Ο μπακλαβάς ήταν «αρχουντάθκου» γλυκό, παρόν στις πιο επίσημες στιγμές στα πλουσιότερα συνήθως σπίτια. Μαζί με το σούφρουτο και το κανταΐφι ήταν επίσης το επίσημο γλυκό της Αποκριάς. Στην ουσία είναι μια διαφορετική έκδοση μπακλαβά αλλά πιο εύκολος. Οι συνταγές είναι απ’ το βιβλίο των Ματινα Τσικριτζή Μόμτσιου και Φανή Φτάκα Τσικριτζή με τίτλο “Γεύσεις από παλιά Κοζάνη”, τόμος δεύτερος, Κοζάνη 2006. Η έκδοση είναι χορηγία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης επι Νομαρχίας Ιορδάνη Ανδρεάδη και το copyright ανήκει στο Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης (ΙΝΒΑ).
Σαραγλί λέγεται και εκτος από το ντόπιο τουρκικο πληθυσμο που το έφτιαχνε πριν την ανταλλαγή, το φέραν σε όλη την Ελλάδα οι Μικρασιατες μετά το 1922
Θέλει πολύ καλό λάδωμα από πάνω πριν το ψήσιμο και πολύ περισσότερο ψήσιμο. Χαμηλή θερμοκρασία και πολλή ώρα μέχρι να ροδίσει καλα μέχρι μέσα. Η βέργα μπορεί να είναι και χοντρή βελόνα πλεξίματος. Πολύ πιο νόστιμο ειναι αν το κάνουμε με χειροποίητο φύλλο όπως της πίτας, λεπτό.