Λάζαρος Μαλούτας: “Η αναβάθμιση των υποδομών υγείας είναι αναγκαία σήμερα περισσότερο από ποτέ” (άρθρο στο News 247)

25 Φεβρουαρίου 2021
10:37

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, χαρακτηρίζει “επιβαλλόμενη”, αλλά και “επίκαιρη” την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Στην περιοχή μας την Κοζάνη, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών και σημαντικών εξελίξεων, με κυρίαρχο το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, αναδείχθηκε το θέμα της αναγκαιότητας ανέγερσης ενός νέου, σύγχρονου νοσοκομείου, στον κόμβο της Εγνατίας οδού.

Η συζήτηση αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθώς αφορά πρωτίστως το αγαθό της υγείας των κατοίκων της περιοχής μας, αλλά και επίκαιρη εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, καθώς σε τέτοιες περιστάσεις αναδεικνύονται προβλήματα, που δεν αντιμετωπίζονται μόνο με την αυτοθυσία των ιατρών και των υγειονομικών υπαλλήλων.

Το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης ξεκίνησε τη λειτουργία του στα τέλη της δεκαετίας ‘50. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων πολλά πράγματα άλλαξαν στην περιοχή μας και το νοσοκομείο διαρκώς έπρεπε να καλύπτει τις αυξανόμενες ιατρικές ανάγκες. Σήμερα εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και τον μεγαλύτερο της Περιφερειακής Ενότητας.

Το νοσοκομείο μας, παρ΄ όλες τις επεκτάσεις, που κατά καιρούς έγιναν, είναι ολοφάνερο ότι ασφυκτιά από την χωροθέτησή του μέσα σε πυκνοδομημένη περιοχή στον αστικό ιστό, από την έλλειψη ζωτικού χώρου μέσα στο οικόπεδό του, που καθιστά απαγορευτική την οποιαδήποτε σκέψη για επέκτασή του, αλλά και από τον αριθμό των ασθενών που προσέρχονται σε αυτό.

Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην περιοχή μας είναι επιβαλλόμενη. Σε όλα τα αστικά κέντρα η πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη και ουσιαστικά επιβαρύνει τη λειτουργία των κατά τόπους υφιστάμενων Νοσοκομειακών μονάδων

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να λειτουργήσει ένα σύγχρονο νοσοκομείο στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο δεν θα καταργήσει τα ήδη υφιστάμενα, ούτε θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς αυτά, αλλά θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας αποκλειστικά δευτεροβάθμιας φροντίδας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναβάθμιση του υγειονομικού συστήματος της περιοχής.

Η μετεξέλιξη του Μαμάτσειου Νοσοκομείου σε αστικό πολυιατρείο, σε κέντρο υγείας αστικού τύπου, με συγκεντρωμένες τις διάσπαρτες υπηρεσίες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με ένα νοσοκομείο, που θα παρέχει υγειονομικές υπηρεσίες αποκλειστικά δευτεροβάθμιου επιπέδου, θα οδηγήσει αναμφίβολα, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Η κομβική θέση της Κοζάνης, στον οδικό άξονα της Εγνατίας οδού, συνέβαλε καθοριστικά στη δραστηριοποίηση σ΄ αυτήν της μοναδικής ιδιωτικής κλινικής της περιφέρειας, των μεγάλων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και πολυιατρείων και αποδεικνύει την καταλληλότητα της περιοχής για τη χωροθέτηση του νέου Νοσοκομείου.

Ένα νοσοκομείο στον κόμβο της Εγνατίας στα Κοίλα, όπου υπάρχουν και οι απαραίτητες δημόσιες εκτάσεις, σε ένα σημείο εύκολα και γρήγορα προσβάσιμο, τόσο από τους κατοίκους του Δήμου, όσο και όλης της περιφέρειας, όχι μόνο θα αναβαθμίσει υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής, αλλά θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισχυρού αναπτυξιακού πόλου στην περιφέρεια, σήμερα που τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα την προετοιμασία για την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου καθώς έργα αυτού του μεγέθους απαιτούν σημαντικό χρόνο ωρίμανσης και αξιόλογο μελετητικό έργο. Η παρούσα συγκυρία με το νέο ΕΣΠΑ στο στάδιο του τελικού σχεδιασμού, το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει εμπροσθοβαρή χρηματοδοτική κατεύθυνση, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού του, με ολοένα και μεγαλύτερη χρήση των ΣΔΙΤ στην υλοποίηση μεγάλων έργων, δημιουργεί την ευνοϊκότερη χρηματοδοτική συγκυρία για την υλοποίηση του νέου Νοσοκομείου.

