Ο Αγιασμός του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των καλλιεργητών της γης, και στις Ενορίες της Α.Π.Β., της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. – Ευλογία του Μητροπολίτου κ. Παύλου. (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

2 Φεβρουαρίου 2021
18:34

Με την επιτρεπόμενη παρουσία (σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την αποτροπή του αόρατου και φονικού ιού) εκπροσώπων των καλλιεργητών της γης (αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών συγκέντρωσης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων) τελέσαμε (1-2-2021) στους Ναούς των Ενοριών (και) της Α.Π.Β., της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, τον καθιερωμένο κατ’ έτος Μικρό Αγιασμό, στον οποίο προστίθεται και η Ευχή του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των καλλιεργητών της γης, και που γι’ αυτό ο λαός τον αποκαλεί ‘’Αγιασμό του Αγίου Τρύφωνος’’.

Την ευχή και την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου μεταφέρει στους αγρότες των πάσης φύσεως καλλιεργειών, ο αρχιερατικός της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας.

Η λεκάνη της λίμνης του Αλιάκμονα, ανατολικά με το: Πολύφυτο – Αγία Κυριακή –Καταφύγι – Βελβεντό – Παλαιογράτσανο – Πλατανόρρευμα, δυτικά με την: Ίμερα – Αύρα – Νεράιδα, και η πίσω από το βουναλάκι της Νεράιδας με τον: Βαθύλακκο – Μεσιανή – Κουβούκλια – Ροδίτη – Λεύκαρα (όπου και η ποιμαντική φροντίδα της Α.Π.Β.) είναι τόποι καλλιεργήσιμοι, στους οποίους ο μόχθος, η εργατικότητα και η μεθοδικότητα των αγροτών – μέσα από συλλόγους και συνεταιρισμούς -: ροδακινοπαραγωγών, ελαιοπαραγωγών, αμπελουργών, σιτοπαραγωγών και άλλων καλλιεργειών (αχλάδια, μήλα, ντομάτα, πράσα, λάχανα, κ.ά.), είναι εμφανέστατα.

Με τον Αγιασμό του Αγίου Τρύφωνος, τον οποίο παίρνουν από τους Ναούς, οι αγρότες θα ραντίσουν τους κήπους και τα χωράφια τους.

Στο Βελβεντό τηρείται μέχρι σήμερα η παλαιά παράδοση στη γιορτή του Αγίου Τρύφωνος, σύμφωνα με την οποία προσέρχονται στη Θεία Λειτουργία και στον Αγιασμό οι διοικήσεις και τα μέλη των δύο συνεταιρισμών ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑΣ και του αγροτικού συλλόγου, και αγιάζονται τα πρόσωπά τους, οι εργασίες τους και τα χωράφια τους, χαριτώνονται εν κοινωνία Θεού και ανθρώπων όλοι και όλα, μέσα στην (και από την) Θεία Λατρεία.

‘’Η εκκλησιαστική λατρεία’’, γράφει ο πρωτοπ. Γεώργιος Μεταλληνός, ‘’είναι η μήτρα, που διαμορφώνει, μέσα στην ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος, το ορθόδοξο φρόνημα και μεταμορφώνει καθολικά το ανθρώπινο πρόσωπο και τη ζωή του σε ‘’καινή κτίση’’. (π. Γεωργίου Μεταλληνού, Ορθοδοξία και Ελληνικότητα, εκδόσεις Μήνυμα, Αθήνα 1987, σελ. 40).

Ευχόμαστε πρώτ’ απ’ όλα την ‘’κατ’ άμφω υγείαν, ήγουν εν τη σαρκί και τω νοΐ’’ στους αγρότες μας, και ο πολύς μόχθος τους να έχει την ευλογία του Θεού και στη συγκομιδή (ποιότητα και ποσότητα) και στην πώληση των προϊόντων τους.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος, 2-2-2021

 

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι