kozan.gr: Αυτός είναι ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για το 2021 – Ξεχωρίζει, από τις προτάσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Β. Μυριανθόπουλου, η δράση με τίτλο “Στην Αρχή Της Χάρτας”

20 Δεκεμβρίου 2020
10:11

Αυτός είναι ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για το 2021.  Ξεχωρίζει, από τις προτάσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Β. Μυριανθόπουλου, η δράση με τίτλο “Στην Αρχή Της Χάρτας”

 

Καλοκαιρινή Περιοδεία
Mε το έργο του Μπέρναντ Σλέηντ «Special Occasions». Το έργο είναι μια ευχάριστη κομεντί και διαπραγματεύεται τη σχέση ενός παντρεμένου ζευγαριού, που αποφασίζει να χωρίσει στην επέτειο των 15 χρόνων γάμου και μετά από μια πορεία 10 χρόνων αποφασίζουν να παντρευτούν και πάλι. Ένα έργο για δύο ηθοποιούς, με ευφάνταστο σκηνικό και με προοπτική να συνεχίσει τις παραστάσεις του και στην Αθήνα για τη χειμερινή περίοδο.
Εκτιμώμενο κόστος: 70.000,00 €

Κεντρική Σκηνή
Χειμερινή Περίοδος
Το έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν “Μετά Την Πρόβα” σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρζόγλου, με τον ίδιο, τη Βάνα Πεφάνη και μια τρίτη νεαρή ηθοποιό, σε συμπαραγωγή με το Σωματείο “Πέτρα”. Το έργο, που αρχικά ήταν τηλεταινία του 1984, αναδεικνύει την περιπλοκότητα της επαφής σκηνοθέτη και ηθοποιών, όπως συμβαίνει στο κρεβάτι του ψυχαναλυτή. Ο κεντρικός ήρωας Χένρικ Βόγκλερ είναι ο Μπέργκμαν μετά τη
διαδικασία της πρόβας ο οποίος αντιπαρατίθεται με τη νεαρή ηθοποιό και κόρη του Άννα ξεδιπλώνοντας τραύματα, ενοχές, κόντρες και εγωισμό. Στο «παιχνίδι» μπαίνει μετά και η 46χρονη Ράκελ – η νεκρή πια μητέρα της Άννας και πρώην ερωμένη του σκηνοθέτη – μια ωραία, νευρωτική και αλκοολική γυναίκα. Η ξαφνική εμφάνισή της έρχεται να αναδείξει το στοιχείο της επανάληψης που κυριαρχεί στη ζωή των ανθρώπων και της δομικής ανασφάλειας του ηθοποιού στη σκηνή του θεάτρου. Όπως πάντα στα έργα του Μπέργκμαν οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικά αριστοτεχνικοί.
Εκτιμώμενο κόστος: 35.000,00 €

Παιδική Σκηνή
Το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας θα παρουσιάσει το έργο του Ράινερ Χάχφελντ «Ο Μορμόλης» στην παιδική του σκηνή. Ένα αγαπημένο έργο παγκοσμίως, για παιδιά ηλικίας
από 5 ετών, που λειτούργησε σαν αφετηρία νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων.
Εκτιμώμενο κόστος: 25.000,00 €

Χειμερινά – Καλοκαιρινά Θεατρικά Εργαστήρια

Λειτουργία των χειμερινών και καλοκαιρινών θεατρικών εργαστηρίων με τους όρους που είχαν μέχρι και το 2020.

Διαδικτυακά Θεατρικά Σεμινάρια
Τα διαδικτυακά θεατρικά σεμινάρια που διοργανώνει το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 και θα συνεχίσουν μέχρι το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021, παρακολουθούν 15 φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Εκτιμώμενο κόστος: αναλογικό της συνολικής συμμετοχής

Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου Ταινίας Μικρού Μήκους
Το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης, θα διοργανώσει διαδικτυακό σεμινάριο συγγραφής σεναρίου ταινίας μικρού μήκους από τον διακεκριμένο σεναριογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Το τρίμηνο αυτό σεμινάριο αποτελείται από δώδεκα δίωρα, εβδομαδιαία μαθήματα (κάθε Κυριακή). Αρχίζει την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021.
Το σεμινάριο, που θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες, θα έχει σκοπό να αναδείξει το ταλέντο νέων σεναριογράφων. Η προβολή της περιοχής μας και της ιστορίας της, μέσα από μια σύγχρονη
μορφή τέχνης και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του σεμιναρίου, είναι οι στόχοι αυτής της δράσης.
Κόστος: 1.440,00 € + ΦΠΑ

