ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ: Για να μη βάλουν λουκέτο οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι στη νέα κρίση, απαιτείται να δυναμώσει η πάλη για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων στήριξη

4 Ιανουαρίου 2021
13:59

 

Με την απειλή του λουκέτου βρίσκονται οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι στην Κοζάνη εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ στη διαχείριση της πανδημίας, που αφήνει το λαό εκτεθειμένο και τελικά οδηγεί σε «τυφλό» lockdown από τα μέσα Οκτώβρη, χωρίς μέτρα στήριξης για τους αυτοαπασχολούμενους του νομού.

Η ευθύνη της κυβέρνησης βρίσκεται στο ότι δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας όταν έπρεπε. Ακόμα και σήμερα, αρνείται πεισματικά να ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας με υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε μέσα. Αρνείται να ελέγξει αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ που αποδεικνύονται υγειονομικές βόμβες. Αρνείται να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή που οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων λειτουργούν ανεξέλεγκτα, η κυβέρνηση κλείνει το λιανεμπόριο, την εστίαση και τις λαϊκές αγορές, οδηγώντας μικρεμπόρους και μικροπαραγωγούς στην οικονομική καταστροφή.

Όλους αυτούς τους μήνες που δεν λειτουργούν οι μικρές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση υποσχέθηκε πάρα πολλά, από οικονομικές ενισχύσεις μέχρι φοροαπαλλαγές. Όμως οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι είδαν ελάχιστα από αυτά. Σταγόνα δηλαδή στον ωκεανό, αφού ο κύριος όγκος αυτών των χρηματοδοτήσεων κατευθύνεται και πάλι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα λίγα ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήραν κάποιοι, τα εξαφάνισαν τα τρέχοντα έξοδα σε ενοίκια, τηλέφωνα, ρεύμα κλπ, καθώς και οι καθημερινές ανάγκες των οικογενειών των αυτοαπασχολούμενων. Οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν χαρίστηκαν, αντίθετα πήραν αναστολή για λίγους μήνες, μαζί με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Επόμενα, η εφορία, οι Τράπεζες, το ΚΕΑΟ περιμένουν στη γωνία, ενώ ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, συνεχίζουν να εφαρμόζονται το 2021, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οι διακανονισμοί κάθε τέλος του μήνα είναι εδώ και προστέθηκαν και νέες δυσκολίες.

Το όποια μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στοχεύουν να περιορίσουν σε ένα βαθμό τις ακραίες συνέπειες της φτώχιας και όχι να ανακουφίσουν πραγματικά από τα τεράστια αδιέξοδα που έχουν οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι.

Η στάση της περιφερειακής αρχής στην ουσία λειτουργεί σαν «αμορτισέρ», προσπαθώντας με τις παρεμβάσεις της να απορροφήσει τους κραδασμούς από την αγανάκτηση που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Πολλοί από το εμπόριο, την εστίαση, αλλά και άλλους κλάδους βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μάλιστα σε μια περίοδο αβεβαιότητας όσον αφορά την πανδημία αλλά και την νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση που αγκαλιάζει κάθε πλευρά της οικονομίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων έχει συσσωρεύσει αρκετή πείρα, γι’ αυτό και ανησυχεί. Άλλωστε ακόμα μετράνε τις πληγές τους από την προηγούμενη οικονομική κρίση, γιατί είναι αυτοί που μαζί με τους εργαζόμενους πλήρωσαν τα σπασμένα. Το ίδιο θα γίνει και σήμερα. Είναι οι ίδιοι που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι τα σπασμένα από την σημερινή κρίση αν δεν ορθώσουν το ανάστημα τους.

Η κυβέρνηση επικαλείται τις δήθεν «αντοχές» της οικονομίας, όταν πρόκειται να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες του λαού, την ίδια στιγμή μπουκώνει με χρήμα τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εκεί η οικονομία αντέχει. Ήδη έχει «σηκώσει τα μανίκια» της και στρώθηκε στη δουλειά, υπηρετώντας τις γενικότερες πολιτικές που προωθούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

  • Αποδεικνύεται από την πρόσφατη ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα, με τον οποίο καταργείται και η παραμικρή προστασία της κατοικίας, σφίγγει η θηλιά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων και για άλλες οφειλές των λαϊκών οικογενειών, όπως για χρέη προς τον κρατικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

  • Φανερώνεται και από τις προτάσεις Πισσαρίδη, όπου ομολογείται χαρακτηριστικά ότι: «το μεγάλο ποσοστό αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα παραμένει διαρθρωτικό πρόβλημα, που χρειάζεται άμεσα να λυθεί». Και η λύση γι’ αυτούς (Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση), σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων πρέπει να φύγουν από τη μέση, αφήνοντας το χώρο αυτό ελεύθερο στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Κατά συνέπεια η οργάνωση της πάλης των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων είναι μονόδρομος. Η μοναδική διέξοδος είναι η αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στα οξυμμένα προβλήματα τους και η απόσπαση κατακτήσεων σε σύγκρουση με την στρατηγική ενίσχυσης των κερδών των λίγων μονοπωλιακών ομίλων.

Κρίσιμο και επιτακτικό για όλους τους αυτοαπασχολούμενους είναι να παρθούν άμεσα μέτρα συνεχούς απόδοσης και ελάφρυνσης όπως:

  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

  • Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

  • Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που τη συνόδευσαν. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

  • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων από την καταβολή εισφορών ατομικής Ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

  • Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής Ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς Υγείας.

  • Άμεση αποκατάσταση των συντάξεων και απόδοση 13ης και 14ης σύνταξης. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου.

  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Φθηνότερο τιμολόγιο για τους αυτοαπασχολούμενων και τα λαϊκά στρώματα.

  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου Τραπεζικού λογαριασμού για τους επαγγελματίες.

  • Απαλλαγή όλων των πληττόμενων αυτοαπασχολούμενων από δημοτικά τέλη για 6 μήνες.

  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

  • Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται, ανεξαρτήτως χρεών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα.

Άμεση στήριξη της υγείας για όλο το λαό

Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρως και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι ΜΕΘ που απαιτούνται. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Όλες οι κυβερνήσεις έχουν δοκιμαστεί, είτε μεμονωμένα, είτε σε συνεργασία μεταξύ τους, (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κλπ). Όλες υπηρέτησαν την πολιτική του ευρωμονόδρομου, όλες ψήφισαν τα μνημόνια που μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Είναι καιρός ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματα του. Τώρα να δυναμώσει η εργατική – λαϊκή οργάνωση, η κοινή δράση εργαζομένων, μικρών επαγγελματιών, εμπόρων & αυτοαπασχολούμενων. Να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στο δρόμο για την εργατική λαϊκή εξουσία. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει τέλος στην βαρβαρότητα του καπιταλισμού, στις κρίσεις, την ανεργία, την φτώχια, τις αρρώστιες, την εκμετάλλευση, την καταπίεση και τους πολέμους. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εκπληρώσει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Κοζάνη 4/1/2021

Ένα σχόλιο

  • κατα την αυτοκινουμενη διαμαρτυρια εγινε αντιληπτο οτι μερικοι οδηγουσαν αυτοκινητα των 40-50000€ και διαμαρτυρονται γιατι ακριβως??? ενταξει μαζι σας ειμαστε γιατι καταλαβαινουμε ολοι μας πως ειναι δυσκολα οικονομικα πολλες επιχειρησεις αλλα μην μας προκαλειτε κιολας..ορισμενοι ειδικα το ξεφτιλιζετε κατ αυτον τον τροπο!! ελεος..

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.