Διαδικτυακή εκδήλωση των Οργανώσεων Μελών ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Εορδαίας, την Τετάρτη 13/1

12 Ιανουαρίου 2021
11:24
Κανένα σχόλιο

 

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας περνάμε σε μία νέα εποχή. Ο COVID-19 πέραν των οικονομικών επιπτώσεων έθεσε σε δοκιμασία θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Τα μέτρα καραντίνας που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και με το μισό περίπου πληθυσμό της ανθρωπότητας σε εθελούσιο ή συναινετικό κατ’ οίκον περιορισμό αποτελούν ένα πρωτοφανές γεγονός που σημαδεύει την ανθρώπινη ιστορία και δημιουργεί νέα δεδομένα για τη φύση και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

Η υγειονομική κρίση μετασχηματίζεται σε κρίση της δημοκρατίας. Η εφαρμογή των μέτρων έκτακτης ανάγκης και των περιορισμών, η συρρίκνωση των θεσμικών λειτουργιών και των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, η περιστολή των προσωπικών ελευθεριών, η αμφισβήτηση των ατομικών δικαιωμάτων και η ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής, δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές του κράτους δικαίου.

Η απόλαυση σημαντικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως της ελευθερίας κίνησης συρρικνώνονται και τίθενται σε διακινδύνευση πολλά άλλα δικαιώματα όπως το δικαίωμα πρόσβασης στα κοινωνικά αγαθά.

Η αναστολή ή η περιορισμένη λειτουργία των κοινοβουλίων, η ενίσχυση των έκτακτων αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας, η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, η απαγόρευση των μετακινήσεων και των συναθροίσεων είναι φαινόμενα που δεν προσιδιάζουν, υπό κανονικές τουλάχιστον συνθήκες, σε δημοκρατικά καθεστώτα όμως παρ’ όλα αυτά, υιοθετήθηκαν με τη συναίνεση των πολιτών σε όλες σχεδόν τις χώρες που βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πανδημία.

Στην ΕΕ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις όπου κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για την καταστρατήγηση της συνταγματικής νομιμότητας και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

Στη χώρα μας αυτά τα φαινόμενα εντείνονται με τις επιβαλλόμενες κυβερνητικές πολιτικές και η χώρα μας μετατρέπεται σε εργαστήρι γέννησης ενός νέου αυταρχισμού. Όχι μόνο μέσα από την παραδοσιακή επένδυση της στην κρατική βία και καταστολή αλλά και μέσα από τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ενημέρωσης και την συνολική αδιαφάνεια στις κρατικές δαπάνες.

Στην εκδήλωσή μας διερευνούμε μία σειρά από βασανιστικά ερωτήματα που προβάλουν απειλητικά αυτή την περίοδο:

  • Ποια είναι τα πεδία έντασης που αναδείχθηκαν από την εμπειρία της πανδημίας;
  • Πώς αποτυπώθηκε κατά την περίοδο της κρίσης το θεσμικό και δημοκρατικό έλλειμμα στην ΕΕ και τη χώρα μας;
  • Είναι άραγε ασυμβίβαστη η προστασία της δημόσιας υγείας και των δημοκρατικών θεσμών και δικαιωμάτων;
  • Υπάρχει κίνδυνος μιας αυταρχικής στροφής της ελληνικής κοινωνίας και των ευρωπαϊκών κοινωνιών την επόμενη μέρα μετά την πανδημία;
  • Θα έπρεπε η πανδημία να επιδράσει στις κρατούσες αντιλήψεις για το σύνταγμα και να περιορίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες;
  • Υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια, η τροφή και η κατοικία, ή η ένταση των αποκλεισμών λόγω πανδημίας διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες;
  • Η υγειονομική κρίση απετέλεσε ευκαιρία για την ανάπτυξη αυταρχικών πολιτικών στη χώρα μας και την έξαρση της κρατικής βίας;
  • Ποιες είναι οι θεσμικές και πολιτικές αντιστάσεις που πρέπει να αναπτύξουμε;

Διαδικτυακή εκδήλωση Των Οργανώσεων Μελών ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Εορδαίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13/1/2021 στις 19:00μμ, με θέμα:

«Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στην εποχή της πανδημίας»

Κεντρικοί ομιλητές:

  • Νίκος Βούτσης, μέλος της ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
  • Νίκος Μπίστης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
  • Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

 

Στην εκδήλωση παρεμβαίνουν:

  • Καλλιόπη Βέττα, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ΠΕ Κοζάνης
  • Ιφιγένεια Καμτσίδου, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Α.Π.Θ
  • Δανάη Κολτσίδα Διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
  • Τσαρτσιανίδης Παναγιώτης Δημοσιογράφος

Την εκδήλωση συντονίζει ο Τάσος Πολιτίδης μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα facebook του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ΕΟΡΔΑΙΑΣ και από το kozani.tv

Eρωτήσεις και παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο mail syrizaeordaias@gmail.com και στη σελίδα του fb https://www.facebook.com/syriza.eordaias

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.