Εταιρείες από τα Σκόπια κωλυσιεργούν  για το σήμα «Macedonia the great”. Βαφτίζουν «μακεδονικά» τα προϊόντα τους. Ζητούνται μέτρα. Ερώτηση Μ. Σπυράκη στην Κομισιόν

11 Ιανουαρίου 2021
17:11

 

 

Οι παραπλανητικές πρακτικές εταιρειών από τη Βόρεια Μακεδονία που επιχειρούν να προωθήσουν προϊόντα τους στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ονομασία «μακεδονικά», θα εξεταστούν από την Κομισιόν μετά από επείγουσα ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ -ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη.

   Δεδομένης της κωλυσιεργίας που επιχειρεί επιχείρηση με έδρα τη γειτονική χώρα στην προώθηση του κατοχυρωμένου σήματος «Macedonia the great», από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων βορείου Ελλάδος , η κ.Σπυράκη ζητά να πληροφορηθεί εάν η Κομισιόν γνωρίζει και πως προτίθεται να αντιμετωπίσει παρελκυστικές τακτικές που νοθεύουν τον ανταγωνισμό από την πλευρά εταιρειών που εδρεύουν στη Βόρεια Μακεδονία και οι οποίες επιχειρούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους ως «μακεδονικά».  Παράλληλα ζητά να πληροφορηθεί από ποια κοινοτικά κονδύλια μπορεί να ενισχυθεί η ελκυστικότητα και η προβολή του σήματος “Macedonia the great” που προσδιορίζει την προέλευση των προϊόντων της Μακεδονίας.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της κ.Σπυράκη έχει ως εξής: 

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε εφαρμογή της, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) προχώρησε στην καταχώρηση του σήματος των μακεδονικών προϊόντων «Macedonia the great», που δημιούργησε προκειμένου να κατοχυρωθεί και να προβληθεί η ταυτότητα των αυθεντικών μακεδονικών προϊόντων, η οποία είναι μόνο ελληνική, ενώπιον του Αρμόδιου Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO). Ωστόσο, επιχειρήσεις από την γειτονική χώρα προβαίνουν συστηματικά στη χρήση διακριτικών τίτλων ή αναφορών δήθεν προέλευσης των προϊόντων τους από τη «Μακεδονία», με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης σε επενδυτές και καταναλωτές, ως προς την ταυτότητα των προϊόντων, ή ακόμη και τον σφετερισμό της γεωγραφικής προέλευσής τους προκειμένου να εκμεταλλευτούν εμπορικά το καλό όνομα που έχουν αποκτήσει διαχρονικά στην αγορά διεθνώς.

Δεδομένου ότι οι ανωτέρω πρακτικές έχουν σοβαρότατη επίδραση και προκαλούν ανυπολόγιστη οικονομική και ηθική βλάβη σε όλους τους παραγωγούς προϊόντων στην Βόρεια Ελλάδα, των οποίων η συνεισφορά στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας είναι σημαντικότατη,

 

Ερωτάται η Επιτροπή

  1. Τι στοιχεία έχει στη διάθεσή της για τις ανωτέρω πρακτικές και σε ποιες ενέργειες μπορεί να προβεί προκειμένου να αποφευχθεί η παραπλάνηση των Ευρωπαίων καταναλωτών, καθώς και να προκύπτει με σαφήνεια η προέλευση των προϊόντων;
  2. Υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια που μπορούν να αξιοποιηθούν για την προώθηση του κατοχυρωμένου σήματος «Macedonia the great»;

Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής
Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

17 σχόλια

  • Γιατί δεν ζητάτε απλά από τον Αλέξη να πάρει τηλέφωνο το σύντροφο Ζόραν και να τελειώνει το ζήτημα έτσι απλά. Έχουν τόσο καλές προθέσεις μας λέγανε, ας το αποδείξουν λοιπόν.

      • Και οι δύο πωλητές πατρίδας και εθνικής κυριαρχίας.
        Δεν είχαμε καμία αμφιβολία.
        Τα κομματοσκυλα ίσως αμφέβαλλαν……

    • Όχι μόνο από τον ηγέτη Αλέξη αλλά και από τους εδώ τοπικούς. Ας γράψουν και κανένα άρθρο για τι συγκεκριμένο θέμα και να μας εξηγήσουν τι τελικά έγινε όχι μόνο αερολογίες.

    • Και εσενα το δικο σου το δωρακι ηταν να ψηφισεις Μητσοτακη αλλα στις πλατειες και τους δρομους οταν σε κατεβαζε ο Κυριακος…σε εκανε να αναμασας το παραμυθακι οτι δηθεν εισαι ακομματιστος και αχρωματιστος , τον ψηφισες ομως γιατι σου ειπε οτι θα ασκησει την συμφωνια η οτι θα ασκησει βετο…
      ακομα τα περιμενουμε να τα κανει ο ηγετης της καρδιας σας. Και θα περιμενετε και εσεις εσαει γιατι δεν θα τα κανει ποτε αφου πλεον τοσο ο ιδιος οσο και η Ντορουλα σας ειπαν οτι τωρα την σεβονται την συμφωνια , αλλα ο Συριζα ομως εφταιγε κατα τα αλλα!
      Να που δεν εχεις Συριζα τωρα και δεν βγαζετε κιχ για την μεγιστη κωλοτουμπα του μπλε σωτηρα σας.
      Και δεν βγαζετε κιχ γιατι πολυ απλα σε πολλους εταξε διορισμους , βαλε μεσα και τα μετρα περι κοβιντ …
      μια χαρα εχετε βρει ολοι αλλοθι και δεν αντιδρατε σε τιποτα. Αντε να σας δουμε…κατεβειτε στους δρομους τωρα να διαμαρτυρηθειτε που δεν τηρει τον λογο του ο ηγετης σας μπορειτε? Η ολη σας η επαναστικοτητα εξαντλειται μονο οταν κυβερναει ο Συριζα?

      • Μιλάτε ακόμα; μέσα σε μια πενταετία διαλυσατε ένα κράτος. Από που να ξεκινήσω άμυνα, εξωτερική πολιτική, παιδεία;
        Αν κυβερνούσε ακόμα μέχρι και η Αλβανία θα είχε πάρει τα Γιάννενα αν δεν είχαμε προλάβει να τους τα χαρίσουμε.

    • Ο μόνος που τόλμησε να μιλήσει στη Βουλή για εσχάτη προδοσία, κόντρα στη γραμμή του κόματός του, ήταν Ο Κασαπίδης! Πως να μην τον χαίρεσαι;!

  • Δώσατε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να σφετεριστούν ένα αποκλειστικά ελληνικό όνομα της Ιστορίας για το Κράτος τους, που δεν υπήρχε έως χθες. Ήταν ιερότερες οι απαιτήσεις των Σκοπιανών από το δικό μας δίκαιο;
    Συμβάλατε (η Ν.Δ.) η Ελλάδα να ηττηθεί σε καιρό ειρήνης.
    Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. εμφανίσατε τον εθνομηδενισμό ως επαναστατική πολιτική.
    Τώρα θα πληρώσουμε τις συνέπειες.

  • Τώρα καταλάβατε κ. Σπυράκη τι έγινε στις Πρέσπες ;

    Η εθνικότητα (υπηκοότητα) των κατοίκων είναι Μακεδονική. Η επίσημη γλώσσα είναι η Μακεδονική. Για τις δραστηριότητες της χώρας μπορεί να χρησιμοποιείται ο όρος Μακεδονικός (για παράδειγμα: Μακεδονική Οικονομία ή Μακεδονική Τέχνη !!). «Μακεδονία» η εθνική των Σκοπιανών στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

  • Τώρα καταλάβατε κ. Σπυράκη τι έγινε στις Πρέσπες ;

    Η εθνικότητα (υπηκοότητα) των κατοίκων είναι Μακεδονική. Η επίσημη γλώσσα είναι η Μακεδονική. Για τις δραστηριότητες της χώρας μπορεί να χρησιμοποιείται ο όρος Μακεδονικός (για παράδειγμα: Μακεδονική Οικονομία ή Μακεδονική Τέχνη !! «Μακεδονία» η εθνική των Σκοπιανών στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

  • Αποδεχτείτε επιτέλους οτι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής των τελευταίων 30 ετών

  • Η περίπτωση του κράτους των Σκοπίων, που μετονομάστηκε «Βόρεια Μακεδονία», ήταν η προκλητικότερη γελοιοποίηση της Ιστορίας από τους επαγγελματίες της πολιτικής. Ολοι ήξεραν ότι η μετονομασία του κράτους των Σκοπίων ήταν μια καλοστημένη ψυχολογικά μωροφιλοδοξία, για αφελείς αναλφάβητους του αλβανοσλαβικού αχταρμά.

    • Υπήρχε κράτος με το όνομα Δημοκρατίας της Μακεδονίας το οποίο άλλαξε το όνομα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

      Ας μην ήμασταν στην ΕΕ & ΝΑΤΟ και θα έβλεπες πόσο σημασία θα μας έδιναν οι Μακεδόνες.

      • Ποιοί « Μακεδόνες» !!

        1.Σκοπιανοί στην διεπιστημονική επιτρο-πή: «Δέν ξέρουμε γιατί μᾶς λένε Μακεδό-νες! ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΝΤΙΒΑΡΟ Ιούν 26, 2019
        2.Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
        Η ελληνική κυβέρνηση υπηρετεί την αμερι-κάνικη πατρίδα και όχι την ελληνική.
        3. Σκοπιανός youtuber από τη Γερμανία ξετινάζει όλη την προπαγάνδα του «ψευδομακεδονισμού». Βίντεο στα αγγλικά περίπου 20 λεπτών.

  • κ.Σπυράκη το «Macedonia the great” πρώτη φορά το διαβάζετε ;

    Για την… Μεγάλη Μακεδονία διδάσκονται και φέτος στα σχολεία της Βόρειας Μακεδονίας!! Το ethnos.gr 7-9-20.
    Τσίπρας : «Συγχαίρω την κυβέρνηση γιατί χαρακτήρισε “ιστορική” την Συμφωνία των Πρεσπών»!! 29-9- 2020 pronews.gr
    Τι δεν καταλαβαίνετε ;!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.