Ο.Τελιγιορίδου: Ερώτηση για τις ελληνοποιήσεις και τις νοθείες στο Ελληνικό μέλι

26 Φεβρουαρίου 2021
12:45
Κανένα σχόλιο

 

Ερώτηση κατέθεσαν η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Τομεάρχης Σταύρος Αραχωβίτης με την συνυπογραφή 45 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις νοθείες του Ελληνικού μελιού που από την μία οδηγούν στη δραματική μείωση των εσόδων των Ελλήνων μελοπαραγωγών και από την άλλη εξαπατούν τους τελικούς καταναλωτές σχετικά με την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος.

Στην ερώτηση ζητείται από τον κ. Υπουργό να συνεχίσει την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  λαμβάνοντας άμεσα μέτρα για την εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη των νοθειών μελιού και τις παράνομες ελληνοποιήσεις, καθώς παρά τις μεγαλοστομίες της ΝΔ για το χτύπημα του «μιμητισμού» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων οι προσπάθειες δεν συνεχίστηκαν από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Η διασφάλιση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών και η προστασία των καταναλωτών πρέπει να αποτελούν κύρια μέριμνα του κράτους και οι δόλιες και παράνομες πρακτικές πρέπει να τιμωρούνται.

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

 

Θέμα: Ελληνοποιήσεις και νοθεία Ελληνικού Μελιού

Ο κλάδος της μελισσοκομίας αποτελεί έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, με προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Το ελληνικό μέλι διαθέτει μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που οφείλονται στις κλιματικές και γεωγραφικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.

Η παράνομη ελληνοποίηση και νοθεία του προϊόντος είναι εις βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών. Από τη μια οδηγεί στη δραματική μείωση των εσόδων των Ελλήνων μελοπαραγωγών και από την άλλη εξαπατά τους τελικούς καταναλωτές σχετικά με την προέλευση και την ποιότητα του προϊόντος.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε με τη συνεργασία των διάφορων ελεγκτικών μηχανισμών όπως το ΣΥΚΕΑΑΠ, ΣΔΟΕ, ΥΕΔΔΕ, ΕΦΕΤ κλπ. Ο εντοπισμός πληθώρας περιπτώσεων νοθείας και παράνομων ελληνοποιήσεων μελιού, πρόσφερε πολλαπλά οφέλη προς το συμφέρον των καταναλωτών και των παραγωγών.

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει την αλυσίδα διακίνησης μελιού δεν συνεχίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ παρά τις μεγαλοστομίες για το χτύπημα του «μιμητισμού» των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η απουσία επαρκών ελέγχων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τον Έλληνα παραγωγό καθώς αυτός δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στην αγορά τα ανεξέλεγκτα φθηνά και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα ακόμη και σε διαγωνισμούς προμήθειας δημόσιων φορέων και δομών.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος της μελισσοκομίας από την υγειονομική κρίση, οδήγησαν τους παραγωγούς σε οικονομική δυσχέρεια. Η αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών, το κλείσιμο της εστίασης και η μείωση της τουριστικής κίνησης οδήγησε σε ραγδαία μείωση πωλήσεων.

Επειδή, οι Έλληνες μελισσοκόμοι εν μέσω πανδημίας αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα,

Επειδή, λόγω της αδυναμίας χτυπήματος των ελληνοποιήσεων, οι Έλληνες μελοπαραγωγοί, ακόμη και σε διαγωνισμούς του Ελληνικού Δημοσίου, «αποκλείονται αυτομάτως» λόγω της αδυναμίας προσφοράς χαμηλής/ανταγωνιστικής τιμής,

Επειδή, ο εντοπισμός των δόλιων και παράνομων συμπεριφορών πρέπει να αποτελεί κύρια μέριμνα του κράτους και πρέπει να τιμωρούνται οι παραβάτες ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί και οι καταναλωτές,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να εντατικοποιήσετε τους ελέγχους για την πάταξη των νοθειών μελιού και τις παράνομες ελληνοποιήσεις;
  2. Προτίθεστε να ενισχύσετε με προσλήψεις εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα εργαστήρια ελέγχου ώστε να διασφαλίσετε την προστασία των καταναλωτών αλλά και των εισοδημάτων των Ελλήνων παραγωγών μελιού;
  3. Πόσοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στα προϊόντα μέλισσας για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και για την εξασφάλιση της ποιότητας του μελιού που διακινείται στην αγορά κατά την περίοδο της πανδημίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αραχωβίτης Σταύρος

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Ιωάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Γκιόλας Ιωάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπυρίδωνας

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)

Χρηστίδου Ράλλια

Ψυχογιός Γιώργος

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.