Παραγωγή με θέμα από το 1821

2 θεατρικά δρώμενα με θέματα από την ελληνική επανάστση και που θα παρουσιαστούν το ένα στο αρχοντικό Λασσάνη και το άλλο στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Τα θεατρικά αυτά
δρώμενα που θα πραγματοποιηθούν σε παραγωγή του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης, θα ανατεθούν απευθείας σε ντόπιους επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες και θεατρολόγους. Τα θεατρικά αυτά δρώμενα θα παρουσιαστούν και διαδικτυακά με τη μορφή live-streaming και αποτελούν το θεατρικό σκέλος της δράσης με τίτλο:
Στην Αρχή Της Χάρτας
Ένα οδοιπορικό από τη Μεγάλη Χάρτα που βρίσκεται στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης πίσω στην πηγή της στο τυπογραφείο που τυπώθηκε το 1797 στη Βιέννη. Ένα σύγχρονο ταξίδι με αυτοκίνητο για έναν οδηγό και ένα φωτογράφο (επίσης οδηγό) μέσα από τις χώρες που πέρασαν οι εμψυχωτές της Ελληνικής Επανάστασης. Πως ήταν αυτές οι χώρες τότε, μόνο το φανταζόμαστε. Πως είναι σήμερα το αποτυπώνουμε. Μέσα από φωτογραφίες και videos που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οδηγός και ο φωτογράφος κάνουν για μας αυτό το ταξίδι και εμείς το απολαμβάνουμε σε κάθε του στιγμή. Με τις διαδρομές, τις διανυκτερεύσεις, τις επισκέψεις στα εμβληματικά σημεία που έχει να επιδείξει η κάθε πόλη μέχρι να φτάσουμε στους προορισμούς μας. Κοζάνη, Δραγατσάνι, Βουκουρέστι, Ιάσιο, Βουδαπέστη, Βιέννη, Ζάγκρεπ, Κοζάνη. Η Κοζάνη στέλνει τα δώρα της στους δήμους που είναι σταθμοί σε αυτό το ταξίδι και κάνει τη γνωριμία της. Ο οδηγός προκύπτει μετά από διαγωνισμό και κατόπιν κλήρωσης. Ο διαγωνισμός βασίζεται σε ερωτήσεις γνώσεων για την ιστορία της πόλης και συγκεκριμένα της σύνδεσης της με την Φιλική Εταιρία, τη Χάρτα του Ρήγα, τον Γεώργιο Λασσάνη, τον Νικόλαο Κασομούλη και τον Ιωάννη Τσόντζα. Οι σωστές απαντήσεις δίνονται μέσα στα 2 θεατρικά δρώμενα που παρουσιάζονται το ένα στο αρχοντικό Λασσάνη και το άλλο στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και με τη μορφή live-streaming, από ντόπιους επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες και θεατρολόγους σε παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Ο φωτογράφος προκύπτει μέσα από ανάθεση, αφού έχει δημοσιοποιηθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους φωτογράφους της πόλης και μετά από αξιολόγηση του δείγματος δουλειάς τους. Το αυτοκίνητο που θα ταξιδέψει, τα καύσιμα, οι διανυκτερεύσεις και η
διατροφή, καλύπτονται από ιδιωτικές χορηγίες και τον Δήμο Κοζάνης.
Εκτιμώμενο κόστος: 18.000,00 €

Διαδικτυακή Προβολή Παραστάσεων Mezzo
Η διαδικτυακή δράση Mezzo του Δη.Πε.Θε. θα συνεχιστεί και για το 2021, εφόσον υπάρχουν παραστάσεις που πληρούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά δημόσιας προβολής.
Εκτιμώμενο κόστος: 0 €

Παραστάσεις Streaming
Βάσει του άρθρ. 9, παρ. Γ της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής
Ανάπτυξης προτείνω τη δημιουργία 2 παραστάσεων που θα παρουσιαστούν με
τη μορφή streaming μέσω της πλατφόρμας του viva, τον Φεβρουάριο και
Μάρτιο 2021.
1. «Το Παπαγαλάκι», της Audrey Schebat, σε σκηνοθεσία του Θανάση Τσαλταμπάση, με τον ίδιο και τη Δήμητρα Στογιάννη. Μια κωμωδία γύρω από ένα ζευγάρι, που ενώ είναι παντρεμένοι, έχουν αποξενωθεί, μέχρι την τελική τους ρήξη της σχέσης τους.
Εκτιμώμενο κόστος: 15.000,00 €
2. “Red Speedo”, του Lukas Hnath, παραγωγή ήδη αποπληρωμένη από το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης, με θέμα τα αναβολικά στον πρωταθλητισμό και την ηθική μας σήμερα.
Κόστος: 0 €
3. «Μετά Τον Βυσσινόκηπο» του Βασίλη Μυριανθόπουλου, με τη Γωγώ Μπρέμπου. Ένας μονόλογος για μια γυναίκα που ξεριζώθηκε από την Κριμαία
για να βρει καινούργια πατρίδα στον Πειραιά.
Εκτιμώμενο κόστος: 9.000,00 €

