να καίει σκουπίδια, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα τοξικές διοξίνες και φουράνια, απ’ την άλλη θέλει να φέρει εδώ αμιαντούχα απόβλητα. Αποτελεί υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και των βουλευτών όχι απλά να απορρίψουν κάθε τέτοια σκέψη, αλλά να προωθήσουν εναλλακτικές προτάσεις παραγωγικής αξιοποίησης της περιοχής.

Στο ηλεκτρικό μας σύστημα έχουν ήδη μπει πανάκριβα αιολικά και ηλιακά συστήματα, που παράγουν όταν κι αν φυσά, όταν κι αν έχει ήλιο, όχι όταν χρειαζόμαστε ρεύμα. Με τον τρόπο αυτό η χώρα κατέληξε είτε να καίει όλο και περισσότερο απ’ το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο είτε να εισάγει ρεύμα απ’ το λιγνίτη Σκοπιανών, Βούλγαρων, ακόμα και Τούρκων. Επιβάλλεται συνεπώς η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας για αποθήκευση του τυχαία παραγόμενου ηλεκτρισμού και χρησιμοποίησή του τη στιγμή που πραγματικά χρειάζεται. Ο καλύτερος και περισσότερο χρησιμοποιούμενος παγκοσμίως τρόπος αποθήκευσης, αν και ακριβός, είναι η αντλησιοταμίευση, (άντληση νερού από έναν χαμηλά ευρισκόμενο ταμιευτήρα σε έναν άλλο υψηλότερα και μετατροπή της δυναμικής ενέργειας του νερού σε ηλεκτρική).

Υπάρχουν ήδη διεθνώς παραδείγματα αξιοποίησης παλιών μεταλλείων ως ταμιευτήρων αντλησιοταμίευσης. Ο λάκκος του μεταλλείου των ΜΑΒΕ ως ταμιευτήρας νερού βρίσκεται ακριβώς πάνω από τους ταμιευτήρες των φραγμάτων του Ιλαρίωνα και του Πολυφύτου, με σημαντική υψομετρική διαφορά από την κοίτη του Αλιάκμονα. Είναι συνεπώς ιδιαίτερα ευχερής η αξιοποίηση του μεταλλείου για αντλησιοταμίευση και ηλεκτροπαραγωγή: στη διάρκεια της ημέρας, με ενέργεια από φωτοβολταϊκά, το νερό μπορεί να αντλείται απ’ τον Ιλαρίωνα προς το μεταλλείο και το βράδυ, τις ώρες αιχμής της ζήτησης ηλεκτρισμού, να κατεβαίνει προς τη λίμνη Πολυφύτου.

Η δυνατότητα χρήσης του μεταλλείου για ηλεκτροπαραγωγή δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα μέρος του νερού να χρησιμοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες για άρδευση, ενισχύει λοιπόν τη δυνατότητα να υλοποιηθεί το αρδευτικό στα Καμβούνια. Ανάλογη δυνατότητα αξιοποίησης μεταλλευτικής εκσκαφής ως άνω ταμιευτήρα για αντλησιοταμίευση και ηλεκτροπαραγωγή υπάρχει μελλοντικά και για το λιγνιτωρυχείο της ΛΑΡΚΟ, όπου η υψομετρική διαφορά με τη λίμνη Πολυφύτου είναι ιδιαίτερα πλεονεκτική. Εκεί ωστόσο είναι εφικτό να προηγηθεί η κατά το δυνατόν πλήρης απόληψη του λιγνίτη.

Η προτεινόμενη λύση για ΜΑΒΕ και ΛΑΡΚΟ απαιτεί προφανώς συνεργασία της περιοχής με τη ΔΕΗ, η οποία έχει τα υδροηλεκτρικά του Αλιάκμονα και μπορεί να αναπτύξει τα υδροηλεκτρικά στους λάκκους των μεταλλείων. Στα πλαίσια της συνεργασίας οι κάτοικοι ίσως μπορούν ν’ αναπτύξουν οι ίδιοι τα φωτοβολταϊκά, που είναι απαραίτητα για την άντληση, για μεγιστοποίηση του δικού τους οφέλους. Είναι μια πρόταση αμοιβαίου οφέλους, τόσο για τους κατοίκους όσο και τη ΔΕΗ, εφόσον βέβαια υπάρχει ανάλογη διάθεση απ’ τα δυο μέρη.

Χρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ

τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το 2010

16 σχόλια

  • Ιι έγινε παιδιά; Που είναι όλοι οι υποστηρικτές του χυταα;
    Όλοι οι “ειδήμονες” που χωρίς μελέτες κάνουν εισηγήσεις;

    • Γνωρίζεις ότι στα νερά των ΜΑΒΕ περιέχονται δισεκατομμύρια ίνες αμιάντου?
      Απλά θα τις αμολύσουμε στον Αλιάκμονα και ότι γίνει έγινε…. από “εμάς” θα φύγουν πάντως

  • ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ. ΕΔΩ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ: ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΜΙΑΝΤΟΥ! ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ “ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ” ΚΑΙ ΠΑΠΑΛΑ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ; ΕΓΙΝΕ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ;