Εάν θέλουμε ένα αξιόπιστο σύστημα δημόσιας υγείας θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος προκαταλήψεις και τοπικισμούς, να αποκτήσουμε μια κοινή αντίληψη για το υγειονομικό μέλλον της περιφέρειας, που θα διαπνέεται από όρους εξωστρέφειας και προοδευτισμού ικανές να διαμορφώσουν ένα νέο αναπτυξιακό προφίλ στην περιοχή.

Πρακτικές του παρελθόντος, εμβαλωματικές λύσεις, πρακτικές που υπηρετούν σκοπιμότητες απορρόφησης πόρων, αποδεδειγμένα δεν δικαίωσαν όσους τις υιοθέτησαν, είναι θνησιγενείς και ατελέσφορες.

Επιβάλλεται να εξετάσουμε ολοκληρωμένα το θέμα της παροχή υπηρεσιών υγείας από τον δημόσιο τομέα, αξιοποιώντας τις υγειονομικές μονάδες, εξοικονομώντας πόρους και διασφαλίζοντας καλύτερες υπηρεσίες υγείας για όλους.

13 σχόλια

    • Είναι λυπηρό η πολιτική σταδιοδρομία ενός αυτοδιοικητικού να τελειώσει με ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικό για τον τόπο. Θα θέλαμε να περάσεις από το χωριό να μας μιλήσεις για τα φωτοβολταϊκά…

  • Λαζαρε κανε κανενα εργο γιατι σε δυο χρονακια πας και για συνταξη ασχοληθήκατε με τα κοινά κάντε και κανένα έργο για την περιοχή!

  • Επιτελους μια σωστη προταση.Να γινει το Μαματσειο Κεντρο Υγειας αστικου τυπου,και να μη γινει νεο νοσοκομειο στα Κοιλα,αλλα να αναβαθμισθει το Μποδοσακειο με νεες κλινικες μιας και εχει ολες τις προδιαγραφες.

    • Δήμαρχος Κοζάνης λέει το άρθρο και όχι δήμαρχος Εορδαίας. Όταν θα λέει για Εορδαία να σχολιάσεις και να πεις την γνώμη σου.
      Το παρόν άρθρο και θέμα ούτε σε αφορά ούτε σου πέφτει λόγος

    • Το ότι το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας απέχει 30 χλμ από την Κοζάνη εσένα δεν σου δημιουργεί πρόβλημα. Δημιουργεί όμως στους 70.000 κατοίκους του Δήμου Κοζάνης…. πονηρέ….

  • Κουράζεις Λάζαρε, κάνε αίτημα προς το υπουργείο για ανέγερση νέου νοσοκομείου, έκανες;όλα τ άλλα είναι αλλά λόγια να περναει ο καιρός.
    Σαν δεν έχεις να πεις τίποτα άλλο βρήκες μια ευπεπτη συνταγή για να μη λες ΤΙΠΟΤΑ.

  • ΔΗΜΑΡΧΕ,ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ.ΞΕΧΝΑΣ ΟΜΩΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ.ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΤΕ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΗΝΕΙΣ,ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΣΟΥ.ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΕΣΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΛΥΣΕΙΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ.ΜΗΝ ΡΙΧΝΕΙΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΔΕΔΔΗΕ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ.

  • Ρε Λάζο δεν διαβάζεις τις εντάξεις του ΠΕΠ; Εδώ δίνονται λεφτά για νέα πτέρυγα κι εσύ θες νοσοκομείο;
    Δλδ πόσα νοσοκομεία να κάνουμε στο Νομό Κοζάνης;
    Το δίπολο Μποδοσάκειο Μαμάτσειο δεν φτάνει για το νομό; Ας επαδρωθουν πρώτα και μετά βλέπουμε τις κτιριακές ανάγκες.
    Το νοσοκομείο το κάνουν τα ντουβάρια η το στελεχιακό δυναμικό;

  • Από την στιγμή που έγινε ο διαχωρισμός με την Πτολεμαΐδα είναι αυτονόητο ότι η Κοζάνη πρέπει να έχει Νέο Νοσοκομείο (καλύπτει τα 2/3 του νομού) και σε αντίθεση με αυτά που λέει ο Δήμαρχος πρέπει να γίνει με την προοπτική 3βάθμιου Νοσοκομείου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.