Κασαπίδης: Πολύ δύσκολο να δημιουργηθούν 18.000 νέες θέσεις εργασίας στη Δ. Μακεδονία ως το 2023 – Ζητά προβλέψεις για παράταση των λιγνιτικών και περισσότερο έλεγχο στις ΑΠΕ

18 Φεβρουαρίου 2021
12:47

Σε δύσκολο γρίφο για τη Δυτική Μακεδονία εξελίσσεται η μετατροπή της σε “πράσινη” περιφέρεια που θα φιλοξενήσει σημαντικά έργα ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα καλείται να αναπτύξει και άλλες οικονομικές δραστηριότητες ώστε να αποφύγει μελλοντικά νέες “μονοκαλλιέργειες”, όπως ήταν παλιότερα ο λιγνίτης.

Όπως δήλωσε σήμερα ο περιφερειάρχης, Γ. Κασαπίδης, στο συνέδριο Athens Energy Forum σε συζήτηση με το διευθυντή του energypress, Θ. Παναγούλη, ο στόχος είναι να μετατραπεί η Δυτική Μακεδονία σε μια ενεργειακή περιφέρεια και κέντρο ενεργειακών εξελίξεων που θα φιλοξενεί όλες τις πράσινες τεχνολογίες παραγωγής που θα αξιοποιούν με τη σειρά τους το ανθρώπινο δυναμικό. Η περιφέρεια αποσκοπεί στο να φέρει νέες θέσεις εργασίας και εισόδημα για να αντισταθμίσουν τις αντίστοιχες του λιγνίτη. Άλλωστε, όπως υπενθύμισε, είναι εμφανείς οι συνέπειες του περιορισμού της παραγωγής με λιγνίτη τα τελευταία δέκα χρόνια στην οικονομία και την απασχόληση της περιοχής.

Ο κ. Κασαπίδης επισήμανε ότι υπήρξε μονοδιάστατη η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στο παρελθόν και θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση αγροτικών πρώτων υλών έχουν δυναμική.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του master plan, ο κ. Κασαπίδης σχολίασε ότι “μπορούμε να αναπληρώσουμε τις χαμένες θέσεις, αλλά όχι σε τόσο σύντομο διάστημα όσο περιγράφεται στο ΕΣΕΚ και στο master plan. Ως το 2023 προβλέπεται να χαθούν 18.000 θέσεις από το λιγνίτη και με το υφιστάμενο πλαίσιο και τις παθογένειες του Δημοσίου ανησυχώ αν θα μπορέσουμε να προλάβουμε. Το σχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τη διαφοροποίηση, αλλά ανησυχούμε για το χρόνο που θα φέρει αποτελέσματα. Θα πρέπει να γίνουν κοσμογονικές αλλαγές ως το 2023 για να δημιουργήσουμε 18.000 νέες θέσεις εργασίας. Για αυτό ζητήσαμε αλλαγές. Αν δεν αποδώσει τα αναμενόμενα το σχέδιο, ζητάμε να μετατεθεί ο χρόνος απόσυρσης των μονάδων”.

Η προσδοκία της περιφέρειας είναι να γίνει η Δ. Μακεδονία η πρώτη πράσινη περιφέρεια στην Ελλάδα. Εντούτοις, ο κ. Κασαπίδης προειδοποίησε ότι αν υλοποιηθούν οι υποδομές αυτές δίχως τοπικό χωροταξικό και άναρχα και επιθετικά, δίχως ενεργό συμμετοχή των τοπικών οργάνων και δίχως να δοθούν ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη, τότε δεν υπάρχει προοπτική για τις χιλιάδες θέσεις που έχει ανάγκη η περιοχή.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι τα μεγάλα φωτοβολταϊκά αποτρέπουν τις επενδύσεις σε κτηνοτροφία και αρδευτικά δίκτυα, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζουν τα ενοίκια στη γεωργία. Για το λόγο αυτό, ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να μη θίγει υφιστάμενες δραστηριότητες, επίσης πρέπει να θεσμοθετηθεί η αποφασιστική λειτουργία των τοπικών οργάνων ώστε να υποδείξουν τις θέσεις, καθώς και να υπάρξουν ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη, ώστε να μην εξάγεται το ρεύμα αλλού, αλλά να ενσωματωθεί στις ΒΙΠΕ, στα αρδευτικά δίκτυα και να δίνει προστιθέμενη αξία με χαμηλότερο κόστος και πράσινη ταυτότητα. Ο περιφερειάρχης εκτιμά ότι το πράσινο πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο στα προϊόντα στα επόμενα χρόνια, άρα θα βοηθήσει τη Δ. Μακεδονία να γίνει ανταγωνιστική. “Σε συνεννόηση με τους επενδυτές και τα υπουργεία θα μπορέσουμε να τα θεσμοθετήσουμε όλα αυτά”, τόνισε.

energypress.gr

14 σχόλια

  • ε όχι και δύσκολο…το Enterprice Greece..που προσελκύει της μεγάλες επενδύσεις στην χώρα…κατάφερε το 2020 να δημιουργήσει 2057 θέσεις..
    εμείς στην ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ…δεν θα καταφέρουμε 18000???
    τρέξτε να το καταφέρετε…πράξεις…όχι λόγια…από αυτά χορτάσαμε!!

  • Καλημερα κασαπιδη! Ξυπνησες ολα καλα; Πιες καφε και ριξε λιγο νερο στο προσωπο σου μπας και ανοιξεις τα ματια σου

  • Ξυπνησε το παιδι και ειπε μα-μααα?
    Ελα ρε…μπράβο θαυμα θαυμα! αχαχαχα!
    Δώσε μας τα φώτα σου Γιωργη….να φυτέψουμε κανα οπωρολαχανικο στον κηπακο με τις κοτούλες?

  • καλως τον μετα απο τοσα χρονια που ησουν απων ,ξαφνικα η ζωη σε προσγειωσε στην πραγματικοτητα,παλι καλα γιατι μεχρι τωρα ησουν ενα στρατιωτακη πειθηνιο

  • Τράβα στους γέρους στα χωριά να ζητήσεις ψηφαλάκια, γιατί όποιος είναι εργαζόμενος άνθρωπος θα σε πάρει με τις πέτρες

  • Καληνύχτα
    Αργά για δάκρυα Στέλλα
    Μητσοτάκης Νόμος Κοζάνης Δυτική Μακεδονία
    Στην Πρώτη Γραμμή
    Πια Μακεδονία !
    Ο ένας στο ΝΑΤΟ
    Και ο άλλος στη ΕΕ

  • ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΑΙ ΟΛΠΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ…ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΜΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΠΖΑΝΗΣ ΘΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ 90 ΣΥΝ 3 ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ.

  • Τώρα το κατάλαβε; Όταν εκπονουσε προεκλογικό πρόγραμμα δεν έβλεπε το χάος που θα προκύψει από την απολιγνιτοποιηση;
    Οι πολιτικές αποφάσεις του Μητσοτάκη είναι τελικά για αιθεροβαμωνες η πείνα θα το αποδείξει

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.