Φούφας Εορδαίας: “Οι πατάτες είναι απούλητες στις αποθήκες, άλλες τις πετάξαμε, άλλες χάλασαν, τα λαχανικά έμειναν στα χωράφια λόγω κλειστής εστίασης. Δεν πήραμε το λεγόμενο κορωνοεπίδομα, ούτε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ» – Στη Δαμασκηνιά Βοΐου η οικονομία όλου του χωριού στηρίζεται πλέον στις συντάξεις των ηλικιωμένων

24 Φεβρουαρίου 2021
16:30

Στο ιστορικό χωριό Φούφα, γνωστό και για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, όπως οι πατάτες, τα προβλήματα είναι πολλά, σύμφωνα με την καταγραφή του επί 25ετίας προέδρου Νίκου Βόρσια. Η πανδημία κι άλλοι παράγοντες επιτάχυναν κάποιες δυσμενείς εξελίξεις στην περιοχή. Όπως τονίζει, από τη μια πλευρά, είναι η απολιγνιτοποίηση και οι ευρύτερες συνέπειες στη Δυτική Μακεδονία, από την άλλη η απόφαση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και, τέλος, ο κορωνοϊός που δίνουν απανωτά χτυπήματα στους κατοίκους των χωριών της Εορδαίας. «Κατ’ αρχάς, έχουμε οικονομική επίπτωση από τις παραγωγές που δεν μπορέσαμε να πουλήσουμε. Οι πατάτες είναι απούλητες στις αποθήκες, άλλες τις πετάξαμε, άλλες χάλασαν, τα λαχανικά έμειναν στα χωράφια λόγω κλειστής εστίασης. Δεν πήραμε το λεγόμενο κορωνοεπίδομα, ούτε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ», τονίζει ο κ. Βόρσιας. Οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι και αυτές φανερές. Όπως χαρακτηριστικά λέει, τα χωριά είναι «νεκρά», οι άνθρωποι είναι στην απομόνωση και κλεισμένοι, δουλειές δεν υπάρχουν, ενώ επίκειται και αγροτικός ξεσηκωμός λόγω των φωτοβολταϊκών πάρκων και των τιμών που δίνουν για να νοικιαστούν τα χωράφια, που σε πολλές περιπτώσεις είναι τριπλάσιες και τετραπλάσιες από αυτές που δίνουν οι αγρότες για να τα καλλιεργήσουν.

Δαμασκηνιά, το καστανοχώρι του Βoΐου

Το ορεινό χωριό Δαμασκηνιά, με τους 60 κατοίκους, είναι το πρώτο χωριό στην Ελλάδα που τέθηκε σε αυστηρή καραντίνα εξαιτίας των κρουσμάτων -και, δυστυχώς, των θανάτων- που σημειώθηκαν εκεί. Αν και πλέον είναι «καθαρό», ωστόσο αυτό που έμεινε είναι η θλίψη για τους ανθρώπους που χάθηκαν, ο φόβος, η μοναξιά, η αποξένωση και οι μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. «Από την περιπέτεια μάς έμεινε το αίσθημα του φόβου και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Στους δρόμους δεν κυκλοφορεί πλέον κανείς και άμα τύχει να συναντήσουμε κάποιον, ενστικτωδώς κάνουμε πίσω. Ο κορωνοϊός έφερε πιο γρήγορα την ερήμωση στα χωριά της περιοχής», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας, Παύλος Τζάνας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι η οικονομία όλου του χωριού στηρίζεται πλέον στις συντάξεις των ηλικιωμένων, αφού όσοι νέοι έμειναν στο χωριό δεν βρίσκουν μεροκάματο. «Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, βοηθούμε ο ένας τον άλλον. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να πεινάσει», λέει χαρακτηριστικά.

Aπό ρεπορτάζ του  ypaithros.gr

8 σχόλια

  • Όταν έχουμε ανίκανους και επικίνδυνους σαλτιμπαγκους στο τιμόνι της κυβέρνησης αυτά είναι τα αποτελέσματα. Και τα χειρότερα ακόμα δεν ήρθαν.

    Η εστίαση εν τω μεταξύ σύμφωνα με στατιστικές του ΠΟΥ είναι σε χαμηλό ποσοστό διασποράς του ιού και οι μπλε κλεφτοκοταδες μας είπαν ότι τάχα είναι η νο1 αιτία και την κρατάμε κλειστή. Μετά το Πάσχα όμως βολεύει να ανοίξει αφού σου λέει θα φέρουμε τουρισμό και θα είναι όλα καλά έτσι νομίζουν δηλαδή.
    Πάλι τα ίδια τα περσινά λάθη θα κάνουν…3 μήνες έξω κι από Σεπτέμβρη Οκτώβρη πάλι μέσα.
    Μιλάμε τρομερά τζιμανια οι νουΔΟΥΛΟΙ

    • Οταν θα γινουν οι εκλογες και η διαφορα θα ειναι τουλαχιστον 15 μοναδες υπερ ΝΔ,τοτε να σε δω τι θα λες κυριε τσιριζαιε!!!! Μαλλον θα κανεις ονειρα για τις επομενες εκλογες!! Οσο για την χολερα ευτυχως εφυγε τον ιουλιο του 2019 μια και καλη,και ειμαστε πολυ χαρουμενοι και ανακουφισμενοι χαχαχαχα!!!

      • Αν μετά από όσα σήμερα ζούμε όχι μόνο με την τραγικότητα αντιμετώπισης της επιδημίας, με το φασισμό του μηνύματος ή του χαρτιού εξόδου που πουθενά στον πλανήτη δεν υπάρχει αλλά κ με τα τραγικά σκάνδαλα στον τςμεκ πολιτισμό όπου κανένας δεν ανέλαβε ακόμη ευθύνη, αν λοιπόν μετά από την τραγικότητα όλων αυτών που ζούμε, το κλείσιμο κ την καταστροφή της αγοράς που μόνο εσείς μπορούσατε να κάνετε, αν ακόμη μιλάτε είστε άκρως επικίνδυνοι, ανεγκέφαλοι, ίδιοι κ απαραλλακτοι με το 67…..

  • Εσείς δεν πήρατε αλλά θα έπρεπε να χαίρεστε που 40αρια μπήκαν στις τσέπες ιδιωτικών εργαστηρίων τα οποία έκαναν χρυσές δουλειές….

  • Γιατί δεν τις παραχωρείται σε συλλόγους με οικογένειες ευπαθείς όπως καλός Σαμαρείτης ,στο σύλλογο πολυτέκνων όπως πρόσφατα έκανε συμπολίτης σας μια ποσότητα ώστε να τις δώσουν σε οικογένειες που έχουν οικονομικά προβλήματα?. Δεν είναι κρίμα να τις πετάξετε? Η τέλος πάντων κάπου να πιάσουν τόπο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.