Eρώτηση, στον αρμόδιο Υπουργό, από “Ελληνική Λύση”: “Οι παραγωγοί ελαίου λεβάντας της Κοζάνης και των Γρεβενών αναζητούν διεξόδους»

14 Ιανουαρίου 2021
13:37
Κανένα σχόλιο

 

 

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανησυχητικές πληροφορίες από παραγωγούς ελαίου λεβάντας των Γρεβενών και σύμφωνα με δημοσίευμα του διαδικτύου, της 23ης Δεκεμβρίου 2020 (https://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/aromatika-futa/188721/ektaseis-levadas-pane-gia-xiloma-diexodo-psahnoun-oi-paragogoi-sta-kalludika/), αδιάθετη παραγωγή ελαίου λεβάντας κατέχουν, ακόμη, ως απόθεμα, ήδη από το 2019, οι παραγωγοί Γρεβενών και Κοζάνης, λόγω του ότι, Βούλγαροι έμποροι κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην εγχώρια διακίνηση του συγκεκριμένου προϊόντος: «Οι αποθήκες είναι γεμάτες και το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο για όσους μπήκαν στην καλλιέργεια τα τελευταία τρία χρόνια, διότι από τότε, μόνο πληρώνουν έξοδα και δεν έχουν εισπράξει τίποτε σε έσοδα», τονίζει ο υπεύθυνος οργάνωσης του Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης. Παράλληλα, ασθμαίνοντας, οι παραγωγοί και ιδιοκτήτες των αποστακτηρίων ελαίου λεβάντας των Γρεβενών επιχειρούν να κερδίσουν μέρος από την αντίστοιχη αγορά της Γερμανίας, της Αμερικής και της Κίνας. Η ανησυχία τους για τη διάθεση και απορρόφηση του εν λόγω προϊόντος είναι τόσο μεγάλη, που ωθεί τους εν λόγω παραγωγούς στο συλλογισμό ότι, αν δεν γίνει κατορθωτό να προωθηθεί η παραγωγή τους στην εγχώρια και την αλλοδαπή αγορά, πρέπει να αλλάξουν καλλιέργεια την ερχόμενη άνοιξη.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να διευκολύνετε τους ανωτέρω παραγωγούς ελαίου λεβάντας της Κοζάνης και των Γρεβενών, ώστε να καταδείξετε στους τελευταίους διεξόδους προώθησης του παραγόμενου προϊόντος τους στις αγορές εσωτερικού και εξωτερικού, με απώτερο σκοπό, το να μην κυριεύσει η απογοήτευση τους εν λόγω και μεταστραφούν μαζικά σε άλλες καλλιέργειες, ύστερα από προσπάθειες και κόπους τόσων ετών;

  2. Διατίθεσθε να εντάξετε τα ως άνω αρωματικά φυτά και τα υποπροϊόντα αυτών στην κατηγορία των βιολογικών προϊόντων, εάν και εφόσον δεν εμπίπτουν ήδη στη σχετική κατηγορία, προκειμένου, με τη σχετική πιστοποίησή τους από το ΥΠΑΑΤ -εν είδει Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), να τυγχάνουν αμέσου αποδοχής στις δυνητικά ενδιαφερόμενες αγορές του εξωτερικού;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.