Εξόφληση ενιαίας ενίσχυσης 2020 (επιδοτήσεις)- Εθνικό απόθεμα- βοσκοτόπια (ο μεγάλος ασθενής) (της Μάγδας Ανδρονικίδου)

19 Ιανουαρίου 2021
12:23

 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζουν το νέο μοντέλο αγροτικής παραγωγής και την ταυτότητα του μελλοντικού αγρότη. Έρευνα της κομισιόν προτείνει τα νέα προφίλ των ευρωπαίων αγροτών στο αγροτικό μέλλον, στο οποίο οι πολιτικές προτεραιότητες αλλάζουν και μαζί με αυτές οι χρηματοδοτικές προθέσεις της ΚΑΠ. Στην χώρα μας βέβαια ασχολούμαστε με ποιο τρόπο θα πιστώσουμε αυτούς που πρέπει ή δεν θα έπρεπε να πληρωθούν (επιδοτήσεις). Στην χώρα μας η πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων αποτελεί “θετική” είδηση και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ θα έπρεπε να είναι αθόρυβη και αυτονόητη χωρίς τυμπανοκρουσίες και παρατράγουδα!

Εδώ και χρόνια , παραμονές Χριστουγένων γίνεται η πίστωση της εξόφλησης της Ενιαίας Ενίσχυσης των αγροτικών επιδοτήσεων (υπόλοιπο βασικής και πρασινίσματος) στο 98%. Τον Δεκέμρη οι περίπου 650.000 δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων (οι επαγγελματίες αγρότες είναι 179.000), διαπίστωσαν ότι έγινε οριζόντια μείωση στο 10% της υπόλοιπης ενιαίας και 5% του πρασινίσματος. Ο λόγος; Τα χρήματα δεν αρκούν για το εθνικό απόθεμα για να δώσουν δικαιώματα στους νέους και στους νεοεισερχόμενους παραγωγούς. Γιατί λοιπόν δεν έφτανε το Εθνικό Απόθεμα αφού κάθε χρόνο παρακρατείται οριζόντια το 2% από όλους τους δικαιούχους των ενιχσύσεων για να δημιουργείται το εθνικό απόθεμα;! Το 2020 όμως χρειαζόταν μερικά εκατομύρια ευρώ περισσότερα από ότι άλλη χρόνια στο εθνικό απόθεμα.

Τα έντυπα αγροτικά μέσα έγραψαν “κάτι γίνεται με τα βοσκοτόπια”. Περιφερειάρχες με επιστολές έχουν διαμαρτυρηθεί για τα των βοσκοτόπων. Πρόεδρος ένωσης συνεταιρισμών κατήγγειλε στις 30-10-2020 για “απάτη βοσκοτόπων, για καταχρηστική διαχείριση βοσκοτόπων, για κύκλωμα βοσκοτόπων από ανθρώπους μη κτηνοτρόφους, για βοσκότοπους χωρίς ζωικό κεφάλαιο”. Μετά την κατακραυγή, την αγανάκτηση και την διαμαρτυρία των δικαιούχων και μετά από τρείς μέρες ακολούθησε άλλη, πρόσθετη πληρωμή (21/12). Τελικά μένει απλήρωτο ένα μέρος γύρω στο2%, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Οι επίσημες περικοπές των ενισχύσσεων είναι για δημοσιονομική πειθαρχία, το 2,9% και το 2,5% για το Εθνικό Απόθεμα. Τέλος ας θυμηθούμε ότι από την ανάρτηση κατανομής δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος πέρυσι, η περιφέρεια Κρήτης έλαβε δικαιώματα περισσότερα του συνόλου των περιφερειών Ηπείρου, Δυτ.Μακεδονίας και Κ.Μακεδονίας……..

ΚΟΖΑΝΗ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2021

ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ

(Γεωπόνος, Επιστ. Σύμβουλος HERBS&OILS)

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.