Υπηρέτησα την Τ.Α. ως Δήμαρχος του Δήμου Αιανής, που συστήθηκε κι αναγνωρίστηκε ως Δήμος, ( για ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους το 1992 ) από το 1993 έως το 1998. Συγχρόνως τότε ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες, από την ΔΕΗ, κατασκευής του φράγματος Ιλαρίωνα, με κατασκευάστρια εταιρία την ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε…! Σε συνεργασία με τον Δ/ντη του ΚΕΨΕ ΔΕΗ κύριο Κώστα Παπαϊωάννου, δρομολογήσαμε πολλά ζητήματα που λόγω του έργου και της μελλοντικής λίμνης, έπρεπε να υλοποιηθούν, όπως : – η χάραξη κι η ασφαλτόστρωση του δρόμου προς το εργοτάξιο, από τον νομαρχιακό δρόμο Αιανής – Χρωμίου, στην διασταύρωση προς Ι.Μ. Ιλαρίωνα. ( Ρόβολο ) – η αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης της κτηνοτροφικής ζώνης Αιανής. – η μελλοντική αποκατάσταση περιβάλλοντος χώρου, που είχε μετατραπεί σε εργοτάξιο ( σκέτο σεληνιακό τοπίο μέχρι σήμερα ), που είναι σε αναμονή. Αργότερα με τον σεισμό του 1995, οι εργασίες σιγά σιγά, μειώνονταν κι αναθεωρήθηκαν, οι λόγοι κατασκευής του. Επανήλθε η ΔΕΗ, και με νέες μελέτες προχώρησε στην ολοκλήρωση του φράγματος κι ΥΗΣ Ιλαρίωνα. Σήμερα λειτουργεί ο ΥΗΣ της Ι.Μ. Ιλαρίωνα. Ένας σύγχρονος ΥΗΣ και μάλιστα επισκέψιμος. Κατά τη θητεία μου, αλλά και μέχρι και σήμερα, πολλές φορές συζητήθηκε με τον τότε Δ/ντη του ΚΕΨΕ ΔΕΗ κύριο Κώστα Παπαϊωάννου, το μεγάλο έργο της αποκατάστασης της περιοχής, ( υποχρέωση της ΔΕΗ ), μελέτες και μελέτες συντάχθηκαν, παρουσιάστηκαν και τέθηκαν χρονικοί σταθμοί, έναρξης των εργασιών για ολοκλήρωση κι απόδοση του χώρου της Ι.Μ. Ιλαρίωνα, στην Κοινωνία της Αιανής, της Π.Ε. Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Δεν θα θελα να κάνω κριτική και να επιρρίψω ευθύνες, στις τόσες Δ.Α, τις Ν.Α., τις Π.Α. που υπηρέτησαν τον τόπο μας από της ολοκλήρωσης του έργου και την μη αποκατάσταση του χώρου. Μέσα από το άρθρο μου αυτό θέλω να καταδείξω την αναγκαιότητα της αποκατάστασης από μέρους της ΔΕΗ, του χώρου της Ι.Μ. Ιλαρίωνα, να ταρακουνηθούν οι υπεύθυνοι: – Υπουργείο Περιβάλλοντος – Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Δήμος Κοζάνης – Κοινότητα Αιανής – Φορείς Αιανής Ο καιρός περνά, η απολιγνιτοποίηση της ενεργειακής περιφέρειας συζητήθηκε, σχεδιάστηκε κι η περιοχή μας είναι έξω από κάθε σχεδιασμό, πολύ δε περισσότερο, θα μας μείνει κι η αποκατάσταση στα αζήτητα. Για την Αιανή και την περιοχή μας, προέχει πάνω από όλα η ανάδειξη του κάλους της περιοχής της Ι.Μ. Ιλαρίωνα, μέσω της αποκατάστασης. Να ξαναγίνει η ” Λαριού ” τόπος έλξης και φυγής από την καθημερινότητα, μέσα σε ένα περιβάλλον φυσικής ομορφιάς κι αίγλης.
Στέφανος Βαβλιάρας
Πρώην Δήμαρχος Αιανής
Κε Βαβλιάρα κάνεις πολύ καλά που αναδεικνύεις το θέμα .Η Λαριού ήταν στολίδι και χώρος που μαζεύονταν όλοι οι παλιοί Κοζανήτες και οι κάτοικοι του Τσιαρτσιαμπά.Πιστεύω ότι δεν γνωρίζουν την περιοχή ο νύν Λάζος ούτε ο πρώην Ιωαννίδης. Για τον Γιώργο της Περιφέρειας από που να το γνωρίζει,απορώ τι κάνει ο κρεοπώλης που είναι δίπλα του. Ας ελπίσουμε ότι θα προσπαθήσουν οι άλλοι εκλεγμένοι καταγόμενοι από τον Τσιαρτσιαμπά.
… καταγόμενοι από την Ελίμεια….
ΣΩΣΤΟ!!ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ !!
Πιαστεί απτ του χερ του Γιώργου του τζελου για να δει τι ασπρ μέρα…… Να τον πειτι να κατέβ Δήμαρχος…. Τέλος. Είναι ου μόνους που είναι σε όλα μέσα… Ακσιτι καλιανιοτ…….
Μην ενοχλείτε τον κ. Λάζο με θέματα του Δήμου, είναι αλλού απασχολημένος.