Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης: Κοζανίτικη Γαστρονομία

27 Φεβρουαρίου 2021
14:11

Ο μπακλαβάς ήταν «αρχουντάθκου» γλυκό, παρόν στις πιο επίσημες στιγμές στα πλουσιότερα συνήθως σπίτια. Μαζί με το σούφρουτο και το κανταΐφι ήταν επίσης το επίσημο γλυκό της Αποκριάς. Στην ουσία είναι μια διαφορετική έκδοση μπακλαβά αλλά πιο εύκολος. Οι συνταγές είναι απ’ το βιβλίο των Ματινα Τσικριτζή Μόμτσιου και Φανή Φτάκα Τσικριτζή με τίτλο “Γεύσεις από παλιά Κοζάνη”, τόμος δεύτερος, Κοζάνη 2006. Η έκδοση είναι χορηγία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης επι Νομαρχίας Ιορδάνη Ανδρεάδη και το copyright ανήκει στο Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης (ΙΝΒΑ).

Πρωτοβουλία Νέων Κοζάνης

 

 

 

2 σχόλια

  • Σαραγλί λέγεται και εκτος από το ντόπιο τουρκικο πληθυσμο που το έφτιαχνε πριν την ανταλλαγή, το φέραν σε όλη την Ελλάδα οι Μικρασιατες μετά το 1922

  • Θέλει πολύ καλό λάδωμα από πάνω πριν το ψήσιμο και πολύ περισσότερο ψήσιμο. Χαμηλή θερμοκρασία και πολλή ώρα μέχρι να ροδίσει καλα μέχρι μέσα. Η βέργα μπορεί να είναι και χοντρή βελόνα πλεξίματος. Πολύ πιο νόστιμο ειναι αν το κάνουμε με χειροποίητο φύλλο όπως της πίτας, λεπτό.

Γράψτε απάντηση στο Ανώνυμος Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.