Ξεκίνησε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας που διαλύει εν μέσω πανδημίας την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.
Η ΝΔ με ιδεοληπτικό κυνισμό αποκλείει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση 25000 φοιτητές και απομακρύνει μεγάλο τμήμα της νεολαίας μας από τη γνώση και την εκπαίδευση. Η κ. Κεραμέως στοχεύει στην αύξηση των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων στην προσπάθειά της να γίνει η «καλύτερη δεξιά» υπουργός του κ. Μητσοτάκη που ευθαρσώς δήλωσε πως «η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση».
Ο αποκλεισμός των μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση επιδιώκει τη μετατροπή τους σε πελάτες για τα ιδιωτικά κολέγια, τα οποία η ΝΔ πρόλαβε ήδη χωρίς αξιολόγησή τους να καταστήσει εφάμιλλα ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα με τα δημόσια πανεπιστήμια. Η Δεξιά στην προσπάθειά της αυτή απαξίωσε το επίπεδο των σπουδών στα πανεπιστήμια και έφτασε στο σημείο να λέει πως βγάζουν «αγράμματους» πτυχιούχους για να στηρίξει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Για την ΝΔ όταν ένα μαθητής δεν πιάσει την ειδική βάση εισαγωγής είναι ανίκανος να σπουδάσει σε Δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά ο ίδιος μαθητής αν είναι πλούσιος και μπορεί να πληρώσει ένα ιδιωτικό Κολέγιο, γίνεται αυτομάτως ικανός για σπουδές. Τότε θα είναι «εγγράμματος» πτυχιούχος…..
Αν αναζητήσει κάποιος στην wikipedia ποια είναι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια π.χ. στην Μεγάλη Βρετανία, που είναι το λίκνο της ιδιωτικοποίησης θα βρει 8 πανεπιστήμια. Η κατασυκοφάντηση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι ξεκάθαρη αρκεί να δούμε την παγκόσμια κατάταξη των 8 αυτών αγγλικών ιδιωτικών πανεπιστημίων σε σχέση με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, από το έγκριτο http://www.webometrics.info/
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας 2.537 θέση
University of Buckingham 2.896 θέση
Regent’s University London 3.006 θέση
BPP University 6.321 θέση
Richmond, The American International University in London 7.002 θέση
University of Law 7.910 θέση
Arden University 9.219 θέση
Huron University USA in London 12.470 θέση
British Institute of Technology and E-commerce 17.375 θέση
Ακόμη και το μικρό πανεπιστήμιο της περιφέρειας μας είναι απείρως καλύτερο από τα ιδιωτικά της Μεγάλης Βρετανίας. Η Κυβέρνηση της ΝΔ όμως αντί να στηρίξει τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια στηρίζει τα αμφιβόλου αξίας ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ένα δεύτερο ζήτημα που αφορά την ποιότητα των σπουδών. Σε ένα Δημόσιο πανεπιστήμιο ένας π.χ. φοιτητής της Νομικής πρέπει να κάνει 50 μαθήματα για να πάρει πτυχίο. Σε ένα ιδιωτικό για παράδειγμα στην Κύπρο 38 μαθήματα. Στο Δημόσιο κάθε μάθημα έχει 50 ώρες διδασκαλίας ενώ στο ιδιωτικό μόλις 30 με 35 ώρες διδασκαλίας. Ένας φοιτητής ενός δημόσιου πανεπιστημίου πρέπει να δώσει εξετάσεις να περάσει και να μοχθήσει περισσότερο για να αποκτήσει πτυχίο , ενώ ο φοιτητής του ιδιωτικού , χωρίς εξετάσεις ,με λιγότερα μαθήματα , με λιγότερες ώρες θα πάρει πτυχίο μόνο και μόνο γιατί η τσέπη του μπαμπά του είναι γεμάτη.
Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Τα παιδιά των πλουσίων να σπουδάζουν και των φτωχών, να γίνουν υπάλληλοι των πλουσίων.
Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κινδυνεύουν με λουκέτο 11 στα 22 τμήματα. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τον εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό ρόλο του Πανεπιστημίου ακόμη και στη δύσκολη εποχή της απολιγνιτοποίησης. Το μόνο που την νοιάζει είναι η εξυπηρέτηση των κολεγιαρχών που όπως και οι ίδιοι ομολογούν, με «γενναιότητα» στήριξαν οικονομικά την ΝΔ.
Η Καστοριά για άλλη μια φορά χάνει από αυτήν την απαράδεκτη κυβέρνηση. Τα 5 πανεπιστημιακά τμήματα και τα δύο 2 διετή δεν τα ήθελε ποτέ η ΝΔ για αυτό και τα καταψήφισε στην Βουλή όταν ιδρύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προεκλογικά όλοι οι υποψήφιοι της ΝΔ έλεγαν πως η ΝΔ δεν θα καταργήσει τμήματα εάν εκλεγεί στην κυβέρνηση. Ήδη έχουν καταργήσει τα 2 διετή και το ένα πανεπιστημιακό στην Καστοριά και με αυτό το νομοσχέδιο θα κλείσουν κι άλλα.
Το νομοσχέδιο είναι ένα αντιεκπαιδευτικό, αντικοινωνικό και αντιδημοκρατικό έκτρωμα. Αυτός ο νόμος θα είναι από τους πρώτους που θα καταργήσει η επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
με άλλα λόγια τι με νοιάζει εμένα αν μπαίνουν τα παιδεία αγράμματα στο πανεπιστήμιο μην καταφέρνοντας να μαθουν τοσα και τόσα χρόνια τα στοιχειώδη… ( διδάσκοντες στο παλιο ΤΕΙ μου εκμυστηρεύθηκαν κάποτε πως η πλειοψηφία των σπουδαστών δυσκολεύονταν ακόμα και στην απλή διαίρεση) εχουμε τώρα τόσο σουπερ ντούπερ επίπεδο που θα τους βγάλουμε όλους επιστήμονες… το λένε και οι στατιστικές…( ασε η τσέπη μας…
Παιδιά φτωχών και πλουσίων πηγαίνουν στο εξωτερικό και πληρώνουν εκεί, επειδή κάποιοι εμμονικοί υπερασπίζονται το μονοπώλιο των ελληνικών πανεπιστημίων…