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Διαδικτυακή παρουσίαση της ιστορίας του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα, που θα προβληθεί στις 27 Μαρτίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, μέσα από το κανάλι του Δη.Πε.Θε.
στο YouTube. Μέσα από συνεντεύξεις και οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο, δημιουργείται μία καταγραφή από το 1997 έως και το 2020, που θα μείνει στην ιστοσελίδα του Δη.Πε.Θε. σαν αφιέρωμα στο θέατρο.
Εκτιμώμενο κόστος: 2.700,00 €

Φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου
Φεστιβάλ ομάδων της πόλης στη Δημιουργική Σκηνή του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης (Αποθήκη ΟΣΕ). Ο χώρος θα ανακαινιστεί από τον δήμο Κοζάνης κα θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει την περίοδο καλοκαιριού και φθινοπώρου, με μέριμνα στην πρόσβαση παιδιών και ευπαθών ομάδων. Με την παροχή της υλικοτεχνικής δομής από το Δη.Πε.Θε., (ηχητικός και φωτιστικός εξοπλισμός) οι ομάδες καλούνται να παρουσιάσουν
τις παραστάσεις τους είτε πρόκειται για ήδη έτοιμες, ή είναι καινούργιες παραγωγές. Τα έσοδα, αφαιρουμένων των λειτουργικών εξόδων, εάν αυτά υπάρξουν, θα ανήκουν από την εκάστοτε ομάδα και θα λειτουργήσουν σαν οικονομική ενίσχυση στην καλλιτεχνική της πορεία. Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα
το φθινόπωρο του 2021.
Εκτιμώμενο κόστος: 0 €

Διοργάνωση Δράσης Σύγχρονου Χορού
Το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης σε συνεργασία με την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και την Δέλτα-Πι, Εταιρεία Οργάνωσης-Εκτέλεσης Παραγωγής, θα παρουσιάσει μέσα στο καλοκαίρι μια επιχορηγούμενη ομάδα
σύγχρονου χορού. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει μία παράσταση και ένα σεμινάριο σύγχρονου χορού.
Εκτιμώμενο κόστος: 19.000,00 €

Παρουσίαση Παράστασης και Διοργάνωση Σεμινάριο από τον Matteo Tarasco
Μετάκληση της παράστασης του ιταλού σκηνοθέτη Matteo Tarasco «Πηνελόπη» καθώς και διοργάνωση θεατρικού σεμιναρίου από
τον ίδιο.
Εκτιμώμενο κόστος: 25.000,00 €

Ιδιωματική Σκηνή
ιδιωματική σκηνή για το 2021 να μη συνδεθεί με τις Απόκριες, αλλά να παρουσιαστεί την πρώτη περίοδο που θα μπορέσει να είναι έτοιμη.
Εκτιμώμενο κόστος: 16.000,00 €

Αρχειοθέτηση
Η αρχειοθέτηση του υλικού του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης έχει ήδη ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2020 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και τον Μάρτιο του 2021. Η αρχειοθέτηση περιλαμβάνει το τεχνικό δελτίο του εξοπλισμού του Δη.Πε.Θε. και της Αίθουσας Τέχνης, τη βιβλιοθήκη, το οπτικοακουστικό υλικό των παραστάσεων, τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια.
Εκτιμώμενο κόστος: 8.000,00 €

kozan.gr

5 σχόλια

  • ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ-ΣΠΙΤΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΑΡΕΙ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΑ ΒΕΓΓΑΛΙΚΑ, ΑΦΟΥ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ???

  • 250.000 ευρουλακια επιχορηγουμενα απο τον Δημο που μας φορτωνει 80% στο νερο…
    250.000 ευρω δινει ενας δημος στην κορυφη της ανεργιας κ με ενα μελλον που αντιμετωπιζουν οι δημοτες ακρως δυσοιωνο…

    Συγχαρητηρια στο Δημαρχο για τις προτεραιοτητες που βαζει…

  • Άραγε γνωρίζει ο Καλλιτεχνικος διευθυντής πόσους ενδιαφέρουν οι προτάσεις του; Ένας άχρωμος, άοσμος προγραμματισμός με εκτιμώμενο κόστος μακράν της πραγματικοτητας

  • Δεν υπάρχει Μεγάλη Χάρτα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης αλλά η Χάρτα του Ρήγα. Μεγάλη Χάρτα είναι ο μεγάλος χάρτης των ελευθεριών που παραχωρήθηκε από τον βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας στο λαό του το 1215
    Β.Π.Καραγιάννης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.