Αναπτυξιακή μετάβαση και ενεργειακή διαφοροποίηση – Η ενδογενής ανάπτυξη πρέπει να είναι είναι η μεγάλη προτεραιότητα (του Π. Μητλιάγκα)

1 Δεκεμβρίου 2020
17:25

Αναπτυξιακή μετάβαση και ενεργειακή διαφοροποίηση. Δυο οροι και έννοιες, που επρεπε και πρεπει να κατανοηθουν πληρως, για να μπορεσουμε να ζυγισουμε τα πραγματα σωστα και κυριως,να ετοιμασουμε τη δικη μας προταση.Εστω και κατω απο ιδιαιτερα πιεστικες χρονικες διαδικασιες,οπως εχω τονισει σε μια παλαιοτερη συνεντευξη μου,το Νοεμβριο του 2019,στο Ελευθερο ραδιοφωνο της πολης μας.Κανεις σοβαρος ανθρωπος,η θεσμος,οπως και φορεας,οποια γνωμη κι αν εχει για την ουσια,τον χρονο και τον τροπο,που ηρθαν τα πραγματα στο προσκηνιο και συνεχιζουν να εξελισσονται και θα μας βαζανιζουν,για πολυ καιρο ακομα,ενα πραγμα δεν μπορει να αποφυγει. Να συνειδητοποιησει την κατασταση,να κινητοποιησει δυναμεις,να συντονισει και κυριως να φερει στο προσκηνιο μια γεναια συστρατευση.Ομως ολα αυτα απαιτουν ειλικρινεια και πληρη διαφανεια,με ορους μεγαλης εμπιστοσυνης .Και το πιο τολμηρο σχεδιο να εκπονηθει,να κατανοησουμε,πως δεν τελειωνουμε εδω.Η μεταβαση ειναι μια πολυ σοβαρη υποθεση και μια εξελιξη που θα απλωθει,εκ των πραγματων,σε βαθος χρονου. Και για το χρονο που θα απαιτηθει και για τον τροπο που θα το φερουμε σε περας. Ομως προϋποθέτουν οραμα,σχεδιο και προγραμμα,σωστα επεξεργασμενο και προετοιμασμενο και στο χρονο απλωμένο. Αν δεν κινητοποιήσουμε και δε στηριξουμε, με γεναιοτητα, το παραγωγικο δυναμικο του τοπου μας,που να αγκαλιαζει καθε κλαδο παραγωγής και καθε περιοχη του συνολου της Δυτικης Μακεδονιας,δεν θα βγουμε ευκολα στο αναπτυξιακο ξεφωτο.Οι κοινωνιες των Νομων μας και οι παραγωγικες τους δραστηριοτητες ειναι αλληλοτροφοδοτουμενες, προσθετικες και συμπληρωματικες στο αναπτυξιακο πεδιο και στο παραγομενο αποτελεσμα.Η ΕΝΔΟΓΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ,αν κατανοειται βεβαια ο ορος.Οι μεγαλες επενδυσεις που αναγγελλονται,κυριως σε ενεργειακες πρωτοβουλιες,μπορουν να δωσουν οικονομικη μεγενθυνση μακπροθεσμα,αλλα δεν θα μπορεσουν να δωσουν πληθωρα θεσεων εργασιας,εκτος της φασης κατασκευης τους.Και ερχονται εδω για δυο λογους .Για να εκμεταλλευθουν τα μεγαλα δικτυα μεταφορας του ηλεκτρικου ρευματος και για τις απeλευθερουμενες εκτασεις του λεκανοπεδιου.Και για ενα προσθετο λογο,επισης.Για να αντλησουν χρηματοδοτησεις με ευνοικους ορους.Να σημειωθει εδω,πως οι συγκεκριμενες εκτασεις,βασει της νομοθεσιας του 1982,περιερχονταν μετα την αποκατασταση, στο δημοσιο,προς εκμεταλλευση απο ακτημονες των περιοχων μας.Δυστυχως,αυτο αλλαξε μεσα σε μια νυχτα,στο τελος του 2001,χωρις να ενημερωθουμε καθολου και δημοσιοποιηθηκε πολλους μηνες αργοτερα.Ειναι περιουσια μας,που απωλεσθηκε με μια τροπολογια.Πολλοι ηταν γνωστες αυτης της εξελιξης και για το λογο που εγινε.Ομως,αυτα τα θεματα εχουν εξελιχθει,εδω και χρονια και τωρα βρισκομαστε μπροστα σε νεες προκλησεις,που θα καθορισουν τη ζωη μας για πολλες δεκαετιες.

3 σχόλια

  • Άνθρωπος με γνώση και εμπειρία που έδωσε πολλά στον τόπο μας. Που να συγκριθεί με το κενό που υπάρχει σήμερα.

  • Ενας σοβαρός και άξιος άνθρωπος που λείπει από την Αυτοδιοίκηση και την ενεργό πολιτική στην περιοχή μας, αυτή την κρίσιμη περίοδο. Έβαλε τη σφραγίδα του και άφησε ουσιαστικό έργο σε όλο το Νομό με σημαντικά έργα που σήμερα αποδίδουν.

  • Συμφωνώ απόλυτα και χωρίς επιφυλάξεις με τις διαπιστώσεις και προτάσεις του κ Μητλιαγκα .
    Ομως χρειάζονται ΤΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΣΤΑΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΩΡΙΕΣ πρωτοβουλίες πολιτών μαζί με φορείς που κατανοούν την ολέθρια πορεία και συγκυρία για Βα αποφύγουμε την χωρίς επιστροφή καταστροφή της περιοχής μας.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.