Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας: Σχόλιο για την «άρση της μονοπωλιακής πρόσβασης» της ΔΕΗ Α.Ε στο λιγνίτη

28 Ιανουαρίου 2021
18:18

 

 

Η συμφωνία κυβέρνησης – ΔΕΗ ΑΕ με τους θεσμούς για την άρση της «μονοπωλιακής πρόσβασης» της ΔΕΗ στο λιγνίτη προβλέπει ότι τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση Ενέργειας (που έχει παραχθεί στις λιγνιτικές μονάδες) μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψη των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ που είχε προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και που οδήγησε σε τεράστιες οικονομικές απώλειες τη ΔΕΗ, τις οποίες φυσικά πλήρωσαν και πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση μέσα από την υπερεκμετάλλευση τους.

Οι τιμές πώλησης της λιγνιτικής παραγωγής σαφώς και θα είναι ελκυστικές και προσιτές για τους άλλους ενεργειακούς ομίλους που θα παίρνουν τζάμπα ρεύμα και θα το πουλάνε πανάκριβα στο λαό. Αυτή η εξέλιξη δεν έρχεται σε τυχαία στιγμή αλλά την ώρα που οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος είναι στα ύψη λόγο και της εφαρμογής του target model στην απελευθερωμένη αγορά. Αποδεικνύετε ότι ο λαός είναι ο μόνος χαμένος από την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των μονοπωλίων της ενέργειας.

Ο «βρώμικος» και «πανάκριβος» λιγνίτης κατά τα λεγόμενα της ΕΕ, κυβέρνησης και μονοπωλίων, αποτελεί ακόμα και σήμερα που προωθείτε το κλείσιμο των σταθμών και των ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ, ένα προσοδοφόρο καύσιμο. Μόνο που όλα αυτά τα χρόνια δεν αξιοποιείται προς όφελος του λαού αλλά παραδίνεται στους ομίλους για την ενίσχυση των κερδών τους. Το «green new deal» και η προώθηση της απολιγνιτοποίησης από την κυβέρνηση της ΝΔ και του κεφαλαίου, θα πλήξει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων της περιοχής, θα μειώσει δραματικά το εισόδημα των εργατικών λαϊκών οικογενειών, θα κοστίσει σε χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας. Οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα εκτοξευτούν ακόμα περισσότερο, οι διακοπές ρεύματος σε εργατικές λαϊκές οικογένειες με την απολιγνιτοποίηση θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

Πτολεμαΐδα 28.1.2021

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.