Το Επιμελητήριο Κοζάνης ζητά ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλια για την πραγματική κατάσταση των επιδημιολογικών δεδομένων covid-19 στην Π.Ε. Κοζάνης

13 Ιανουαρίου 2021
14:59

 

 

Με αφορμή τη χθεσινή (Τρίτη 12/1/2021) ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ 53 κρουσμάτων κορωνοιού στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων τα περισσότερα ανακοινώθηκαν ετεροχρονισμένα, το Επιμελητήριο Κοζάνης και ο Προέδρος Νίκος Σαρρής έστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Πολιτικής Προσπτασίας και Διαχείρησης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά , η οποία κοινοποιήθηκε και στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η οποία έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η χρονικά παρατεταμένη για ένα συνεχές τρίμηνο, από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα, επιβολή στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης πολύ σκληρών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, περιμέναμε με την προσπάθεια και τη συμμόρφωση όλων των πολιτών να φέρει επιτέλους θετικό αποτέλεσμα και δραστική μείωση των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή μας.

Περιμέναμε και περιμένουμε αγωνιωδώς καθημερινά να ακούσουμε από τις επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ ότι η προσπάθειά μας καρποφόρησε. Ότι οι πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας στην περιοχή μας είχαν σαν αποτέλεσμα τον έλεγχο της επιδημικής κρίσης. Ότι επιτέλους θα μπορούσαμε σταδιακά να μεταβούμε σε ένα περισσότερο ελπιδοφόρο επίπεδο μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας, με ανοικτά καταστήματα και επιχειρήσεις για να σταματήσει το «πάγωμα» της αγοράς και ο στραγγαλισμός της οικονομίας. Ότι με προφυλάξεις και μέτρα, που είναι βέβαιο ότι μπορούν να τηρήσουν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αγοράς, του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, θα ξεκινήσει η παράλληλη με τη διαφύλαξη της διασποράς του κορωνοιού προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας της περιοχής μας που έχει δυστυχώς πληγεί σοβαρά, περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας μας.

Ωστόσο, αντί για όλα αυτά που περιμέναμε να ακούσουμε, χθες Τρίτη 12.01.2021 ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 53 νέα κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης, προβληματίζοντας όλους μας . Η ανακοίνωση αυτή μας εξέπληξε. Μας προβλημάτισε. Μας δημιούργησε δυσάρεστα συναισθήματα. Επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ψυχολογία μας και απομάκρυνε την όποια αισιοδοξία και ελπίδα από τις χιλιάδες ΜμΕ του τόπου μας που περιμένουν το άνοιγμα της αγοράς για να επιβιώσουν.

Σήμερα 13.01.2021 πληροφορηθήκαμε, κυρίως από δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ ότι η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΠΥ δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά χρονικά δεδομένα. Διαβάσαμε ότι τα πραγματικά χθεσινά κρούσματα ήταν 15, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν 53! Τα υπόλοιπα αφορούν κρούσματα που εκ παραδρομής δεν ανακοινώθηκαν 2 μήνες πριν, όταν και διαπιστώθηκαν. Τότε, επισημαίνουμε, η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής μας ήταν πραγματικά διαφορετική και επιβαρυμένη, με αποτέλεσμα όλοι να συμβάλλουμε με τη συμμόρφωσή μας στα μέτρα του σκληρού lock down που επιβλήθηκε στην περιοχή μας στην προστασία της διασποράς του θανατηφόρου ιού.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Κατόπιν των παραπάνω, με το παρόν έγγραφο σας μεταφέρουμε την ανησυχία και τον προβληματισμό των μελών μας – επιχειρήσεων και επαγγελματιών της Π.Ε. Κοζάνης για το εάν τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά για την ΠΕ Κοζάνης αναφέρονται σε πραγματικό χρόνο ή όχι και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της covid-19 που επικρατούν σήμερα στην περιοχή μας, Σε κάθε περίπτωση, λάθη γίνονται, ωστόσο θεωρούμε ότι τέτοια λάθη, που «ρίχνουν» ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, επιχειρηματιών, εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών, αλλά και των πολιτών, θα πρέπει να αποφεύγονται ή τουλάχιστον να συνοδεύονται από επίσημη επεξήγηση του ΕΟΔΥ ότι ανακοινώνονται κρούσματα ετεροχρονισμένα εκ παραδρομής και μόνον.

Αν πράγματι, μετά τις προσπάθειες και την «καραντίνα» στην οποία βρισκόμαστε όλοι μας, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, τρεις μήνες τώρα δεν έχουν επέλθει τα επιθυμητά επιδημιολογικά αποτελέσματα στην ΠΕ Κοζάνης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, ώστε όλοι μαζί, πολίτες και φορείς, με υπευθυνότητα και συνέπεια να προσπαθήσουμε περισσότερο γιατί δεν μπορεί παρά όλοι να συμφωνούμε ότι η προστασία της Δημόσιας Υγείας υπερέχει πάντων»

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

5 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.