‘Φεύγα, Μανόλη, σκουτών΄οι Γιρμανοί όποιουν βρουν, άκουσε από τον απέναντι όχτο ο πατέρας μου, που βρισκόταν στην τοποθεσία «γαύρος», δυτικά του ξωκκλησιού του Άι-Χαράλαμπου, τόπο γεμάτο λοφίσκους φυτεμένους μ΄αμπέλια.
Έφυγε γκουργκυλώντας και σώθηκε από τις εκκαθαρίσεις των Γερμανών, αντίποινα για την εξόντωση αυστριακού γιατρού, από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στο χωριό Καλαμιά, εκκαθαρίσεις που έφτασαν ως την Κοζάνη .
Ανάμεσα στα θύματα κι ο εικοσάχρονος …Δάλλας, γιος γείτονά μας στη Σκ΄ρκα, ο οποίος χάνοντας τη γυναίκα του ανάστησε μόνος του τα παιδιά πλένοντας από τον αρβανίκο, ζυμώνοντας και τώρα μετέφερε μόνος του πάλι, διπλωμένη στα δυο, επάνω στο γουμάρι τη σωρό του γιου του για τα χρέη της ταφής…
Οι Γερμανοί δεν αρκέστηκαν στο θανατερό γυρολόι, πήραν στη συνέχεια 45 πατριώτες φυλακισμένους και τους εκτέλεσαν, 26. 1. 1944, στη θέση μαντέμια (όπως διορθώθηκε).
Φέτος, δυστυχώς, δεν τους τιμήσαμε όπως ξέρουν οι Κοζανίτες και τιμούν. Ιερό το χώμα που τους σκεπάζει!
Καλημέρα. Αιώνια η μνήμη τόσων αδικοχαμένων. Μνήμες που μας μετέφερες ολοζώντανα Τασα. Να είσαι καλά. Πάντα μ ένα αντίδωρο παιδαγωγικό στην ψυχή. Ο μοναδικός τίτλος του καίριου άρθρου σου ίσως ισχύει και σήμερα δυστυχώς. Βλέπεις και σήμερα η Γερμανία παραγγείλε το φάρμακο κι ας μην εγκρίθηκε από τη ΕΕ. Εμείς; κι αν αληθεύει ότι ο πατριώτης μας Χ. Κυρατσους με την εταιρεία του δωρησε στην πατρίδα Ελλάδα 100 δόσεις γιατί δεν γνωστοποιηθηκε; σήμερα θα είχαν σωθεί 100 αδικοχαμένοι συμπατριώτες μας.
Δεν ειναι καθολου ετσι η Ιστορια του Γιατρου Χαας κ Σιομου.
Εαν καταλαβα καλα, εαν οχι σας ζηταω συγνωμη.
Και πως είναι ήθελα να μάθω ,θα μας τα πεις;