Αγοράζουμε περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειαζόμαστε. Συνεπώς πολλά καταλήγουν στα σκουπίδια, δείχνει έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Εορδαίας. Το 72% των καταναλωτών αγοράζει επιπλέον ποσότητες επηρεαζόμενο από προσφορές και διαφημίσεις, ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι το 94% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται για την μείωση/πρόληψη των οικιακών απορριμμάτων τροφίμων. Η Βασιλική Αϊτσίδου, διδάκτωρ γεωπονίας του ΑΠΘ επισημαίνει ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες από τους μικρότερους και το 87% προσπαθεί να μην πετάει τρόφιμα. Η υπερκατανάλωση τροφίμων επηρεάζει το πλανητικό περιβάλλον, καθώς καταστρέφονται δασικές εκτάσεις, για να μετατραπούν σε μονοκαλλιέργειες, κυρίως σόγιας ή φοινικέλαιου για την σίτιση του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού και τις ανάγκες της κτηνοτροφίας.