Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα σχέδια δημιουργίας ΧΥΤΕΑ (ΧΥΤ Επικίνδυνων Αποβλήτων) Αμιάντου στο χώρο των ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας), στην περιοχή Ζιδάνι, στην ΠΕ Κοζάνη

19 Ιανουάριος 2021
13:44

 

Τα ΜΑΒΕ (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας), στην περιοχή Ζιδάνι, σταμάτησαν να λειτουργούν το έτος 2000 ενώ διατέθηκαν κονδύλια και προχώρησε το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής. Ο εν λόγω χώρος βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, και σε υδραυλική επικοινωνία, από τον ποταμό Αλιάκμονα και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.

Τα σχέδια για το ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στην περιοχή, όπου προβλέπεται να μεταφερθεί και να θαφτεί ο καρκινογόνος αμίαντος, που αποσύρεται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, δημιουργούν δικαιολογημένα ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Είναι γνωστό ότι ο αμίαντος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Τα αερομεταφερόμενα και εισπνεόμενα σωματίδια (ίνες) αμίαντου είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνα (μεσοθηλίωμα και άλλες μορφές καρκίνου, αμιαντίαση κ.ά.). Αλλά και ο καταπινόμενος αμίαντος, κυρίως μέσω του πόσιμου νερού, ευθύνεται για εξίσου σοβαρές ασθένειες του γαστρεντερικού συστήματος και όχι μόνο. Τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν με τις επισημάνσεις επιστημόνων για το υδατοπερατό των πετρωμάτων της θέσης όπου επιχειρείται να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΕΑ Αμιάντου, τη σεισμικότητα της περιοχής καθώς και με το γεγονός ότι από τα ύδατα που απειλούνται με ρύπανση εξαιτίας του ΧΥΤΕΑ υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη και αρδεύεται ο κάμπος της Ημαθίας και Πιερίας, στοιχεία, που καθιστούν απαγορευτική τη δημιουργία του στην υπόψη θέση.

To σχέδιο προβλέπεται να υλοποιηθεί από ιδιωτική εταιρεία με όρους, που στόχο έχουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία της. Οι όποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, μαζί και τα όποια ανταποδοτικά από τη λειτουργία του ΧΥΤΕΑ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι με την καταστροφή που θα δημιουργηθεί στο περιβάλλον, στην υγεία και στην ποιότητα ζωής του λαού.

Τα σχέδια για το ΧΥΤΕΑ Αμιάντου στο Ζιδάνι συμβαδίζουν με την πολιτική Κυβέρνησης και Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας – απολιγνιτοποίηση, που επιδεινώνει την ενεργειακή φτώχεια σε όλο και πιο πλατιά λαϊκά στρώματα και πλήττει πολύπλευρα ειδικά τους εργαζόμενους της περιοχής για να προωθηθούν κερδοφόροι σχεδιασμοί υπέρ του κεφαλαίου σε βάρος της ποιότητας ζωής της εργατικής τάξης, των λαϊκών νοικοκυριών. Χαρακτηριστικό είναι ότι η υπόψη, πολλαπλά επικίνδυνη, επένδυση προωθείται χωρίς να έχει δημοσιευθεί μέχρι τώρα (δεν περιλαμβάνεται καν στο λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων») η εκτιμώμενη, έστω, ποσότητα των αποβλήτων αμιάντου, που προβλέπεται να διατεθούν πανελλαδικά πολύ δε περισσότερο στον υπόψη ΧΥΤΕΑ.

Υπέρ πάντων τα κέρδη του κεφαλαίου, τόσο του διαχειριστή του ΧΥΤΕΑ όσο και των βιομηχανικών και κατασκευαστικών ομίλων, που θα εκμεταλλευτούν αποκατεστημένο δημόσιο χώρο και πόρους προκειμένου να ξεφορτωθούν «μπιρ παρά» τα επικίνδυνα, καρκινογόνα απόβλητά τους. Πρόκειται για τεράστιες ποσότητες, καθώς όλα τα υφιστάμενα δομικά στοιχεία από αμίαντο είναι απόβλητα καθώς ο κάτοχός τους οφείλει, εδώ και χρόνια, να απαλλαγεί από αυτά.

Για του λόγου το αληθές αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο από το πρώην εργοστάσιο της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ» στο Δρέπανο Αχαΐας προβλέπεται να αποξηλωθούν και να διατεθούν (δεν αναφέρεται πού) 2.650 τον επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου (www.pde.gov.gr – 18.1.2021). Υπενθυμίζουμε δε ότι σύμφωνα με τον «Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων» τα επικίνδυνα απόβλητα, που περιέχουν αμίαντο, παρουσιάζουν και σημαντική διασπορά ως προς την πηγή προέλευσή τους καθώς εμπίπτουν σε 5 διαφορετικούς κωδικούς: 01 04 07*, 06 13 04*, 17 06 01*, 17 06 05* και 17 09 03*.

Για όλα τα παραπάνω, ευθύνες δεν έχουν μόνο οι αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά, που προωθούν αυτή την πολιτική, αλλά και οι τοπικές περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που με τη συνειδητή ανοχή τους βάζουν πλάτη στους αντιλαϊκούς αυτούς σχεδιασμούς, καταστροφικούς για το περιβάλλον και την υγεία.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

– Πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι στις τεκμηριωμένες ενστάσεις επιστημόνων, που αποκαλύπτουν την ακαταλληλότητα της εν λόγω περιοχής; (ήδη αποκατεστημένης, με υδατοπερατά πετρώματα, σε σεισμογενή περιοχή, υδροδότηση Θεσσαλονίκης, άρδευση κλπ).

– Εάν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων αμιάντου, και αν όχι ποια είναι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο.

– Σε ποια, ενδεχομένως φάση, βρίσκεται η διαδικασία για την προώθηση του υπόψη καταστροφικού εγχειρήματος.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

5 σχόλια

  • Ο υδροφορος οριζοντας απο τη λιμνη Υλαριωνα (μετα απο δοκιμες εδειξε οτι τα νερα βγαινουν στην επιφανεια καπου στη Θεσσαλια)σκεψου οτι η στερνα της Μ.Α.Β.Ε. οπου θα ριξουν τα αποβλητα ειναι υψομετρικα υψηλοτερη………..

  • Μία διευκρίνιση…. το νερό ήδη διέρχεται από το πέτρωμα στο οποίο περιέχεται ο αμίαντος…. δεν περιμένει να φέρουν απ’αλλού

    • ΜΟΝΟ ΠΟΥ Ο ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΕΤΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ 3% ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΧΘΕΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΘΡΑΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΩ ΣΤΙΣ Α ΑΜΙΑΝΤΟΠΛΑΚΕΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΑ,ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΤΑΙ ΔΙΑ ΑΠΛΗΣ ΤΡΙΒΗΣ. ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΟΞΙΚΗ ΒΟΜΒΑ!!

  • Και θα πηγαίνει αμίαντος με φορτηγά μέσα από χωριά σε επαρχιακους δρομους.
    Μετά μιλήστε και για ορεινό, οικολογικό τουρισμό
    Ερε παλαβωμαρσ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι