Ερώτηση με Αρ. Πρωτ. 3281/15/01/2021 κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής δια του βουλευτή Αργολίδας και Τομεάρχη Υγείας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Πουλά για τα σοβαρά ερωτηματικά που προκύπτουν από την ανακοίνωση ετεροχρονισμένων κρουσμάτων για την Π.Ε. Κοζάνης.

Ακολουθεί η ερώτηση.

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια

Θέμα: Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από την ανακοίνωση ετεροχρονισμένων κρουσμάτων για την Π.Ε. Κοζάνης

Μεγάλη αναστάτωση και σοβαρά ερωτηματικά έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες από τον εντοπισμό ετεροχρονισμένης καταγραφής κρουσμάτων σε ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για την Π.Ε. Κοζάνης.

Ειδικότερα, στις 12 Ιανουαρίου 2021 διαπιστώθηκε ασυμφωνία στους αριθμούς των κρουσμάτων που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ στην ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για την Π.Ε. Κοζάνης σε σχέση με τα στοιχεία που έβλεπε στο σύστημα καταγραφής ο τοπικός ΕΟΔΥ.

Έπειτα από σχετική έρευνα που διεξήγαγαν οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας διαπιστώθηκε ότι σημαντικός αριθμός κρουσμάτων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020 της Π.Ε. Κοζάνης προστέθηκαν ετεροχρονισμένα σε ημερήσιες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ του Ιανουαρίου 2021.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς σχετικά με την αξιοπιστία των συστημάτων και της μεθόδου που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ για την καταγραφή των κρουσμάτων, καθώς με βάση αυτές τις καταγραφές λαμβάνονται και οι πολιτικές αποφάσεις για επιβολή απαγορευτικών σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές της χώρας.

Δεδομένου ότι στην Π.Ε. Κοζάνης έχουν επιβληθεί τα πλέον αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με τη μεγαλύτερη διάρκεια από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας.

Δεδομένου ότι οι συνέπειες της πανδημίας στην τοπική οικονομία της Κοζάνης είναι δυσβάστακτες καθώς έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη ύφεση που βιώνει η περιοχή εδώ και έξη χρόνια λόγω της απολιγνιτοποίησης.

Δεδομένου ότι η ετεροχρονισμένη καταγραφή των κρουσμάτων στην Π.Ε. Κοζάνης συνεπάγεται ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως ο ΕΟΔΥ και άρα δεν δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες στα άτομα που νόσησαν αλλά ούτε έγινε η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων τη στιγμή που έπρεπε με ότι αυτό σημαίνει για την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής· και

Δεδομένου ότι πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες και να αποδοθούν οι ευθύνες για τη στρεβλή καταγραφή των κρουσμάτων στην Π.Ε. Κοζάνης προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα τόσο στην Κοζάνη όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να διερευνήσετε τα αίτια και τους υπεύθυνους για την ετεροχρονισμένη καταγραφή κρουσμάτων στην Π.Ε. Κοζάνης;

  1. Ποια μέτρα θα λάβετε προκειμένου να προστατευτεί η αξιοπιστία της διαδικασίας καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς