Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Πιστεύω ότι αποτελεί για όλους μας σήμερα τύχη και τιμή, να συμμετέχουμε ως εθνική αντιπροσωπεία, στην συζήτηση και την ψήφιση, ενός νομοσχεδίου, με το οποίο αυξάνεται ο χώρος της εθνικής μας κυριαρχίας κατά 10.079 km2, ή συνυπολογίζοντας το κλείσιμο των κόλπων κατά 13.000 km2 για πρώτη φορά, από την σύσταση του Ελληνικού Κράτους.

Το παρόν νομοσχέδιο εντάσσεται σε έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό και έρχεται προς ψήφιση σε συνέχεια της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην οποία προέβη η χώρα μας με την Ιταλία στις 9 Ιουνίου 2020. 

Συνεπώς πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ιστορικής σημασίας, γιατί η Ελλάδα 200 χρόνια μετά τη σύστασή της, τα οποία συμπληρώνονται φέτος, επεκτείνει και ισχυροποιεί την εθνική κυριαρχία της ασκώντας ένα αναφαίρετο δικαίωμά της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Αλλά πρωτίστως, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο συμβολικό, γιατί η Ελλάδα αποδεικνύει εμπράκτως, ότι ασκεί τα δικαιώματά της, ότι χαράζει εξωτερική πολιτική, τηρώντας το αριστοτελικό μέτρο, την αριστοτελική μεσότητα.

Γιατί η εφαρμογή του αριστοτελικού μέσου, στην εξωτερική πολιτική, σημαίνει ότι αυτή δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται, ούτε από υπερβολές, ούτε από εθνικά ζημιογόνες ελλείψεις.

Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να βασίζεται, στην ορθή πράξη, στην πρακτική σοφία, δηλαδή, κάθε φορά και όταν χρειάζεται θα πρέπει να επιδιώκουμε το εθνικά καλό και αποφεύγουμε το επιζήμιο.

Σήμερα αφενός η επιλογή στο διάλογο με την γείτονα Τουρκία, η διμερής συμφωνία με την Ιταλία, η προσφυγή στο Διεθνές δικαστήριο με την Αλβανία, η επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στο Ιόνιο αλλά και αφετέρου η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ενόπλων μας δυνάμεων καθώς και η πρόσφατη προμήθεια των Μαχητικών Αεροσκαφών RAFALE, συνιστούν και συνθέτουν μια εξωτερική πολιτική, που ακολουθεί την αρχή του αριστοτελικού μέτρου.

Συνεπώς, η ελληνική εξωτερική πολιτική υπηρετεί το δίκαιο, αξιώνει τα εθνικά συμφέροντα με φρόνηση, τα διαπραγματεύεται με πραότητα και πρωτίστως, υπερασπίζεται αυτά με Ανδρεία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια επεκτείνεται σημαντικά η επικράτεια στην οποία η χώρα μας ασκεί κυριαρχία.

Εξυπακούεται ότι η εν λόγω επέκταση συνεπάγεται και την ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμενου εναερίου χώρου.

Η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα ασκεί πλήρη κυριαρχία στον εναέριο της χώρο, στα χωρικά της ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του βυθού και του υπεδάφους τους.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της χώρας να ασκεί τα δικαιώματα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο αλλά και να επιδιώκει συναινέσεις με γειτονικές χώρες να συνάπτει συμφωνίες μαζί τους για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και προωθώντας την ασφάλεια, την ευημερία και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διευθετεί σταδιακά τα εκκρεμή ζητήματα με γειτονικά κράτη και προχωρά βήμα-βήμα στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής.

Η Ελλάδα πλέον δεν περιορίζεται απλά και μόνον στην επίκληση των δικαιωμάτων της.

Στην νέα εποχή, αξιοποιεί το Διεθνές Δίκαιο και το εφαρμόζει για να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η σημερινή συνεδρίαση είναι εξέχουσας σημασίας για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Όπως δήλωσε αυτολεξεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ΄΄Ο λόγος μας εν προκειμένω πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος. ……………………………Η χώρα μας με τις παρούσες συνθήκες επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά. Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στην Μεσόγειο και του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου΄΄

Για τους ίδιους λόγους,

ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας γνωστοποίησε πως θα ασκήσει το δικαίωμα που έχει από τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 72) για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας ώστε να φανεί η έκδηλη και πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

σας καλώ να υπερψηφίσετε το νομοσχέδιο, γιατί ΑΥΤΕΣ οι Επιλογές, Ισχυροποιούν τη χώρα Και σε αυτό πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι για να μείνουμε ισχυροί.

ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