Στα 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζονται τα έσοδα των τοπικών κοινωνιών της Δ. Μακεδονίας από την κατασκευή 5 γιγαβάτ μονάδων ΑΠΕ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, εκτιμά ο Παναγιώτης Σαρρής, Διευθύνων Σύμβουλος της juwi Hellas

12 Ιανουαρίου 2021
10:22

Στα 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζονται τα έσοδα των τοπικών κοινωνιών της Δ. Μακεδονίας από την κατασκευή 5 γιγαβάτ μονάδων ΑΠΕ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια και τα σχετικά ανταποδοτικά τέλη, όπως εκτιμά ο Παναγιώτης Σαρρής, Διευθύνων Σύμβουλος της juwi Hellas.

Αναλύοντας τα οφέλη για την περιοχή με βάση το master plan σε χθεσινή εκδήλωση του ελληνογερμανικού, ο κ. Σαρρής υπογράμμισε ότι θα είναι πολλαπλά. Ένα παράδειγμα είναι το φωτοβολταϊκό των 204 μεγαβάτ της Κοζάνης που έχει αναλάβει η εταιρεία, το οποίο στον ενάμησι χρόνο κατασκευής του θα απασχολήσει 300 εργαζόμενους και εν συνεχεία 15 μόνιμους και 20 εποχιακούς.

Αν επεκταθεί η ίδια λογική στα 5 γιγαβάτ νέων έργων στη Δ. Μακεδονία σε βάθος δεκαετίας, τότε προβλέπεται η απασχόληση 5.500 ατόμων στην κατασκευή τους. Μάλιστα, τα έργα θα είναι συνεχόμενα, άρα οι θέσεις θα είναι και αυτές συνεχείς.

Ο κ. Σαρρής τόνισε παράλληλα ότι η Juwi βρήκε στη Δ. Μακεδονία μια περιοχή έτοιμη με δυναμικό, με εταιρείες και μηχανήματα που χρειάζονται απλά μια εξειδίκευση για να παρέχουν υπηρεσίες σε έργα ΑΠΕ. Πιθανά παραδείγματα αποτελούν τα συστήματα στήριξης, η παραγωγή μπαταριών, η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρολογικού υλικού, η παροχή υπηρεσιών σε ηλεκτρολογικές-μηχανολογικές εργασίες κτλ.

Προκειμένου να προχωρήσει ο μετασχηματισμός με βάση και τα όσα περιλαμβάνονται στο master plan, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα προγράμματα μετεκπαίδευσης με τη βοήθεια και των πανεπιστημίων. Οι εταιρείες θα πρέπει να στηριχθούν και θα πρέπει να έχουν ανταγωνιστικά προϊόντα, όπως τονίστηκε.

Τέλος, ο ίδιος εκτιμά ότι χρειάζεται να παραταθεί το πλαίσιο που στηρίζει τους τοπικούς επενδυτές για μικρά φ/β γιατί είναι απαραίτητο να έχει μερίδιο η τοπική κοινωνία στην όλη διαδικασία.

energypress.gr

11 σχόλια

  • Από το 1,1 δις που είναι το ΑΕΠ της δυτικής Μακεδονίας όπου η ΔΕΗ προσέφερε κατά έτος τα τελευταία χρόνια, πέφτουμε στα 12-13 εκατομμύρια ευρώ και αυτό το θεωρεί επιχείρημα;

    Επίσης οι εταιρείες ηλεκτρολογικού υλικού η οποίες απασχολούν 2 με 3 άτομα και άλλα 10 στο ετσι,θεωρεί ότι θα κερδίσουν πολύ από όλο αυτό;

    Το master plan απέτυχε γιατί η περιφέρεια και ο τοπικός δήμαρχος της περιοχής δεν είχαν σχέδιο. Ίσως αυτό ήθελε να πετύχει στρατηγικά ο π/θ με την ξαφνική του ανακοίνωση.

  • Πόσα δισεκατομμύρια θα είναι τα κέρδη των “επενδυτών”; Και πόσα τετραγωνικά χιλιόμετρα θα καλύπτουν τα καθρεφτάκια; Ατελείωτα! Καταστρέφεται ολοκληρωτικά η περιοχή, για το κερδος των “επενδυτών”. Κι όμως τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να μπουν στις στέγες, αν είχαν ενισχύσει το δίκτυο διανομής, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να ενισχυθεί αν θέλουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  • Οι Γερμανικές εταιρείες είναι αυτές που θα έχουν το εύκολο κέρδος και μάλιστα πολλαπλάσιο. Όλα τα υπόλοιπα είναι καθρεφτακια για τους ιθαγενείς και το τυράκι στην φάκα να τσιμπήσουμε. Είναι υπερβολικός ο αριθμός τόσο 300 εργαζόμενοι στην κατασκευή,είναι μικρότερος αριθμός και εξειδικευμένο προσωπικό, ηλεκτρολόγοι ηλεκτρονικοί, επίσης το μόνιμο προσωπικό μικρότερος των 15 εργαζομένων κυρίως για την φύλαξη από 1 έως 2 εργαζόμενους και με βάρδιες αντε 5 εργαζόμενοι. Όσο για τα 12,5 εκατομμύρια στην Τοπική οικονομία για 10 έτη, δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο ετησίως ψίχουλα, αυτό δεν έχει καμία σχέση και σύγκριση με τα σημερινά ποσά του τοπικού πόρου, πολύ περισσότερα και με τα 2,6 δις ετήσιο ΑΠΕ από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Όλα γίνονται στην γη του παραδείσου, Δυτική Μακεδονία, για τις μεγάλες κυρίως ξένες εταιρίες, βρήκανε και κάνουν!!! Εδώ συνεχώς και με κάθε τρόπο μειώνουν την δήθεν χρηματοδότηση της περιοχής για την Απολιγνιτοποιηση. Εχθές μεγάλη μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σήμερα μείωση από το 6% στο 1 % τέλος από τους ρύπους. Είναι να γελάει κάνεις με τον εμπαιγμό που υφίσταται η τοπική κοινωνία και οι πολίτες. Καιρός να ξεσηκωθουμε, όσο δεν βλέπουν αντιδράσεις τόσο μας θεωρούν δεδομένους και μας ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ!!!

  • το λέει ο ίδιος παιδιά το βρήκαν όλο έτοιμο με υποδομές και μια χαρά θα δουλέψουμε στην κατασκευή για την Juwi μετά γεια

  • “Στα 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζονται τα έσοδα των τοπικών κοινωνιών ”

    Προσεξτε.. ΟΛΩΝ των τοπικων διαμερισματων σε 10 ΧΡΟΝΙΑ. γιατι θα παρουν κ οι κοινοτητες που ανηκει το εργο και οι Δημοι. Καντε διαιρεση και χαρειτε!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.