  • Τόσα χρόνια κ. Κολοβε γιατι δεν εκφράσετε τις αναπτυξιακές σας απόψεις;
    Τα εργοστάσια της ΔΕΗ Γιατί συνεχίζουν να δουλεύουν;Μήπως να κλείσουν και αυτά και να βάλουν όλοι φωτοβολταϊκά για παραγωγή ενέργειας;
    Προτείνετε επομένως φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικό σταθμο για ανάπτυξη της περιοχής;
    Η μήπως για όφελος της ΔΕΗ ;;;

    • Γιάννη μεγάλη σκασιλα έχεις για την μαβε να γίνει χυταα.
      Αφού είναι τόσο καλό και ασφαλές και φυσικά θα δώσει τόσες θέσεις εργασίας (να μην μιλήσουμε για τον πρωτογενή τομέα που θα διαλυθεί) γιατί δεν κάνουμε χυταα στην Θεσσαλονίκη που έχει και λιμάνι και τρενο;

      Πάντως επιχείρημα ενάντια στην πρόταση του κου Κολοβού η του κου Παπαγεωργίου ακόμα δεν διαβάσαμε
      Ούτε καν υπέρ του χυταα. Ούτε καν μελέτη δεν είδαμε! Άντε ΠΕΙΣΤΕ ΜΑΣ! ΠΕΣΤΕ ΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ
      Ούτε καν απόφαση των τοπικών κοινωνιών και του δημοτικού συμβουλίου δεν είδαμε.
      ΥΓ Επίσης βλέπω ύπνο βαθύ της Οικολογικής Κίνησης και ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
      ΜΑ ΟΛΩΝ

    • Αν ήξερες πώς γίνεται η αναζήτηση στο ίντερνετ ίσως και να κατάφερνες να βρεις κι άλλες αναπτυξιακές απόψεις του κ. Κολοβού για την περιοχή. Προφανώς δεν ξέρεις να ψάχνεις, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις!

  • Πρέπει να πάτε άμεσα στην Κοπεγχάγη! Σας χρειάζονται! Αυτοί δεν ξέρουν τίποτα, να φανταστείτε αυτοί στο κέντρο της πόλης έχουν μία μονάδα που καίει σκουπίδια

    • πάντως με το μόνο που μπορώ να συμφωνήσω από όλα αυτά που γράφετε διαχρονικά είναι οτι αφορά τον λάκκο της ΜΑΒΕ

    • ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΔΑΤΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΓΙΑΤΙ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ…ΤΑΨΙ. ΕΑΝ ΕΙΧΑΝ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΑΙΑΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ ΜΕ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ!!

      • ναι, και επειδή οι καημένοι Δανοί που έχουν απο τα χαμηλότερα επίπεδα ποιότητας ζωής (not) είπαν να καίνε σκουπίδια στο κέντρο της πρωτεύουσας “γεμίζοντας τοξίνες” την ατμόσφαιρα τους.
        Όταν βγείτε πέρα από τα Κοίλα προς βορά και πέρα από την Γκόπλιτσα προς νότο, τότε τα ξαναλέμε

  • Επιτέλους μια σοβαρή αναπτυξιακή πρόταση, μακριά από σκουπίδια, φουρφούρια και καθρεφτάκια. Αναπτυξιακή πρόταση για να δημιουργήσει δουλειές και να κρατήσει τον κόσμο στην περιοχή.

  • Οτι πιο άκυρο έχω διαβάσει.
    Πως θα βγούνε οι περιβαλλοντικοί όροι για χρήση αμιαντόνερου θα μας πει κάποιος?
    Το ότι εξέγουμε τον εγχώριο αμίαντο για διαχείρηση στη Γερμανία πληρώνοντας αδρά μας λέει κάτι?
    Το ότι με τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και θα έρθει και χρήμα απο εξωτερικό?

    • “Το ότι με τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή και θα έρθει και χρήμα απο εξωτερικό?”

      πως θα έρθει χρήμα από το εξωτερικό; θα έρθει και αμίαντος από το εξωτερικό; Κοίτα τι μαθαίνουμε!

      και για πες για πόσες θέσεις εργασίας μιλάμε; και για πόσο; και μετά όταν κλείσει τι θα γίνει;

      ένα καταλαβαίνω: αντί να υιοθετηθεί μία ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ πρόταση όπως του Κολοβού ή του Παπαγεωργίου ή να ζητηθούν προτάσεις
      κάποιοι εργολάβοι και προφαν΄ς και η ΔΙΑΔΥΜΑ πιέζουν για χωματερή!!!!!

  • Και η πρόταση του Κολοβού και του Παπαγεωργίου είναι ξεκάθαρες ως προς την απόδοση στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Μπορεί να διαφωνεί κάποιος αλλά έχουν ΑΠΟΨΗ και συγκεκριμένα ΟΦΕΛΗ
    Η μόνη πρόταση που ΔΕΝ έχει πει ΓΙΑΤΙ είναι συμφέρουσα για την κοινωνία είναι η μετατροπή των μαβε σε χυτά!
    Αυτήν δηλαδή που έκανε ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ο Γρίβας!!!!!!
    Και ο δήμαρχος ΣΕρβιων την αποδέχεται!!!! Χωρίς καν έγκριση από το συμβούλιο του και το τα τοπικά συμβούλια της περιοχής!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι